Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #90 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

Aναβλήθηκε τελικα η δίκη για την ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ .Την Πέμπτη 19/11 στον προαύλιο χώρο του Πρωτοδικείου Αθηνών , έξω από το κτίριο 11, μέλη της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Αθήνας, του ΣΒΕΜΚΟ και αλληλέγγυοι ανάρτησαν πανό με σύνθημα : “ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ” ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ”, και μοιράστηκαν κείμενα για την υπόθεση της ΜΚΟ ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ. Τελικώς ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Παναγιώτης Λεσγίδης απέσυρε την αγωγή που υπέβαλε για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της συναδέλφου Ε.Π., και κατέθεσαν νέα ως ΜΚΟ. Στη συνέχεια ζήτησαν συνεκδίκαση των δύο αγωγών -της συναδέλφου με τη δική τους και ήταν με αυτό τον τρόπο που κατάφεραν να αναβληθεί η δίκη και να μετατεθεί για 21 Απριλίου 2016! Στη συνέχεια μέλη του σωματείου βάσης, της αναρχοσυνδικαλιστικής Ένωσης και αλληλέγγυοι κατευθύνθηκαν στα γραφεία της ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στα Εξάρχεια, μοίρασαν κείμενα και ενημέρωσαν τη γειτονιά για τις εργασιακές συνθήκες και το “κοινωνικό έργο” της ΜΚΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν ταμπέλες στο κτίριο της ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ. Όσο η εργοδοτική αυθαιρεσία βρίθει, όσες απόπειρες οικονομικής και ψυχολογικής εξόντωσης σε εργαζόμενους που αντιδρούν και διεκδικούν και αν υφίστανται, θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

redblack smallΝωρίτερα την ίδια εβδομάδα κάλεσμα απηύθυναν το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας με το οποίο καλούσαν όλους/όλες τους/τις εργαζομένους/-ενες, συλλογικότητες ανέργων και σωματεία βάσης να στηρίξουν το δικαστικό αγώνα της συναδέλφου Ε.Π.Το κάλεσμα αφορούσε τηνεκδίκαση την Πέμπτη, 19/11/2015στο Πρωτοδικείο Αθηνών , την αγωγή συναδέλφου κατά της εργοδοσίας της ΜΚΟ ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ, απο την οποία διεκδικεί αποζημίωση απόλυσης λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας που την εξανάγκασαν σε παραίτηση. Συγκεκριμένα, υποχρέωση σε εργασία πέραν του καθηκοντολογίου, μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης απόλυσης, καθώς και μη υλοποίηση των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας που είχε αναλάβει η ΜΚΟ με κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σκιαγραφούν το περιβάλλον εργασίας στην ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ.Ενώπιον της αγωγής της συναδέλφου κατέθεσε αγωγή εναντίον της ο νόμιμος εκπροόσωπός της κατηγορώντας τη ότι μέσω της δημοσιοποίησης των συνθηκών εργασίας και εν γένει λειτουργίας της ΜΚΟ προκάλεσε στην τελευταία απώλεια χρηματοδοτήσεων! Φαίνεται πως η εργοδοσία περίμενε από την εργαζόμενη να «κάνει τα στραβά μάτια» όταν το έργο στο οποίο θεωρητικά θα απασχολούταν δεν υλοποιήθηκε, ενώ οι άποροι και άνεργοι δικαιούχοι του προγράμματος δεν επωφελήθηκαν ποτέ, ή έστω να είχε παραιτηθεί πιο ήσυχα.
Με άλλα λόγια «απόσυρε για να αποσύρουμε», σε μια αποτυχημένη απόπειρα οικονομικής και ψυχολογικής εξάντλησης της συναδέλφου και παραδειγματισμού των υπόλοιπων εργαζομένων.
Ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία κανείς και καμία από εμάς δεν θα είναι μόνος/-η,καταλήγει η κοινη ανακοίνωση ΣΒΕΜΚΟ και ΕΣΕ-Αθήνας.

redblack smallΣτεκόμαστε αλληλεγγυοι στον πολυήμερο απεργιακο αγωνα που διεξαγεται στη SPIDER Γενικη Ανακυκλωση α.ε.. αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση Ιωαννίνων.Προκειται για μια μαχη που ξεκινησε εναντια στη εργοδοσια του εν λογω εργαστασιου λογω των 17 απολυσεων που επιβαλλονται στους εργατες. Ανθρωποι οι οποιοι εργαζονται σε αθλιες συνθηκες ανακυκλωνοντας τα απορριματα ενος ολοκληρου νομου,προσθέτει η ανακοινωση της ΕΣΕ-Ιωαννίνων . Χωρις να τους καταβαλλονται τα βαρεα και ανθυγιεινα, ενω τ΄αφεντικο τους χρωσταει τα δεδουλευμενα. Προσφατα διεκδηκησαν συμβασεις αοριστου χρονου αφου τοσο καιρο δουλευαν με διμηνες συμβασεις εγασιας. Στη προκειμενη η εργοδοσια της SPIDER δικαιολογει τις απολυσεις λεγοντας πως υπαρχει ελλειψη πρωτης υλης, η οποια δεν ειναι τιποτα αλλο παρα σκουπιδια, ενω ισχυρίζεται πως σε αντιστοιχο εργοστασιο στην Τρίπολη η ιδια παραγωγή βγαίνει με 17 εργατες. Η πραγματικοτητα ομως ειναι αλλη. Επίσης στην ανακοίνωση της η ΕΣΕ Ιωαννίνων υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: Γνωριζουμε πολυ καλα πως ο μονος στοχος των αφεντικων μας ειναι η μεγιστοποιηση των κερδων τους και η πληρης καπηλευση της εργατικης μας δυναμης. Ετσι, με προχημα παντα την οικονομικη κριση, προχωρουν σε μειωση τους κοστους παραγωγης (μισθοι, ασφαλιση) και σε απολυσεις εργατικου δυναμικου.
Την αλληλεγγύη στους απεργούς της “γενικής ανακύκλωσης Α.Ε” εξέφρασαν και Αλληλέγγυες-οι από τον αναρχικό- αντιεξουσισατικο και αυτόνομο χώροστα Γιάννενα.Σε αφίσα που κολλήθηκε στα Γιαννενα οι αλληλέγγυες-οι αναφέρουν: Η τακτική της αντικατάστασης εργαζομένων με πιο φθηνούς υπαγορεύεται από την καπιταλιστική αναγκαιότητα της μείωσης του κόστους παραγωγής, ώστε να διατηρούνται υψηλά τα ποσοστά κέρδους. Η ακόρεστη δίψα των αφεντικών για κέρδη δε σταματά στην υποτίμηση των μισθών, αλλά επεκτείνεται στην ίδια μας τη ζωή. Στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης του Ασπρόπυργου, επίσης ιδιοκτησίας Λαζόπουλου, έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι εργατών και αρκετοί ακρωτηριασμοί. Είναι το ίδιο εργοστάσιο που πέρυσι το καλοκαίρι πρόσφερε στους Αθηναίους ένα τοξικό νέφος λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε τις εγκαταστάσεις του.Μπορεί εμείς να μη δουλεύουμε στο εργοστάσιο του Λαζόπουλου, ξέρουμε όμως πολύ καλά τι μέσα μεταχειρίζεται η τάξη των αφεντικών για την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα μας.Και καταλήγει:Ταξικό μας καθήκον η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και η εναντίωση στα σχέδια των αφεντικών για υποτίμηση της ζωής μας.Νίκη στον αγώνα των απεργών στην ανακύκλωση καμιά δίωξη στους συλληφθέντες.

redblack small

Την Τετάρτη 19/11το Συντονιστικό Αγώνα εργαζομένων στα 5μηνα και συμβασιούχων Αττικής, πραγματοποίησε κινητοποίηση στην Ομόνοια και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.Αιτήματα αιχμής:Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους καικατάργηση των προγραμμάτων δουλείας και κάθε μορφής ελαστικής
εργασίας.

redblack small

Ανακοίνωση-καταγγελία για την σύλληψη 5 συναγωνιστών από την Αγία Παρασκευή
και την επιχείρηση έκδοσής τους στις ιταλικές αρχές,εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής.Η ανακοίνωση αναφέρει:Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όσους εμπνεύστηκαν και υλοποιούν αυτή την τόσο ακραία και πρωτοφανής κατασταλτική μεθόδευση. Τόσο τις ιταλικές αρχές και τους κατασταλτικούς σχεδιασμούς του ιταλικού κράτους, όσο και το συνεργαζόμενο -μέσω διακρατικών συμφωνιών- ελληνικό κράτος, την ελληνική αστυνομία και την ξεκάθαρα συνένοχη κυβέρνηση.Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στους 5 συλληφθέντες.Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε δίωξης και τη μη έκδοσή τους στην Ιταλία.
Την ανάκληση των έξι απολύσεων από το έργο «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Μεσαιωνικού Κάστρου Άρτας» ,πέτυχαν οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης.Μάλιστα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν κατάληψη των γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας την Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015.
Σε κινητοποίηση προχώρησαν οι εργαζόμένοι στις «Κτιριακές Υποδομές» -πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ-.Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στις «Κτιριακές Υποδομές» έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υποδομών πραγματοποίησαν την Τετάρτη 18 Νοέμβρη για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

redblack small

Με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους,οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προχώρησαν σε κινητοποίησή τους την Πέμπτη 19 Νοέμβρη,έξω απο το υπουργείο Εργασίας και στην συνέχεια πορεία στη Βουλή.
Νίκη των εργαζομένων στη «Spider – Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Γιάννενα.Ειδικότερα οι εργαζόμενοι της «Γενικής Ανακύκλωσης» πέτυχαν την περασμένη εβδομάδα όχι μόνο την ανάκληση και των 17 απολύσεων,απο την εργοδοσία αλλά και την δέσμευση ότι διατηρείται το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης που αποτελείται από 47 εργαζόμενους ως έχουν στις θέσεις τους.
Εντονες πιέσεις απο τον Δήμο Λάρισας ώστε να μην απεργήσουν καταγγέλουν ότι δέχονταν οι καθαρίστριες.Η δημοτική αρχή της Λάρισας εφθασε μάλιστα σημείο να απειλεί τις εργαζόμενες και εργαζόμενους στην καθαριότητα, ότι θα καταγγείλει τη σύμβασή τους, πράγμα που θα ισοδυναμούσε φυσικά με απόλυση.

