Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης # 83 απο το blog της ΕΣΕ-Αθήνας.

redblack smallΨήφισμα αλληλεγγύης εξέδωσε η συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών proledialers με αφορμή την εκδίκασης της αγωγής που έχει καταθέσει εναντίον της εταιρείας ICAP απολυμένος εργαζόμενος την Πέμπτη 1 Οκτώβρη.Οπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης, ο εργαζόμενος στην εν λόγω εταιρεία ξεκίνησε να εργάζεται σε έργο (δορυφορική τηλεόραση nova) της εταιρείας FORTHNET και απολύθηκε γιατί διεκδίκησε αξιοπρεπείς όρους εργασίας, προχωρώντας σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη χρήση συμβάσεων τύπου άσχετου με εργασία που συνδέεται μόνο με όρους παραγωγικότητας.(Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης # 82 απο το blog της ΕΣΕ-Αθήνας.)
Οι proledialers περιγράφουν με τα πιό μελανά χρώματα το εργατικο μεσαίωνα που επικτρατεί στα τηλεφωνικά κέντρα και στην κορωνίδα του ψηφίσματος αναφέρουν:
Η δίκη την Πέμπτη 1/10/2015 ήταν απέναντι στα αφεντικά, τους στόχους και τις μεθοδεύσεις τους μέσα στους εργασιακούς χώρους.Αποσύνδεση της δουλειάς απο τους αριθμούς και τους στόχους των πωλήσεων τους,Να πάρουμε θέση συλλογικά σαν εργαζόμενοι απέναντι στα αφεντικά μας,σπάζωντας τον φόβο ,την αδιαφορία,την εξατομίκευση.

redblack smallΗ ΕΣΕ- Αθήνας στηρίζει το συνάδελφο της Συνέλευσης εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών proledialers και συνυπέγραψε το ψήφισμα.
Ολο το ψήφισμα μπορείτε να το βρείτε στην σελίδα της ΕΣΕ-Αθήνας (Οι δικαιολογίες των αφεντικών της ICAP και οι πραγματικοί λόγοι για τις απολύσεις στα τηλεφωνικά κέντρα )

redblack smallΣε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια της Ευελπίδων (Κτίριο ΠΡΟΚΑΤ)στις12 Οκτωβρίου,στις 12.00 το μεσημέρι,καλεί η Συνέλευση Ταξικής Αλληλεγγύης στους Απεργούς των Πανεπιστημίων που Διώκονται.Υπενθυμίζεται οτι στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ασκήθηκε δίωξη κατά 14 εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Οι απεργοί κατηγορούνται «ως υπαίτιοι του ότι με πρόθεση δεν συμμορφώθηκαν» προς την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία για την 25η και την 26η Νοεμβρίου του 2013 και «απείχαν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων συμπαρασύροντας στην αποχή τους αυτή και την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων, μελών των Συλλόγων τους».

redblack smallΣε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 13 Οκτώβρη 2015, ημέρα κατα την οποία εκδικάζεται η υπόθεση που αφορά στις συλλήψεις των συναδέλφων έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός κατά την επίθεση που δεχθήκαν από την εργοδοσία και τα ΜΑΤ την Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014, ημέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου,καλεί το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια.

redblack small“Λευκή νύχτα” ,διοργανώνουν η Δημοτική αρχή και οι έμποροι του Αμαρουσίου στις 10/10
Η φιέστα που στήνει ο δήμαρχος Πατούλης με τους τοπικούς μαγαζάτορες σημαίνει εξουθενωτικό ωράριο για του εργαζόμενους που θα κληθούν να δουλέψουν περισσότερες ώρες,χωρίς  πληρωμη για τις υπερωρίες μόνο και μόνο για να αυξηθουν τα κέρδη του εργοδότη.Ας σκεφτούμε σαν εργάτες και όχι σαν πελάτες και να μπουκοτάρουμε και αυτό το πανηγύρι.Γιατί “οι λευκες νυχτες”των αφεντικών ειναι το μαύρο στην ζωή των εργατών.

redblack smallΚυριακή και νύχτες να πάνε για δουλειά οι υπουργοί οι δήμαρχοι και όλα τα αφεντικά.Αυτό αναφέρουν στο πρωτάρχισμα της ανακοίνωσης τους οι εργαζόμενοι εργαζόμενες στο εμπόριο απο την συνέλευση “Ορθοστασία”,με αφορμή την “λευκή νύχτα” στο Μαρούσι.Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της “Ορθοστασίας”.ουσιαστικά, οι περίφημες Λευκές Νύχτες των δημάρχων και των εργοδοτών του εμπορίου επιβάλλουν σε χιλιάδες εργαζόμενους:ωράρια-λάστιχο αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν ως και τα μεσάνυχτα.Μάλιστα, αυτή ακριβώς η άθλια συνθήκη για τους εργαζόμενους αποτελεί και την διαφημιστική πρωτοτυπία ώστε να καλεστεί το «καταναλωτικό κοινό» να συμμετάσχει και να «τονώσει» την κίνηση και τον τζίρο της τοπικής αγοράς.Και καταληήγει η ανακοίνωση:Ας τελειώνουμε γρήγορα, λοιπόν, μ’ αυτό το παραμυθάκι! Για εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά events και οι φιέστες των εργοδοτών δεν έχουν καμία πρωτοτυπία ούτε και πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας: απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις….
redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν οι 5μηνίτες στους Δήμους την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη,στη διοίκηση του ΟΑΕΔ.Οι εργαζόμενουι στα προγράμματα “Κοινωφελούς Εργασίας” διεκδικούν να έχουν μέσα ατομικής προστασίας και  να ακολουθούν το ίδιο ωράριο με το υπόλοιπο προσωπικό .

redblack smallΣτην Σκόπελο σημειώθηκε ένα ακόμα εργατικό ατύχημα.Ενας 50χρονος εργάτηςτραυματίστηκε την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη στην κοιλιακή χώρα από εκσκαπτικό μηχάνημα κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στη Σκόπελο που επλήγη από την πρόσφατη πλημμύρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 50χρονος στριμώχτηκε μεταξύ των δύο μηχανημάτων, ωστόσο γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στην ψυχραιμία του αδερφού του που κατάφερε και ακινητοποίησε τα μηχανήματα.Ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του ,σύμφωνα με τους γιατρούς,δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

redblack smallΝα πληρωθούν τα δεσουλευμένα τους απαιτούν οι πρώην εργαζόμενοι στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ανθρωπομάνια» στηνΛάρισα .Οι πρώην εργαζόμενοι στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση,είναι απλήρωτοι απο τον Φλεβάρη μέχρι και τον Ιούνη του 2015.

redblack smallΣε 24ωρη απεργία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη,με ταυτόχρονες περιφρουρήσεις στους χώρους δουλειάς.οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,ανθρώπινες συνθήκες εργασίας καθώς και την άμεση επιστροφή των κομμένων επιδομάτων και μισθών.Αξιζει να αναφέρουμε πως η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, παρά την-απέλπιδα όπως αποδείχτηκε-προσπάθεια της εργοδοσίας να την εμποδίσει.Η εργοδοσία πέτυχε μέσω δικαστικής απόφασης να κυρηχτεί η απεργία παράνομη,κάτι που δεν κατάφερε να εμποδίσει την πραγματοποίση της.

redblack smallΔιαψεύδει κατηγορηματικά το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ) τiς αιτιάσεις της συλλογικότητας‘’Λάντζα”οτι στην κοινή παρέμβαση στο μαγαζί Revolt ,την Κυριακή 29/05 στα Εξάρχεια, οτι δήθεν μέλος του ΣΣΜ ,μιλούσε εξ ονόματος του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και μάλιστα φαινόταν θετικά διακείμενο προς την εργοδοσία.Το ΣΣΜ-πολυ ορθα- τονίζει ότι ειναι γνωστός ο ταξικός χαρακτήρας του σωματείου στον επισιτισμό και άρα δεν μπορεί να είναι θετικά διακείμενο προς την εργοδοσία.Κάνει επίσης λόγο για αθλιότητες και ανήθικες επιθέσεις που δεν αρμοζουν στην τάξη μας και προσθέτει οτι οι προφορικές εξηγήσεις και η απόσυρη στου κειμένου δεν πειθουν.

redblack smallΣυνέλαβαν συνδικαλιστές του επιχειρησιακού Σωματείουστη ΖΑΒΕΛτο πρωί του Σαββάτου 3/10, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στον όμιλο. Οι εργαζόμενοι-συνδικαλιστές συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Σχηματάρι και η αστυνομία τους προσήγαγε μετά από μήνυση της εργοδοσίας.Αργότερα, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις,ενώ υποβλήθηκαν και μηνύσεις σε βάρος τους απο την εργοδοσία.

redblack smallΜία ημέρα πριν την Παρασκευή 2/10 ,δίωρη στάση εργασίας έκανανοι οι εργαζόμενοι στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις «Λειβαδίτη», «ΒΙΟΚΟΤ», «ΕΛΙΖΑ» και «ΑΛΚΟΤ» ανάμεσα τους και οι εργαζόμενοι στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις «ΖΑΒΕΛ»που ανήκει στον όμιλο «Ζούρα».Οι εργαζόμενοι παλεύουν ωστε να ανακληθούν οι απολύσεις,για να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους,να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασία,να σταματήσει άμεσα η εντατικοποίηση της εργασίας και πολλά άλλα αιτήματα μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το να βγούν οι κάμερες από τους χώρους εργασίας.
redblack smallΜηνύουν οδηγό του ΟΑΣΑ που την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη,προσπάθησε να μεταφέρει μετανάστες σε προστατευμένο χώρο λόγω της καταιγίδας.Ο οδηγός κατηγορείται για αρπαγή λεωφορείου απο την διοίκηση της εταιρείας,επειδή έπραξε το αυτονόητο,κάτι που ενόχλησε τα διεθυντικά στελέχη,τα οποία σημειωτέον, είχαν σαφή εντολή απο τους πολιτικούς τους προισταμένους να διευκολύνουν την μεταφορά των προφύγων τι μέρες που μαινόταν η καταιγίδα .

