Μοίρασμα κειμένου Σαββατο πρωί στην Πανεπιστημίου για την εκδικητικά απολυμένη Ελένη Σ. απο τα ΑΒ Βασιλόπουλος Xολαργού

Μοίρασμα κειμένου Σαββατο πρωί στην Πανεπιστημίου για την εκδικητικά απολυμένη Ελένη Σ. απο τα ΑΒ Βασιλόπουλος Xολαργού
a b g

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:


Γνωρίζεις για τον αγώνα της συναδέλφου
Ελένης Σ. που απολύθηκε
από το ΑΒ Βασιλόπουλος (κατάστημα Χολαργού);

Η συνάδελφος Ελένη Σ. απολύθηκε από το ΑΒ Βασιλόπουλος στις 16 Φλεβάρη μετά από ταπεινωτική συμπεριφορά σε βάρος της από το διευθυντή καταστήματος Χολαργού. Η Ελένη εργαζόταν 15 χρόνια ως 4ωρη στο ΑΒ Βασιλόπουλος, στα καταστήματα Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού.

Απολύθηκε επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά της και επειδή αντέδρασε στις απειλές που δεχόταν προσωπικά από το διευθυντή καταστήματος. Συγκεκριμένα: απαίτησε το 10λεπτο διάλειμμα που δικαιούνται οι 4ωροι εργαζόμενοι, διαμαρτυρήθηκε για τις απλήρωτες υπερωρίες καθώς οι διευθυντές κρατούν τους εργαζόμενους της βραδινής βάρδιας μισή ώρα επιπλέον στο μαγαζί, υπερασπίστηκε ανοιχτά την Κυριακάτικη αργία, ζήτησε να εφαρμόζεται το κυλιόμενο ρεπό και να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι σε καθήκοντα καθαριότητας που δεν τους αντιστοιχούν. Παρά τις συνεχείς πιέσεις ώστε να παραιτηθεί (έτσι η εργοδοσία θα γλίτωνε και την αποζημίωση), η Ελένη Σ. δεν έκανε πίσω. «Έχεις μεγάλη γλώσσα», της είπε ο διευθυντής και την απέλυσε. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα καταχρηστική και εκδικητική απόλυση. Η συνάδελφος κατήγγειλε την απόλυση και ζητά την επαναπρόσληψή της καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Η εργοδοσία στο ΑΒ Βασιλόπουλος (που πλειοψηφικά ανήκει στον βελγικό όμιλο αλυσίδων σουπερμάρκετ Delhaize) ακολουθεί ταχτική ανακύκλωσης των εργαζομένων, ώστε να υπάρχει καθεστώς ανασφάλειας και φόβου, Έτσι εξασφαλίζει επίσης χαμηλό εργατικό κόστος (όσο είναι δυνατόν, όχι παλαιοί εργαζόμενοι με κατοχυρωμένα δικαιώματα). Αξιοποιεί παράλληλα τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ (voucher, κοινωφελής εργασία κ.α.) που προσφέρουν δωρεάν εργασία στους εργοδότες. Το ΑΒ Βασιλόπουλος πρωτοπορεί και στην καταστρατήγηση της Κυριακάτικης αργίας. Διαφημίζει μάλιστα προσφορές 10% για όσους ψωνίζουν την Κυριακή.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της συναδέλφου βρέθηκαν πολλές συλλογικότητες κατοίκων της περιοχής, καθώς και συλλογικότητες εργαζομένων. Η πρώτη διαμαρτυρία έξω από το ΑΒ Χολαργού έγινε στις 28/2. Ακολούθησαν πολλές άλλες έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά και έξω από καταστήματα σε άλλες περιοχές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. Αλληλέγγυοι/ες βρέθηκαν και στην Επιθεώρηση Εργασίας για να υποστηρίξουν την απολυμένη συνάδελφο.Συγκροτήθηκε Συνέλευση Αλληλεγγύης που με συστηματικό τρόπο και επιμονή σχεδιάζει όλους αυτούς τους μήνες τις κινητοποιήσεις.

