Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #125 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

Λουκέτο, έπειτα από έξωση, μπήκε τελικά στην ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον», που βρίσκεται στο Παγκράτι, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης -τον αγγειοχειρουργό Μιχάλη Χριστοφορίδη και τον αναισθησιολόγο Ιωάννη Τοπαλίδη- να αφήνουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Το λουκέτο μπήκε στην κλινική τη στιγμή που η επιχείρηση οφείλει στους νυν και πρώην εργαζομένους της περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που η διεύθυνση της κλινικής είχε αποδεχτεί ότι οφείλει μέχρι και τις 25/11/2015 με αναλυτική ονομαστική κατάσταση που υποχρεώθηκε να παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας.

redblack-small

Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι του Ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο – Ο αγώνας συνεχίζεται! Οι εργαζόμενοι στον ξενώνα ανηλίκων αιτούντων άσυλο στο Ωραιόκαστρο πληρώθηκαν την Παρασκευή 15/06/2016 έξι μισθούς και τα αναλογούντα δώρα. Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει από τη 1/6 επίσχεση εργασίας καθώς παρέμεναν για 7,5 μήνες απλήρωτοι. Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι δεν ήταν μόνοι τους. Η αλληλεγγύη από όλους/ες όσους στήριξαν αυτόν τον αγώνα, αποτέλεσε και την κινητήριο δύναμη για την συνέχιση της επίσχεσης μέχρι την καταβολή ενός μεγάλου ποσού των δεδουλευμένων τους. Σημαντικό μέρος του αγώνα για την αποπληρωμή των εργαζομένων του ξενώνα ήταν οι δράσεις διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ΜΚΟ και αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους. Ο αγώνας αυτός κατέληξε σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα μέσα από: τις εβδομαδιαίες παρεμβάσεις έξω από τα γραφεία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, την συνάντηση με την εργοδοσία των σωματείων βάσης ΣΒΕΨΥΚΟΙ, ΣΒΕΜΚΟ (κατά την οποία δεσμεύτηκε για την άμεση αποπληρωμή), την παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ3 στην εκπομπή όπου είχε μιλήσει ο νόμιμος εκπρόσωπος της οργάνωσης κος Γαβαλάς,την παρουσία του σωματείου στην εκδήλωση στο Mediterranean College κατά τη διάρκεια της διαδραστικής παρουσίασης του Mobile School της ΑΡΣΙΣ στην εσπερίδα με θέμα «Η σύγχρονη διαπολιτισμική εκπαίδευση στο πλαίσιο των γεωπολιτικών και πολιτισμικών εξελίξεων», την αλληλεγγύη των συναδέλφων/ισσών (μέλη της ΕΣΕ Αθήνας – Κλαδική Εκπαίδευσης) στην Αθήνα κατά την Γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής για την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», την αφίσα που κολλήθηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ, ΣΒΕΜΚΟ), τα κείμενα από τα σωματεία βάσης ΣΒΕΨΥΚΟΙ, ΣΣΜ-Κεντρικής Μακεδονίας και ΣΒΕΜΚΟ, κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση αλληλεγγύης από τους συναδέλφους εντός της ΑΡΣΙΣ. Παρόλα αυτά ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει ακόμη. Επίδικο δεν ήταν και δεν μόνο η αποπληρωμή των εργαζομένων. Όλη ενημέρωση για τον νικηφόρο αγώνα ΕΔΩ.

redblack-small

Στην διοργάνωση «λευκής νύχτας» στη Σάμο στις 30 Ιουλίου, προχωρά ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και ο Σύλλογος Εστίασης. Οι φιέστες των αφεντικών σημαίνουν καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος:ξεχειλωμένα ωράρια,απλήρωτες υπερωρίες, υπερβολική κόπωση κ.α. Ανάχωμα στην προσπάθεια επιβολής όρων μεσαίωνα στους εργαζόμενους στο εμπόριο από του εργοδότες και γενικότερα στην εργοδοτική αυθαιρεσία, μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι από τα κάτω εργατικοί αγώνες. Γιατί όπως έλεγε και το σχετικό σύνθημα: οι «λευκές νύχτες» των αφεντικών σημαίνουν μαύρη ζωή των εργατών.

redblack-small

48ωρη απεργία για την ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με περαιτέρω δικαιώματα, πραγματοποίησαν την Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιούλη, οι εργαζόμενοι στη πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων»(ΒΦΛ).Η 48ωρη απεργία επαναλήφθηκε την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιούλη. Το πρωί της πρώτης ημέρας της απεργίας (26 Ιούλη) οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου περιφρουρώντας την απεργία τους, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία μπάτσων των ΜΑΤ , οι οποίοι μάλιστα προχώρησαν σε δύο συλλήψεις σε μία προσπάθεια να κάμψουν το ηθικό και το αγωνιστικό φρόνημα των υπολοίπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ,συμφερόντων του μεγαλοαπατεώνα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βγήκαν τον Ιούνη σε αναγκαστική άδεια και από την 1η Ιούλη σε 3μηνη διαθεσιμότητα, ενώ έχουν γίνει 45 απολύσεις. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα.

redblack-small

Να ανακληθεί η σχεδιασμένη, παράνομη και τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενου-συνδικαλιστή από την «ΑLUMINOX», απαιτούν οι εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο, μετάλλου. Η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι «δεν έχει δουλειά το εργοστάσιο», αλλά η πραγματικότητα είναι πως ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής ενοχλούσε με την δράση του.

redblack-small

24ωρη απεργία την Πέμπτη 28 Ιούλη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, πραγματοποιήθηκε από τους εργαζόμενους της εταιρείας “ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ”, που απασχολούνται στα έργα ΔΕΔΔΗΕ στην περιφέρεια Αττικής. Η απεργία έγινε με αφορμή την αθέτηση της δέσμευσης της εργοδοσίας η οποία δεν κατέβαλε τη μισθοδοσία όπως είχε υποσχεθεί μέχρι τις 25 Ιούλη.

redblack-small

Συνέχισαν και την εβδομάδα που μας πέρασε τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Λειβαδίτη, Ζούρα, Βιοκότ, Ελίζα Αλκότ συμφερόντων «Ζούρα»,διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Ζούρα», πραγματοποίησαν ενημερωτική καμπάνια για τον αγώνα τους.

redblack-small

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο προέβησαν την Τρίτη 26 Ιούλη,οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «Λεβεντέρης» ενάντια στις 9 απολύσεις που έγιναν τους τελευταίους 2 μήνες. Σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων,η εταιρεία, παρόλο που έχει κέρδη, παρουσιάζεται ως “ζημιογόνος”, απομονώνοντας το παραγωγικό τμήμα της από το εμπορικό, με απώτερο στόχο να κλείσει το εργοστάσιο όπου γίνεται η παραγωγή.

redblack-small

Την απόπειρα παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία της εταιρείας τηλεφωνίας «CYTA» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα η καταγγελία αναφέρει πως η εργοδοσία εμπόδισε την είσοδο μέλους του επιχειρησιακού σωματείου να περάσει στο κτίριο της επιχείρησης της Μεταμόρφωσης.

