Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #127 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

Πορεία του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Με σύνθημα: “οι Εργατικές και Κοινωνικές ανάγκες είναι Αδιαπραγμάτευτες” Συμμετείχε στην πορεία το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης. Στο κάλεσμα της για την πορεία στην ΔΕΘ ανέφερε μεταξύ άλλων: Προσφυγικό και εργατικό, είναι οι δυο κρίσιμες μάχες που έρχονται στο μέλλον. Αφενός όχι μόνο θα σταθούμε ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα, αφετέρου δεν θα αφήσουμε στο κράτος να μετατρέψει τη χώρα σε ένα γιγάντιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων με ΜΚΟ και εταιρίες μεταφοράς να πλουτίζουν από τον πόνο των ανθρώπων. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Για μας είναι αυτονόητη και την κάνουμε πράξη χρόνια τώρα, η ρήξη με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει, όπως τραγικά έχει αποδειχτεί, εργατικά δικαιώματα και μισθούς, άλλα και δεν θέλει, μια και πλέον βρίσκεται στο αντίθετο ταξικό στρατόπεδο. Δεν είναι τυχαίο που ΕΚΘ και ΓΣΕΕ ήταν υπέρ ενός νέου μνημονίου στο δημοψήφισμα, από τους πρώτους με τα προγράμματα για άνεργους εφάρμοσαν τα μνημονικά μέτρα, μήνυσαν συντρόφους μας εργάτες γιατί τους αποκάλεσαν εργατοπατέρες, τάχθηκαν στο πλευρό της Eldorado Gold και πρόδωσαν σε κάθε ευκαιρία όσους αγώνες στους οποίους είχαν συμμετοχή. Αυτό το τερατούργημα που ονομάζεται συνδικαλισμός όπως τον εννοούν οι γραφειοκράτες δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Για αυτό και μεις συστήνουμε την δημιουργία σωματείων βάσης με άμεση δημοκρατία, ενάντια στην ανάθεση, όπου αυτό είναι δυνατό. Παλεύουμε για την συνένωση συνδικαλιστών, εργαζόμενων δίχως δικαιώματα και άνεργων μέσα από εργατικά κέντρα αγώνα και συνελεύσεις όπως το Καραβάνι. Παλεύουμε ενάντια στις εκτονωτικές μονοήμερες απεργίες για μια καλά οργανωμένη και άγρια γενική πολιτική απεργία διάρκειας. Επίσης σκοπεύουμε σε μια εργατική τάξη ανεξάρτητη από το κράτος, τα αφεντικά και την γραφειοκρατεία. Στο δικό της κάλεσμα για την ΔΕΘ η ΠΑ.Σ.Ε. WIND ανέφερε: Η ΔΕΘ έχει αποτελέσει κατά καιρούς βάθρο ανακοινώσεων διαφόρων πολιτικών, πλούσιων σε μεγαλοστομίες και ψεύδη. Ωστόσο πίσω από τα φώτα της έκθεσης κάθε χρόνο χιλιάδες εργαζόμενοι,-ες διαδηλώνουν ενάντια στην υποτίμηση της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους, αντιμετωπίζοντας την καταστολή του κράτους σε μια πόλη φρουρούμενη. Έτσι και φέτος θα διατρανώσουμε με δυναμικό τρόπο την αντίθεσή μας ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και οδηγούν στην κατακρήμνιση μισθών και δικαιωμάτων, στην ανεργία, στην φτωχοποίηση, στη περιβαλλοντική καταστροφή. Ενόψει μάλιστα των αντί-εργατικών νόμων που αναμένεται να κατατεθούν στο προσεχές διάστημα, είναι σημαντικό οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ να είναι μαζικές και δυναμικές ώστε να δώσουν μία επιπλέον ώθηση στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια. 

redblack-small

¨Ο κόσμος της εξουσίας έχει χρεοκοπήσει!¨ ανέφερε η ανακοίνωση\κάλεσμα για την ΔΕΘ της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης -Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων. Δεν μπορεί να παράξει ούτε προοπτική, ούτε ελπίδα. Το μόνο που μπορεί να παράξει είναι πολλά πρόσωπα καταπίεσης, είτε αυτό είναι η φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο ασφυκτικός έλεγχος και επιτήρησή της. Να παλέψουμε ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική μηχανή που παράγει τον θάνατο, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό Με κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών καλούμαστε να δομήσουμε τον νέο κόσμο της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

redblack-small

Παρέμβαση από το σωματείο σερβιτόρων μαγείρων πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτέμβρη στο μαγαζί wee drum στην Πανόρμου από το σωματείο για εργαζόμενη/συναδέλφισσα που απολύθηκε. Η εργαζόμενη και το ΣΣΜ διεκδικούν:άμεση καταβολή των ενσήμων που δικαιούται,αμεση καταβολή νυχτερινών/ Κυριακάτικων προσαυξήσεων, οφειλόμενων δώρων εορτών, επίδομα αδείας και άδεια.Το κείμενο που μοιράστηκε στην παρέμβαση κατέληγε ως εξής:Ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες –και γιατί οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν στο ψυγείο– διεκδικούμε ότι μας ανήκει.Ενάντια στα συμφέροντα των αφεντικών, η αξιοπρέπειά μας είναι αδιάλλακτη, γιατί….Και τα μικρά αφεντικά είναι κουφάλες και μάλιστα….μεγάλες. Όλο το κείμενο που μοιράστηκε και φωτογραφίες από την παρέμβαση ΕΔΩ ή εναλλακτικά ΕΔΩ.

redblack-small

Ο αγώνας για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης της συναδέλφου μας από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», που υπέστη βλαπτική-εκδικητική μεταβολή, συνεχίζεται. Μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου. Η εκδικητική στάση της εργοδοσίας προς τη συνάδελφό μας και η όλη αδιαλλαξία και το «δούλεμά» της απέναντι στο Σύλλογο και τον αγώνα μας δε θα μείνουν αναπάντητα. Κι ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλων μας. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το βιβλιοπωλείο “Πρωτοπορία”, την Πέμπτη 15/9 στις 6μμ.Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση-κάλεσμα, αλλά και προηγούμενες ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα ΕΔΩ.

redblack-small

Ούτε να το σκέφτεστε ,ούτε 52 ούτε 8,κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοιχτό ήταν το κεντρικό σύνθημα στο κάλεσμα του Συντονισμού ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και τα “απελευθερωμένα” ωράρια στην Θεσσαλονίκη σε συγκέντρωση Κυριακή 11/9 και την επόμενη Κυριακή 18/9.Δείτε το κάλεσμα ΕΔΩ.

redblack-small

Περιοδεία του Σωματείου στους χώρους εργασίας Μαρούσι, Λ. Αθηνών & Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, από την ΠΑ.Σ.Ε.WIND. Πιο συγκεκριμένα:την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, περιοδεία-ενημέρωση στις κτιριακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι και στη Λ. Αθηνών,ενώ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου έγινε περιοδεία-ενημέρωση στις κτιριακές εγκαταστάσεις στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα το σωματείο καλεί στην στάση εργασίας και την συνέλευση στις 15/9,στο εστιατόριο της Λεωφόρου Αθηνών .Ολόκληρη η ανακοίνωση-κάλεσμα ΕΔΩ.

redblack-small

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση την Τετάρτη 7/9 έξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ για την νέα δίκη σε βάρος συνδικαλιστών.

redblack-small

Στην Πρέβεζα 20χρονος εργαζόμενος σε «delivery» έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά από σοβαρό τραυματισμό κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Πρόκειται για πολλοστή φορά για μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία από την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, αλλά και την πίεση από την πλευρά των ιδιοκτητών, για γρήγορη “εξυπηρέτηση”.

redblack-small

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 6/9, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, ενώ αντιμετωπίζουν τις απειλές της νεοδιορισμένης, από το υπουργείο, Διοίκησης πως θα βάλει «λουκέτο» στους σταθμούς.

redblack-small

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος πραγματοποίησαν την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

redblack-small

Κατηγορούμενος για παράνομη βίας βρέθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ στο πταισματοδικείο στις 6/9, επειδή παρεμπόδισε τον σύνδικο πτώχευσης να μπει στο αυτοδιαχειριζόμενο πλέον εργοστάσιο. Μάλιστα, ο πταισματοδίκης φέρεται να ζήτησε επιμόνως από τον πρόεδρο των εργαζομένων τα ονόματα όλων των μελών της διοίκησης του σωματείου προκειμένου να ανακριθούν!!! Αναλυτικά η είδηση ΕΔΩ.

redblack-small

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόλυση συνδικαλιστή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη,έξω από τα γραφεία της εταιρείας «AP SUPPLIES & MEDIA», που προμηθεύει μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα PUBLIC, το «Πλαίσιο» αλλά και πολλές άλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδικαλιστής απολύθηκε με το πρόσχημα ότι «δεν ήταν καλός στη δουλειά του». Η εργοδοσία από την πλευρά της αρνήθηκε οποιαδήποτε επαφή με τους συγκεντρωμένους και αντ’ αυτού έστελνε γραπτά μηνύματα στο τηλέφωνο του απολυμένου συνδικαλιστή, εκφράζοντας την οργή και το θυμό της για την παρέμβαση στα γραφεία της, αλλά και μηνύματα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, όπως “θα έπρεπε να ντρέπεσαι το παιδί σου” και άλλα τέτοια ωραία.

redblack-small

Εκδήλωση-συζήτηση με Γερμανούς συνδικαλιστές με θέμα:”Το γερμανικό εργασιακό μοντέλο: σύγχρονη εκμετάλλευση και εργοδοτικός συνδικαλισμός;”. Θα μιλήσουν συνδικαλιστές από Nτόιτσε Τέλεκομ, IG-METAL, VERDI κ.α. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 8μμ στο κηπάκι στον πεζόδρομο της Τσαμαδού στα Εξάρχεια. Διοργάνωση: πρωτοβουλία εργαζομένων.

redblack-small

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την άρνηση της κυβέρνησης να συναντηθεί μαζί τους. Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra» την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, όπου απωθήθηκαν βίαια από τις μπατσοδυνάμεις. Τότε φώναξαν συνθήματα όπως «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ξενοδόχους κάνετε τις πλάτες», ενώ κατήγγειλαν την κυβέρνηση γιατί δεν τους δέχεται. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra» είναι 5 μήνες απλήρωτοι.

redblack-small

Συγκέντρωση στις 12 Σεπτέμβρη στα Δικαστήρια Χαλκίδας έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα».Οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να “μπλοκάρουν” τον πλειστηριασμό του σφαγείου, διεκδικώντας κατ’αυτόν τον τρόπο να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να διατηρηθούν όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα.

redblack-small

Σε 24ωρη απεργία το Σάββατο 10/9 προχώρησαν οι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με αίτημα τη διασφάλιση των εργαζομένων στα κανάλια, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν πήραν τηλεοπτική άδεια.

redblack-small

Mία νέα παρ’ολίγον εργοδοτική δολοφονία είδε μόλις τώρα το φως της δημοσιότητας. Εργαζόμενος τεχνικός του ΟΤΕ ενώ δούλευε μόνος του στην περιοχή της Ελασσόνας την περασμένη Τετάρτη 31 Αυγούστου έπεσε από την κολόνα, καρφώθηκε η λόγχη από τα κάγκελα στο μηρό του και από καθαρή τύχη δεν του τρύπησε την κεντρική αρτηρία και να μείνει στον τόπο. Φυσικά δεν υπήρχε κανένας εκεί να τον βοηθήσει. Μόνος τους τράβηξε το πόδι από το κάγκελο και σύρθηκε μέχρι το αυτοκίνητο και κάλεσε το ασθενοφόρο. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

redblack-small

Σε 22 νέες απολύσεις εργαζομένων προχώρησε ο εργοδότης-γνωστός μεγαλοαπατεώνας- Λ. Λαυρεντιαδης ιδιοκτήτης της «Λιπασμάτων Καβάλας».Ο εργοδότης όχι μόνο προχωράει σε απολύσεις χωρίς να δώσει αποζημίωση,αλλά έχει και το θράσος να προχωρά σε μηνύσεις, ώστε να εκφοβίσει εργαζόμενους και απολυμένους.

redblack-small

Tέλος, μία είδηση από τον διεθνή χώρο. Πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη Εργατική απεργία στην Ιστορία της Ινδίας. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε ένα συλλαλητήριο κατά τη διάρκεια μιας Παν-ινδικής απεργίας που καλέστηκε από τα συνδικάτα, στο Τζαμού, της Ινδίας στις 2 Σεπτεμβρίου, 2016. H απεργία καλέστηκε ενάντια στις αντι-εργατικές πολιτικές της κυβέρνησης. Επιπλέον οι απεργοί απαίτησαν επίσης υψηλότερο κατώτατο μισθό και την παροχή κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους από τους ανοργάνωτους τομείς. Στο Δελχί, περίπου 20.000 νοσηλευτές συνελήφθησαν από την αστυνομία αφού η κυβέρνηση του Δελχί έκανε χρήση έκτακτων εξουσιών κατά την διάρκεια της Παν-ινδικής στο απεργία. Όλη η είδηση ΕΔΩ.