redblack smallΣυνέχισαν και την εβδομαδα που μας πέρασε τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Coca – Cola στον Βόλο,ύστερα από την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο στέλνοντας στην ανεργία 86 εργαζόμενους, αλλά και αρκετούς «εργολαβικούς» και «εξωτερικούς συνεργάτες». Επιπλέον συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 27 του Νοέμβρη οπότε και θα καθορίσουν με νέα γενική συνέλευση τα επόμενες δράσεις τους.

redblack small

Στις πρώτες δύο απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της «Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης – Ροδόπης ΑΕ».Αξίζει να αναφερθεί πως οι δύο πρώτες απολύσεις κοινοποιήθηκαν με δικαστικό επιμελητή, τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη.Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο, αποτελεί πρόκληση, πέρα από παρανομία, το γεγονός πως οι 2 εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια τη μέρα που τους επιδόθηκε η απόλυση.

redblack small

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα»,εν’ μέσω μάλιστα καταγγελιών τους,για προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις στην Τανάγρα. Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αιτήματα όπως: να καταβληθούν τα δεδουλευμένα να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να υπογραφει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κ.α.

redblack small

Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις καταστολής ΟΠΚΕ και ΜΑΤ, τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Νοέμβρη πραγματοποίησαν παρουσία Πταισματοδίκη, προσαγωγή 28 απεργών που περιφρουρούσαν την απεργία, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Χάρμα»συμφερόντων «Ζούρα».Η επέμβαση των μπάτσων έγινε ύστερα απο σχετικό αίτημα της εργοδοσίας «Ζούρα». Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες απεργοί και συνδικαλιστές του εργοστασίου «Ζούρα» το απόγευμα του Σαββάτου.

redblack small

Κυκλοφόρησε η ατζέντα της ΕΣΕ για το 2016, με αφιέρωμα στα 80χρονα της Ισπανικής Επανάστασης.Το Ημερολόγιο των Εργαζομένων θα βρίσκεται και το 2016 στις τσέπες των εργαζομένων. Φέτος οι σελίδες του θα γεμίσουν με ιστορικά γεγονότα, αναλύσεις, φωτογραφίες σχετικά με την Ισπανική Επανάσταση.Τα έσοδα απο την αντζεντα θα διατεθούν για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ.Πρόκειται για ένα ταμείο από το οποίο στηρίζονται αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, δηλαδή εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω απόλυσης, ανεργίας, ασθένειας, ατυχήματος ή άλλου κοινωνικού λόγου, καθώς και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απεργία ή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

redblack small

Κάλεσμα αλληλεγγύης απο το Αυτόνομο Στέκι για τις 26 του Νοέμβρη,ημέρα κατα την οποία ξεκινάει στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η διαδικασία εκποίησης του οικοπέδου μέσω πλειστηριασμού. Στο κείμενο κάλεσμα το Αυτόνομο Στέκι αναφέρει μεταξύ άλλων:Ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕ, η προσπάθεια να κρατηθεί το ζωτικό γι’ αυτήν έδαφος, είναι υπόθεση όλων όσων αναγνωρίζουμε πως μας ξεζουμίζουν, μας εκμεταλλεύονται, μας στερούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά υπονομεύοντας το δικαίωμά μας σε μια αξιοπρεπή ζωή.Ανάμεσα στο ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ στέκονται πλήθος αγώνων, ονείρων, δικαίων που καταπατήθηκαν.Ανάμεσα στους τοίχους του εργοστασίου και στις κατασταλτικές δυνάμεις-ενδολοδόχους του κράτους και των αφεντικών στεκόμαστε ΕΜΕΙΣ που διεκδικούμε μια ζωή που να αξίζει να τη ζούμε!

redblack small

Τέλος,κατά 35.592 αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Οκτώβρη του 2015 σε σχέση με το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ που είδαν το φώς της δημοσιότητας.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ,οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού -και όχι ο πραγματικός άνεργων- ανέρχονται σε 965.985.Παρ’όλα αυτά, οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται μόλις σε 112.489, δηλαδή το ούτως η άλλως πενιχρό επίδομα ανεργίας λαμβάνει σχεδόν μόνο ένας στους οκτώ ανέργους.