redblack-small

Το νέο γύρο επιδρομής στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που είναι προ των πυλών, για την κατεδάφιση τους, στα πλαίσια του κύκλου βίαιων μετασχηματισμών υπέρ του κεφαλαίου, καταγγέλλει το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. Οι αντιδραστικές αλλαγές στα νέα εργασιακά -λέει η ανακοίνωση- έχουν σαν βασικό στόχο την ανάταξη των κερδών του κεφαλαίου η οποία περνάει μέσα από: την δραστική μείωση του εργατικού κόστους, την ακύρωση όλων των κατακτήσεων και την αντιδραστική αναμόρφωση όλων των δικαιωμάτων-ελευθεριών, για τον περιορισμό της δυνατότητας του αγώνα, της συλλογικής οργάνωσης και της διεκδίκησης. Στόχος τους είναι να καταργήσουν τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα και την επέκτασή τους στην συνέχεια στον δημόσιο. Είναι φανερό πως δεν πρόκειται για μια απλή ρύθμιση ή νομοθετική παρέμβαση, αλλά για μια βαθειά και συνολική αντιδραστική αντεργατική τομή. Συζητιούνται και καταλήγονται κομβικά μέτρα γενικευμένης και καθολικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας με στόχο την ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι τώρα. Συζητούν και σχεδιάζουν μέτρα για τον Ιδιωτικό τομέα, όπως: κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέαθέσπιση και προώθηση της γενικευμένης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις δηλαδή παραπέρα νομική κατοχύρωση-θεσμοθέτηση όλων των «νέων» μορφών φτηνής και απροστάτευτης εργασίας. Μειώσεις στον κατώτατο μισθό, αποδοχές χαμηλότερες από τις Συμβάσεις Εργασίας (Γενική, κλαδική, οποιαδήποτε!) μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίες (ΑΣΕ), δικαίωμα του εργοδότη για παράκαμψη των ΣΣΕ. Κατάργηση της μετενέργειας όλων των ΣΣΕ. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Απολύσεις χωρίς κανένα ποσοτικό και ποσοστιαίο όριο. Με κατάργηση του όποιου «διοικητικό βέτο», δηλαδή λόγο στο εκάστοτε Υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει ή όχι μια ομαδική απόλυση. Νομοθετική κατάργηση όλων των προσαυξήσεων – επιδομάτων – προϋπηρεσιών. Προωθούν θεσμικό πλαίσιο ίδιο και παράλληλο με αυτό που θα νομοθετήσουν και θα εφαρμόζουν στον ιδιωτικό τομέα και σε δημόσιο και ΔΕΚΟ. Αλλαγή ακόμα και του συνδικαλιστικού νόμου Ν. 1264/82 για τον τρόπο και το χρόνο κήρυξης απεργίας. Μείωση και κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για τη συνδικαλιστική δράση, κ.α. Επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας

redblack-small

Συνέχισαν και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τις κινητοποιήσει τους οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra» με παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για επίσπευση της διαδικασίας ποινικών κυρώσεων στην εργοδοσία του «Athens Ledra». Επιπλέον, την Τετάρτη 3 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου θα δώσουν το «παρόν» στο υπουργείο Εργασίας, καθώς εκείνη την ημέρα λήγει η διορία που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας στην εργοδοσία, προκειμένου η τελευταία να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Επίσης, την Πέμπτη 4 Αυγούστου, θα προχωρήσουν σε παρέμβαση στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την οικογένεια των ιδιοκτητών που κατάγεται και διαμένει στην Κύπρο. Ακόμη προγραμματίζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε εταιρείες, οι ιδιοκτήτες των οποίων, είναι μέτοχοι στο «Athens Ledra».

redblack-small

Να ανακληθούν άμεσα όλες οι αποσπάσεις υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, απαιτούν με παρέμβαση τους στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες τις αποσπάσεις των υπαλλήλων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έγιναν χωρίς τη θέλησή τους με αφορμή την στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου.

redblack-small

Με δυο 24ωρες απεργίες την Τετάρτη 27 και την Παρασκευή 29 Ιούλη κλιμάκωσαν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του Ιούνη.

redblack-small

Τέλος, αυτό είναι το τελευταίο δελτίο για αυτή την σαιζόν. Το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης θα πάει διακοπές, όχι όμως και οι εργατικοί αγώνες που δεν σταματούν ποτέ. Το δελτίο θα επιστρέψει στην κανονική του ροή από τις 30 Αυγούστου. Ηasta la vista συντροφ#!