Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης # 89 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

Τα ταμεία του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ,μπλόκαραν την Κυριακή 8/11,ημερα γενικής εφημερίας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ώστε κανένας εργαζόμενος, άνεργος, ανασφάλιστος, συνταξιούχος που πήγαινε να μην πληρώνει για εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι, όπως ανέφεραν, προσπαθούν να θωρακίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενώ ζητούσαν από τους συναδέλφους τους να μην γίνουν έμποροι στην υγεία, καλώντας παράλληλα και τους πολίτες να στηρίξουν την απόφαση αυτή.

redblack small

Τους μεγαλόσχημους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν «φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης», τους «αναδόχους»-εργολάβους των ΜΚΟ που θησαυρίζουν με πρόσχημα την δήθεν συμπαράσταση στους πρόσφυγες που φθανουν κυνηγημένοι απ τη φωτιά του πολέμου στις χώρες τους,καυτηριάζει με ανακοίνωση του Σ ούλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ).Επί ενάμιση μήνα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών συγκέντρωσε και διένειμε είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες. Ήταν μια συμβολική, αλλά –όπως αποδείχτηκε–πρακτικά όχι αμελητέα πρωτοβουλία αλληλεγγύης στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από την κυνική γεωπολιτική του τρόμου, του πολέμου και του αίματος, και την αντίστοιχα ανελέητη διαχείριση του παγκόσμιου πληθυσμού των καταπιεζόμενων, με πολιτικές όπως η «Ευρώπη-Φρούριο», οι φράχτες στα σύνορα των «πολιτισμένων» κρατών, η τέλεια αδράνεια μπροστά στα πλοιάρια που βυθίζονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οδηγώντας στον θάνατο άντρες, γυναίκες, παιδιά.

redblack small

Θερμός από άποψη κινητοποιήσεων προβλέπεται ο ερχόμενος χειμώνας.Ηδη οι εργαζόμενοι και τα σωμετεία και συνδικάτα έδωσαν μία πρώτη γεύση στην πρώτη φορά αριστερά για το τι θα επακολουθήσει.Με την μαζική απεργία και την συγκέντρωση στις 12 Νοέμβρη,νέκρωσαν σε όλη την χώρα σχολεία,νοσοκομεία,τράπεζες,αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία και γενικότερα υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.Μία ακόμα 24ωρη Πανελλαδική απεργία-πυροτέχνημα πραγματοποιήθηκε μετά απο σχετική απόφαση των γραφειοκρατικών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.Πιστό όπως πάντα στον σεχταρισμό του το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία.Στην απεργία συμμετείχαν με δικές τους αποφάσεις το Σωματείο Φαρμάκου – Ιατροτεχνολογικών,το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών,η ΑΣΕ-ΟΤΕ και όλα τα ναυτεργατικά σωματεία.

redblack small

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή πορεία της Πέμπτης 12 Νοέμβρη και στα Γιάννενα. Πολλά σωματεία και οργανώσεις, με συνολικό κόσμο περίπου 1200 άτομα, πορεύτηκαν από το Εργατικό Κέντρο στο κέντρο της πόλης. Άλλα 1000 άτομα περίπου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο. Επίσης κατέβασαν πανό το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων, Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων και η ΕΣΕ. Τα τρία αυτά μπλοκ συγκέντρωσαν περίπου 100 άτομα, ενώ μοιράζονταν κείμενα καθ΄ όλη την διάρκεια της πορείας.Στα Γιάννενα κατά την προσυγκέντρωση έφαγαν γερό κράξιμο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι υποστηρικτές τους οι οποίοι βρίσκονταν διάσπαρτοι στα μπλοκ. Αυτό πυροδότησε την γενική απομόνωσή τους από πολλούς άλλους εργαζόμενους που δεν συμμετείχαν αρχικά στην κίνηση. Με έντονο και ξεκάθαρο τρόπο τους έγινε σαφές ότι δεν έχουν καμιά θέση στην απεργιακή πορεία όσο στηρίζουν ή δικαιολογούν την κυβερνητική πολιτική με αποτέλεσμα να προχωρήσουν μπροστά, κοντά στους γραφειοκράτες του εργατικού κέντρου.

redblack small

Σε ανακοίνωση-κάλεσμα στην απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση Ιωαννίνων αναφέρει:Εμείς, από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σαν κομμάτι της εργατικής τάξης. Δεν είμαστε και δεν ήμασταν ποτέ απογοητευμένοι ψηφοφόροι κανενός ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε είχαμε καμιά αυταπάτη πως, αν ο καπιταλισμός αλλάξει «υπαλλήλους»(ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ,ΝΔ), θα δούμε άσπρη μέρα. Όσες εκλογικές διαδικασίες και δημοψηφίσματα γίνουν, ξέρουμε καλά ότι αυτό το σύστημα θα μας κάθεται στο σβέρκο. Από την άλλη, δεν έχουμε αυταπάτες για τους ξεφτιλισμένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ από τους οποίους δεν είδαμε να ιδρώνει κανένα αυτί για να οργανώσουν την απεργία σε χώρους δουλειάς, παρά μονό να εξαναγγέλουν τετελεσμένες αποφάσεις για τα μάτια του κόσμου. Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, τέτοια εξαγγελία έκανε και ο τοπικός πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ιωαννίνων για την Κυριακάτικη απεργία, ενώ το δικό του μαγαζί άνοιξε απ’ τα πρώτα.Παράλληλα, το ΠΑΜΕ προσπαθεί να περάσει στα συνδικάτα και στα σωματεία έτοιμες πολιτικές αποφάσεις από τα πάνω, παρά να βοηθήσει στην οργάνωση της εργατικής τάξης από τα κάτω. Εν ολίγοις, νοιάζεται περισσότερο να έχει πολιτικό κέρδος ο κομματικός του φορέας, παρά οι εργάτες να είναι σε θέση να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους στο σήμερα.

redblack small

Eπίθεση των ΜΑΤ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 10 Νοέμβρη εναντίον των απεργών της «Γενικής Ανακύκλωσης» ενώ βρίσκονταν εν’εξελίξει η 48ωρη απεργιακή τους κινητοποιήση με ταυτόχρονη περιφρούρηση. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ κατέλαβαν με τη βία την είσοδο του εργοστασίου ώστε να μπούν οι απεργοσπάστες που είχε φέρει η εργοδοσία.Εν τω μεταξύ την ίδια στιγμή που η εργοδοσία της «Γενικής Ανακύκλωσης» προσπαθούσε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, οι ίδιοι μαζί με συνδικάτα και φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Ιωαννίνων όπου εκδικάστηκε η αίτηση που κατέθεσε η εργοδοσία για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία τους.

redblack small

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν, από το Σάββατο 14 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», καθώς η διοίκηση για μία ακόμη φορά δεν τήρησε τη δέσμευσή της, για πληρωμή μέρους των δεδουλευμένων μέχρι την Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2015.Πρίν λίγες ημέρες, οι εργαζόμενοι στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», στις μονάδες της Εύβοιας και της Βοιωτίας είχαν αποφασίσει αναστολή των στάσεων εργασίας ύστερα απο την δέσμευση της Διοίκησης της εταιρείας οτι θα ανκαλέσει άμεσα τρεις απολύσεις, στις οποίες είχε προχωρήσει τον Αύγουστο, ενώ είχε δώσες και πρόγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που οφείλει.Δεσμεύσεις τις οποίες όμως η εργοδοσία επ’ουδενι δεν τήρησε.