redblack smallΚέρδισαν τον αγώνα αλλά βέπουν να πετσοκόβουν τους μισθούς τους.Αναφερόμαστε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καθαριστών και καθαριστριών,που όπως είχαμε αναφέρει και το καλοκάιρι στο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης,ήταν επιτυχείς καθώς είχαν ως αποτέλεσμα την επαναπρόσληψή τους. Ωστόσο πριν καλά – καλά προλάβουν να πιάσουν δουλειά οι καθαρίστριες, το κράτος τους ανακοίνωσε ότι θα πετσοκόψει τους έτσι και αλλοιώς μισθούς πείνας. Κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και κοινωνικό προφίλ,αλλα…μονο στα λογια.

redblack smallΑπλήρωτοι για πάνω από 3 μήνες είναι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Σύμφωνα με καταγγελίες τους,τρομοκρατία αντί για πληρωμή είναι αυτό που εισπράτουν οι συμβασιούχοι απο την δημοτική αρχή Αγ.Βαρβάρας.
redblack smallΣε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχώρησαν απο την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΒΙΣ στον Βόλο μετα την αποφαση της διοίκησης για κλείσιμο του τμήματος χαρτοποιίας και τις επικείμενες απολύσες.Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, εδώ και δύο χρόνια η μονάδα υπολειτουργούσε ή δε λειτουργούσε καθόλου, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν τεθεί διαδοχικά σε εκ περιτροπής εργασία και σε διαθεσιμότητα

redblack smallΣε δίκη παραπέμφθηκαν εκπαιδευτικοί της Σάμου,κατηγορούμενοι για την συνδικαλιστική τους δράση.Οι εκπαιδευτικοί,κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην κατάληψη των γραφείων της ΔΙΔΕ Σάμου, με στόχο να αποτρέψουν την αποστολή λίστας στην Περιφέρεια με τα ονόματα δεκάδων συναδέλφων τους, οι οποίοι θα έμπαιναν στην λίστα διαθεσιμότητας και θα απολύονταν, ή θα έπρεπε να μετακινηθούν υποχρεωτικά εκτός Σάμου.

redblack smallΤριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Οκτώβρη,μεταξύ εργαζομένων,κλαδικού συνδικάτου και εργοδοσίας του «Μαρινόπουλου» ,με αφορμή το κλείσιμο καταστημάτων και τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων οι οποίες βαπτίζονται ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις»από την εργοδοσία. Εργαζόμενοι και συνδικάτο απαίτησαν να μην “φορτωθούν” οι εργαζόμενοι την πτώση του τζίρου που η εργοδοσία υποστηρίζει ότι υπήρξε,να μην γίνει καμμία απόλυση,την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα που κλείνει η εργοδοσία να μετατεθούν σε άλλα καταστήματα και πλήρη αποζημίωση για όποιον εργαζόμενο δεν θέλει να μετατεθεί .

redblack smallNα μην ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 5 Oκτώβρη,αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην «Χαλυβουργία» στον Βόλο,ύστερα απο την απόφαση του ιδιοκτήτη Μάνεση να προχωρήσει την Πέμπτη σε μια νέα πρόταση, ανακοινώνοντας στους εργαζόμενους ότι προτίθεται να μειώσει στις 8 τις μέρες του μήνα που δεν θα δουλεύουν και εννοείται ότι δεν θα πληρώνονται .Η αρχική απόφαση έκανε λόγο για 13 μέρες, που μειώθηκαν σε 11 μετά τη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με την εργοδοσία στην Αθήνα, στην αρχή της βδομάδας. Ετσι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλλουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν προχώρησαν στην εξαγγελθείσα για την σταση εργασίας απο το βράδυ της Παρασκευής,μεχρι το πρωι του Σαββάτου.

redblack smallΝόμος είναι το δίκιο του (φασιστάκου) εργάτη.Στις δουλειές τους επιστρέφουν από την Δευτέρα 5/10, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός»,μετα απο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ) με την οποία αναστέλεται η προσωρινή παύση της λειτουργίας των  μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική της εταιρείας  «Ελληνικός Χρυσός». Το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι το λουκέτο στα μεταλλεία θα προκαλέσει «στους  εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται  «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους». Φυσικά καμμία κουβέντα για την ανεπανορθωτη ζημία στο περιβάλλον και την καταστροφή της ζωής των κατοίκων της Χαλκιδικής που τόσο καιρό μάχονται ενάντια στην ασυδοσία του Μπομπολιστάν.

redblack smallTέλος,στο 25,2% κυμάνθηκε η ανεργία τον Ιούνη στην Ελλάδα παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat),έναντι του Μάη που ήταν στο 25%. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνη διαμορφώθηκε στα 1,205 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,7% και στις γυναίκες στο 29,5%. Και ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο,έχουν καταγραφεί,23 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 17,6 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ισπανία (48,8%), στην Ελλάδα (48,3%), στην Κροατία (43,5%) και στην Ιταλία (40,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), στην Αυστρία (10,8%), στην Ολλανδία (11,2%), στη Δανία (11,4%) και στην Εσθονία (11,5%).

 

402772_374747989298956_498388522_n