Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #77

redblack smallΜαζική παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας για την απόλυση εκπαιδευτικού στο φροντιστήριο ΕΠΙΛΟΓΗ στο Ηράκλειο την Δευτέρα 17/08.Το σωματείο εκπαιδευτικών Γαλάτεια Καζαντζάκη- που σημειωτέον είχε απευθύνει το κάλεσμα-καταγγέλει το φροντιστήριο ΕΠΙΛΟΓΗ,για την μη συνέχιση της συνεργασίας μέλους του διοικητικού συμβουλίου του για την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016 λόγω ‘διατάραξης του καλού και οικογενειακού κλίματος’ της επιχείρησης. Ένα ‘ καλό κλίμα’ που διαταράχθηκε όταν η εργαζόμενη καθώς και άλλοι συνάδελφοι, αρνήθηκαν να υπογράψουν ότι έλαβαν το δώρο Πάσχα για το έτος 2015, χωρίς να τους έχει καταβληθεί.
*Ψήφισμα Συμπαράστασης απο το σωματείο εργαζομένων στην«WIND» για την απολυμένη εργαζομένη από το Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΕΠΙΛΟΓΗ».Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind καταγγέλλει την εργοδοσία του φροντιστηρίου ‘ΕΠΙΛΟΓΗ’ για την απόλυση αλλά και την προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών διεκδικήσεων και της συνδικαλιστικής δράσης. Στέκεται στο πλευρό της απολυμένης συναδέλφισσας και καλεί τα Σωματεία, Συνελεύσεις Γειτονιών και άλλες συλλογικότητες να σταθούν έμπρακτα αλληλέγγυοι με ψηφίσματα καθώς και με συμμετοχή στον αγώνα που δίνει η συναδέλφισσα μέσα από το Σωματείο της για την επαναπρόσληψή της.

redblack small«Στο κόκκινο έχουν φτάσει τα εργατικά ατυχήματα στον ΟΤΕ»,σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση της Deutsche Telekom -που κατέχει το 40% των μετοχών της εταιρείας, στην εντατικοποίηση της εργασίας ακόμα και με παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και στη σιωπή της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ. Οι συνδικαλιστες κάνουν μάλιστα λόγο για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων πάνω από 150% από το 2008 ώς το 2014.

redblack smallΣτο Ηράκλειο Κρήτης είχαμε την προηγουμενη εβδομάδα κάλεσμα για την συγκρότηση πρωτοβουλίας ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.Στόχος της πρωτοβουλίας η συνεχής παρέμβαση, ενημέρωση και στήριξη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας,ο συντονισμός και η οργάνωση των σχετικών κινηματικών δράσεων και η νομική και οικονομική στήριξη των εργαζομένων που προχωράνε σε καταγγελία μέσω της δημιουργίας ταμείου αλληλεγγύης.

redblack smallΠροσαγωγή ναυτεργατών που διαμαρτύρονταν για τα δεδουλευμένα του ςαπό τους μπάτσους στο Σύνταγμα. Οι ναυτεργάτες-οι οποίοι σημειωτέον εδώ και πολύ καιρό βρίσκονταν στο Εθνικό Κήπο απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα που τους χρωστά η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ- προσήχθησαν στον μπατσοσταθμό Ακροπόλεως προκειμένου να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων τους.

redblack small“Τα λουκέτα μπαίνουν απο μέσα”. Αυτό καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο των Μολάων.Οι συνδικάλιστές στο νοσοκομείο καταγγέλλουν ότι με απόφαση της διοίκησης,υποστελεχώνεται το νοσκοκομείο με αποτελέσμα να κινδυνεύει να καταρεύσει πλήρως η λειτουργία του.Και δηλώνουν απερίφραστα πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πλήρη χρηματοδότηση του νοσκομείου,για δωρεάν δημόσια υγείακαι κοινωνκα αγαθά.

redblack small5μηνίτες για …όλες τις δουλειές.Αναφερόμαστε στην απαράδεκτη τακτική του Δήμου Σικυωνίων στην Κόρινθο αλλά και άλλων δήμωντης περιοχής, οι οποίοι επιβάλλουν στους εργαζομένους, στα 5μηνα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ και στα voucher, να απασχολούνται σε άσχετες, με την σύμβαση εργασίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα που γράφεται το δελτίο δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα 5μηνα.
*Απλήρωτοι όμως θα μείνουν και οι 5μηνίτες σε Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα.Απο την άλλη πλευρά,ο Δήμος ζητά 5μηνίτες εργάτες Γενικών Καθηκόντων για να εργαστεί κανείς σε εργασίες επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα ,χωρίς στην σύμφωνη γνώμη του εραζόμενου όπως προβλεπει ο νόμος.

redblack smallΣε εκ περιτροπής εργασία θέτει από την Δευτέρα 17 Αυγούστου , όλο το προσωπικό,αποτελούμενο απο 220 και πλέον εργαζομένων η ΒΕΜΕΚΕΠ.Η διοίκηση της επιχείρησης -όπως και πολλές άλλες που μάλλον έχουν διαβάσει το ίδιο manual εργοδοσίας- επικαλείται προβλήματα από τα capital controls και έλλειψη πρώτων υλών. Στο πλευρο των εργαζομένων και  το συνδικάτο μέταλλου Μαγνησίας.

redblack smallΑπαράδεκτες πρακτικές από εταιρείες οικονομικών συμβούλων καταγγέλλει το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και σε συναφείς επιχειρήσεις.Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εταιρεία οικονομικών συμβούλων “ProfitPoint” που λίγο-πολύ ζητά από τους ενδιαφερόμενους για εργασία να την πληρώσουν με 200 ευρώ, με την υπόσχεση πως  θα προσληφθούν στην αμερικάνικη εταιρεία “OptimumInvest“ ,εννοείται φυσικά με σύμβαση “αορίστου χρόνου” και χωρίς ένσημα.

redblack smallΤέλος,αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία.Στα ύψη παρέμεινε η ανεργία και τον Ιούλη του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού– και όχι οι πραγματικοί άνεργοι – ανέρχονται σε 952.550 (Τον Ιούνη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 933.460).Την ίδια ώρα,οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται μόλις σε 101.257, δηλαδή το πενιχρό επίδομα ανεργίας λαμβάνει σχεδόν 1 στους 10 ανέργους .