redblack small

Τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ»(Πρώην Οργανισμό σχολικών Κτιρίων, ΟΣΚ), διεκδικούν 400 εργαζόμενοι και απολυμένοι του πρώην ΟΣΚ. Εν’τω μεταξύ την Τετάρτη 11 Νοέμβρη εκδικάστηκε η καταγγελία της Επιθεώρησης Εργασίας κατά της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» γιατί απασχολούσε δεκάδες εργαζόμενους απλήρωτους και ανασφάλιστους για πάνω από δύο μήνες.

redblack small

Ακουσον-άκουσον. Απολύθηκε πρίν απο λίγες ημέρες για οφειλή στην εταιρεία,εργαζόμενη της «Vodafone».Η εργοδοσία του ομίλου, ξεπερνώντας κάθε όριο, προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης, μη ανανεώνοντας τη σύμβασή της, επειδή ….χρωστούσε το λογαριασμό του σπιτιού της!!!! Ο προϊστάμενος του τμήματός της,την κάλεσε και της είπε ότι απολύεται, παρότι είναι καλή πωλήτρια,επειδή χρωστάει στην “Vodafone” και “δεν θέλουν να έχουν τέτοιους εργαζόμενους”.

redblack small

Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν. Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών, η παραγωγή στα χέρια της κοινωνίας.Kαλούμε όλους τους αλληλέγγυους, όλη την εργατική τάξη, καθεμιά και καθέναν που αντιλαμβάνεται τη ΒΙΟΜΕ ως δικό του αγώνα να σταθεί στο πλάι της.Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει το εργοστάσιο από τους εργάτες και την κοινωνία, γιατί σε αυτούς ανήκει.Θα μας βρουν απέναντι τους σε έναν αγώνα μέχρι τέλους.Aυτά αναφέρουν οι εργαζόμενοι και η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ στο κάλεσμα για την Πέμπτη 26/11 το πρωί, στα δικαστήρια της θεσσαλονίκης για να μπλοκαριετεί ο πρώτος πλειστηριασμός του εργοαστασίου που τελεί υπό εργατική αυτοδιαχείρηση.

redblack small

Σε 24ωρη απεργία την Κυριακή 15/11 κατέβηκαν οι εργαζόμενοι σε μετρό και ηλεκτρικό,προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική τους συνέλευση.Στόχος να καθορίσουν την στάση τους στις επερχόμενες μειώσεις μισθών και τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

redblack small

Αναστολή της απεργίας στην «ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ» αποφάσισαν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπεργολαβίες της «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η εργοδοσία ξεκίνησε τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

redblack small

Να μην υπογραφούν νέες ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση 8% στον ήδη τσεκουρωμένο μισθό τους διεκδίκησαν οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» κατά την διάρκεια της κινητοποιήσης στην Καβάλα το Σάββατο 14 Νοέμβρη.

redblack small

Την συνεχιζόμενη τρομοκρατία απο την δημοτική αρχή Βόλου καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας. Το σωματείο καταγγέλλει ότι ο δήμος ζητάει «δηλώσεις μετανοίας» από τις συμβασιούχες καθαρίστριες και τονίζει οτι απώτερος σκοπός του Μπέου είναι να παραδώσει την καθαριότητα σε εργολάβους.

redblack small

Απο τον Βόλο και η επόμενη εργατική είδηση καθώς την συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Coca Cola στην πόλη.Ειδικότερα η συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε την συνέχιση της κατάληψης του εργοστασίου μέχρι το πρωί της Δευτέρας 16/11 και την συνέχιση με 48ωρη απεργία την Δευτέρα και την Τρίτη,οπότε με νέα συνέλευση θα αποφασίσουν την στάση που θα κρατήσουν.Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την συνέχιση των κινητοποιήσεων τους ύστερα από την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο.

redblack small

Τέλος,παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Περιστερίου πραγματοποίησαν την Παρασκευή 13/11 οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα στον δήμο.Διεκδίκησαν το δικαίωμα για κανονική άδεια, αναρρωτικές άδειες και λοιπά δικαιώματα όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι στους ΟΤΑ.

redblack small