Η γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας μετά την 3μερή συνάντηση υπήρξε θετική για την Ελένη. Καλεί την εταιρεία να προχωρήσει σε επαναπρόσληψη ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει δικαστική διαμάχη. Η εργοδοσία παρ’ ότι έχει πιεστεί από τις κινητοποιήσεις και τη δημοσιοποίηση, επιμένει στην αδιαλλαξία της. Όμως και το κίνημα αλληλεγγύης επιμένει μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου.

Όλοι/ες ξέρουμε την άθλια πραγματικότητα που υπάρχει στους χώρους δουλειάς, ιδαίτερα στο χώρο του Εμπορίου: μισθοί πείνας, αναγκαστικές υπερωρίες, απλήρωτες υπερωρίες, εργοδοτική και διευθυντική τρομοκρατία, εντατικοποίηση, απληρωσιά / καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, απολύσεις, παραβίαση του ωραρίου εργασίας, δουλειά την Κυριακή…. Ιδιαίτερα μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων, η βαρβαρότητα των εργοδοτών έχει αποχαλινωθεί.

Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη της Ελένης χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΟΥΜΕ το ΑΒ Βασιλόπουλος μέχρι να γυρίσει η απολυμένη συνάδελφος πίσω στη δουλειά της.

Αλληλεγγύη στον αγώνα της Ελένης θα είναι να οργανώσουμε την αντίσταση και τη διεκδίκηση και στους δικούς μας χώρους δουλειάς. Να στριμώξουμε τους εργοδότες διεκδικώντας όσα μας έκλεψαν και πολύ περισσότερο όσα μας ανήκουν. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων σε ένα χώρο δουλειάς είναι κατακτήσεις για όλους τους εργαζόμενους. Αυτοί έχουν ως όπλο εναντίον μας την τρομοκρατία των απολύσεων, εμείς έχουμε ως όπλο εναντίον τους την ενότητα και τη συναδελφικότητα. Ας τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες, δηλαδή τους εργοδότες.

Αξίζει να αναφερθεί η στάση του σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων & Σούπερ Μάρκετ Αθηνών-Πειραιώς», που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και στο ΑΒ Βασιλόπουλος. Το σωματείο αυτό δεν υπερασπίστηκε την απολυμένη συνάδελφο. Στο σωματείο αυτό μέλη του Δ.Σ. είναι υψηλόβαθμα στελέχη από το ΑΒ Βασιλόπουλος. Είναι ένα σωματείο φάντασμα που δεν κάνει συνελεύσεις, δεν έχει μητρώο μελών, δεν έχει συνδρομές. Είναι ένα σωματείο που υπάρχει για να εξυπηρετεί την εργοδοσία. Στις εκλογές του σωματείου οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές παροτρύνουν τους υπαλλήλους να πάνε να ψηφίσουν υποδεικνύοντας ποιους υποψήφιους πρέπει να ψηφίσουν. Η άρνηση της συναδέλφου Ελένης να ψηφίσει στις εκλογές-φάρσα του σωματείου το Νοέμβρη του 2014, αποτέλεσε μια από τις αφορμες ώστε να στοχοποιηθεί από τους διευθυντάδες. Το συγκεκριμένο σωματείο είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Αλήθεια η ΟΙΥΕ πως κρίνει τη στάση του συγκεκριμένου σωματείου; Μήπως αυτό που νοιάζει την ΟΙΥΕ είναι τα “κουκιά” των συνέδρων που “εκλέγονται” απ’ αυτό το σωματείο στο συνέδριό της; Αλήθεια η ΟΙΥΕ τι έχει κάνει για την απόλυση της Ελένης; μια ανακοίνωση για να βγει από την υποχρέωση;
Η αθλιότητα αυτή αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα την ανάγκη για έναν άλλου τύπου συνδικαλισμό. Ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να είναι ούτε φιλο-εργοδοτικός, ούτε κομματικός, πρέπει να είναι μαχητικός και αυτο-οργανωμένος.

Στις 12 Δεκέμβρη έχει οριστεί η εκδίκαση της προσφυγής της Ελένης, όπου ζητά ανάκληση απόλυσης και καταβολή των απλήρωτων υπερωριών. Οι κινητοποιήσεις από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης και από άλλες συλλογικότητες συνεχίζονται. Ας σταθούμε στο πλευρό της συναδέλφου.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΙ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Ελάτε σε επαφή με την ΕΣΕ για να οργανώσουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη