Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #123 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

Απεργιακές κινητοποιήσεις και περιφρουρήσεις, έγιναν την Κυριακή 17 Ιούλη, από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, με κεντρικό σύνθημα: Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, Κυριακές και νύχτες τα μαγαζιά κλειστά. Δείτε το σχετικό κάλεσμα και την αφίσα ΕΔΩ Επακριβώς η ανακοίνωση-κάλεσμα ανέφερε: Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τους ταξικούς αγώνες μας. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Με την από τα κάτω οργάνωσή μας, την ταξική αλληλεγγύη και τη συλλογική αντίσταση μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς… Να πάρουμε πίσω τις κλεμμένες μας Κυριακές. Να βάλουμε φραγμό στη συνολική επίθεση κεφαλαίου και κράτους και να βγούμε μπροστά για να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

redblack-small

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία πραγματοποίησε στις 17 Ιούλη στην Θεσσαλονίκη, ο Συντονισμός Δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη αργία και τα “απελευθερωμένα ωράρια”. Δείτε την αφίσα κάλεσμα του Συντονισμού Δράσης ΕΔΩ.

redblack-small

Συγκέντρωση-Πορεία την Κυριακή 17/7 στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε και η Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά, ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία, ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά. Στην ανακοίνωση της η συλλογικότητα ανέφερε: Μπροστά στην επόμενη Κυριακή που τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά (την Κυριακή 17/7), πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων σε εργαζομένους μέσα από τον συντονισμό δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα «απελευθερωμένα ωράρια» αλλά και από τη συλλογικότητα μας, στο Cosmos, στο One Salonica, σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές των ανατολικών συνοικιών. Ο αγώνας ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία, κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας των καταπιεσμένων, είναι αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε, οι εκμεταλλευόμενοι/ες τη δύναμή μας, να οργανωθούμε και να παλέψουμε τόσο για την βελτίωση των όρων ζωής μας στο σήμερα, όσο και για έναν κόσμο χωρίς μισθωτή σκλαβιά, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, για μια ζωή που να αξίζει να βιωθεί, για την ελευθερία, για την αναρχία.

redblack-small

Νέες εξορμήσεις σε εμπορικά καταστήματα σε Ίλιον και Μαρούσι -σε συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στις “λευκές νύχτες”-πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Στην ενημέρωση από τις εξορμήσεις, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια αναφέρει: Μέσα στις προηγούμενες ημέρες, το απόγευμα της Τρίτης 12/7 και το πρωινό της Τετάρτης 13/7, προχωρήσαμε σε μαζικές εξορμήσεις σε εμπορικά καταστήματα σε Ίλιον και Μαρούσι αντίστοιχα. Έτσι, έπειτα από τις δυο πρόσφατες σημαντικές κινητοποιήσεις μας ενάντια στις “λευκές νύχτες” [στο Ίλιον (25/6) και στο Μαρούσι (2/7)], ήρθαμε σε μια νέα επικοινωνία με συναδέλφισσες και συναδέλφους που εργάζονται εκεί. Μέσα από αυτές τις εξορμήσεις προσπαθήσαμε από τη μία να ενημερώσουμε συνολικά για τη μάχη που δόθηκε και στις δυο περιοχές, και από την άλλη να συζητήσουμε μαζί τους για το όλο αυτό βίωμα και για τη συνέχιση του αγώνα τόσο ενάντια και στις “λευκές νύχτες” και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (σημειώνοντας βέβαια και τη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε την προσεχή Κυριακή 17/7, οπότε τα μαγαζιά θα είναι και πάλι ανοιχτά), όσο και ενάντια στη συνολική επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε. Τέλος, ανάμεσα στις διάφορες ενημερώσεις που λάβαμε όπως παραδείγματος χάρη για τις όποιες αντιδράσεις των εργοδοτών, για τους όποιους ελέγχους -και σε κάποιες περιπτώσεις- και πρόστιμα από την επιθεώρηση εργασίας, ενημερωθήκαμε και για διάφορα κρούσματα απληρωσιάς προς τους εργαζόμενους που είχαν κληθεί για δουλειά τις νύχτες εκείνες.

redblack-small

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αρνείται την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης,παρά την δικαίωση της από την επιθεώρηση εργασίας. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και προσθέτει: Την Τετάρτη 22 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας Νέας Ιωνίας για την συνάδελφο, που απολύθηκε εκδικητικά από την BIOSAR UK του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η εργαζόμενη είχε αρνηθεί να υπογράψει κατάπτυστο ατομικό συμφωνητικό με όρους αγγλικού εμπορικού δικαίου και γι’ αυτό απολύθηκε. Η συνάδελφος δούλευε με μπλοκάκι στην έδρα και σε εταιρείες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για 4 χρόνια, με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις. Την μέρα εκείνη το σωματείο πραγματοποίησε κινητοποίηση στην επιθεώρηση εργασίας, κατά την διάρκεια της εργατικής διαφοράς. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέσω των εκπροσώπων του, δεν αποδέχτηκε πως η συνάδελφος έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας και ισχυρίστηκε πως είναι «δήθεν» συνεργάτιδα της οποίας έληξε η σύμβαση. Η απόφαση της επιθεώρησης εργασίας δικαίωσε την πλευρά της εργαζόμενης. Παρόλα αυτά η εργοδοσία επιμένει στη στάση της και αρνείται να ανακαλέσει την «εν ψυχρώ» απόλυση της εργαζόμενης, ενώ δε δέχεται καν να πραγματοποιήσει συνάντηση με το σωματείο. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΜΤ, ΕΔΩ.

redblack-small

Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις και για την καταβολή δεδουλευμένων, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 13 Ιούνη, οι εργαζόμενοι του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

redblack-small

Συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Ζούρα». Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την ανάκληση των απολύσεων και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης στο Καπανδρίτι.

redblack-small

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»την Τρίτη 12 Ιούλη με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

redblack-small

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15/7 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τους παιδικούς σταθμούς, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Ν. Αχαΐας. Διεκδικούν να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Να υπάρχουν αποκλειστικά δημόσιοι, δωρεάν ασφαλείς και σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση όλων των τροφείων.Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

redblack-small
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και για άμεσα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra».

redblack-small

Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στα Χανιά. Συγκεκριμένα, νεαρός εργάτης στα έχασε τη ζωή του στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων τη Δευτέρα, όταν καταπλακώθηκε από κλαρκ με το οποίο εκτελούσε εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι,με αποτέλεσμα να καταλήξει.

redblack-small

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 12 Ιούλη οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς εκείνη την ημέρα είχε οριστεί τριμερής συνάντηση. Οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ Καβάλας, που πρόσφατα πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρούν στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, που εμπεριέχουν τη μείωση μισθών, τις οποίες ο εργοδότης,γνωστός μαγαλοαπατεώνας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ασκεί πίεση προκειμένου να υπογράψουν. Μάλιστα, το γνωστό λαμόγιο Λαυρεντιάδης, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε πάνω από 30 απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις, σκοπεύοντας να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων που αντιδρούν στη μεταφορά τους σε εργολαβικές εταιρείες, που έχει φτιάξει η εργοδοσία, προκειμένου να μειώσει το κόστος εργασίας και να θωρακίσει τα κέρδη της.

 

redblack-small
Να μπλοκάρει δικαστικές διαταγές πληρωμών των εργαζομένων επιχειρεί η διοίκηση της επιχείρηση «Αφοί Καρυπίδη ΑΕ» (πρώην «Αρβανιτίδης»). Ειδικότερα, η εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Καρυπίδη ΑΕ» υπέβαλλε αίτηση ανακοπής στο δικαστήριο σε αίτημα προσωρινής διαταγής κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν και που δικαίωναν τους εργαζόμενους της επιχείρησης για τα δεδουλευμένα 4,5 μηνών.

redblack-small

Απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους,οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το «Intercontinental»,καθώς ο ιδιοκτήτης του «Athens Ledra» κατέχει μετοχές και του «Intercontinental». Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τη διοίκηση του ξενοδοχείου, χωρίς ωστόσο να αποσπάσουν καμία δέσμευση στα αιτήματά τους.

redblack-small
Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, προχώρησαν την Τετάρτη 13/7,οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες της επιχείρησης «Μαρινόπουλος». Απαιτούν την άμεση καταβολή ολόκληρου του μισθού και του επιδόματος αδείας, την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας,καθώς και να μην γίνει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις.

redblack-small

Συνέχισαν και την περασμένη εβδομάδα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με στάσεις εργασίας και απεργίες, με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ και τη μη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

redblack-small

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Ψηφιακών Μέσων Αττικής καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση με συνάδελφους που εργάζονται στο Amazon (Πολωνίας) για τις εργασιακές συνθήκες στη συγκεκριμένη εταιρεία και για τις προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσης, Η εκδήλωση έγινε την Δευτέρα 18/7 στις 6:30μμ στα γραφεία του Συλλόγου. Οι συνάδελφοι είναι μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής IP (Εργατική Πρωτοβουλία-Πολωνία).

redblack-small

Σε ενημέρωση για την κινητοποίηση στις 2/7/2016 ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ) αναφέρει: Στις 2 του Ιούλη ο Σύλλογος τωνΕργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) οργάνωσε κινητοποίηση έξω απο το ξενοδοχείο Τιτάνια στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή το συνέδριο της εργοδοτικής ένωσης ΟΕΦΕ. Δεκάδες συνάδελφοι και αλληλέγγυοι/ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.Το κείμενο της παρέμβασης ΕΔΩ.
redblack-small
Τέλος, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Μουτζούρας, του ενημερωτικού δελτίου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ(ΣΜΕΔ). Το έντυπο διατίθεται δωρεάν στα γραφεία του Συλλόγου, σε αυτοοργανωμένους χώρους και σωματεία, καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά τη Μουτζούρα εδώ και να την κατεβάσετε σε αρχείο .pdf από εδώ.