Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #159 από το μπλόγκ της ΕΣΕ-Αθήνας

Ένα μικρό εργαλείο για τον νέο αντεργατικό νόμο, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την ΕΣΕ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων η ΕΣΕ Θεσσαλονίκης αναφέρει: Η υπάρχουσα συνθήκη μας δίνει δύο επιλογές: Να αργοπεθαίνουμε μίζεροι μες στην καθημερινότητα ή να σηκώσουμε κεφάλι και να αγωνιστούμε απέναντι στην εκμετάλλευση, απέναντι στην οργανωμένη επίθεση των αφεντικών προς τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις μετανάστριες. Αφού πλέον δεν μας έχει απομείνει τίποτα, το μόνο που μένει είναι να εναντιωθούμε συλλογικά απέναντι σε αυτούς που μας καταδίκασαν στην εξαθλίωση. Είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε στο δρόμο να απαντήσουμε στις επιταγές του κεφαλαίου. Να απαιτήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, μείωση του ορίου των απολύσεων, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, επαναφορά των τριετιών, καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας. Να παλέψουμε ενάντια στην μαύρη εργασία, να διεκδικήσουμε επιδόματα για ανέργους. Οφείλουμε να βγούμε με επιθετικά προτάγματα στο δρόμο, μέσα από μαχητικά σωματεία βάσης στους χώρους δουλειάς. Να ξανακάνουμε τον συνδικαλισμό επικίνδυνο. Δείτε το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.
Από τη μεριά μας έχουμε να δηλώσουμε, ότι το αυτί μας δεν ιδρώνει από δικαστικές αποφάσεις του ποδαριού και «λειτουργούς της δικαιοσύνης» που κόπτονται με ζήλο να κρίνουν υπέρ των εργοδοτών. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΒΧΨΑ) για την εκδίκαση σε β΄ βαθμό την Τρίτη 25/04, της υπόθεσης της απόλυσης της εργαζόμενης βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης». Η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ, επίσης επισημαίνει τα εξής: Αν ο εργοδότης Θ. Βασιλόπουλος νομίζει, πως, με τις ψευδομαρτυρίες των τσιρακιών του και των φοβισμένων υπαλλήλων του, έχει ξεμπερδέψει, γελιέται. Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που τρέφουν αυταπάτες ότι οι αγώνες κερδίζονται ή τελειώνουν στα δικαστήρια. Μπροστά στην αυθαιρεσία των αποχαλινωμένων αφεντικών, στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε, στην απογύμνωση από τα εργασιακά μας δικαιώματα, στην ασυδοσία και την αλαζονεία αυτών που νομίζουν ότι έχουν την δύναμη και την εξουσία να πετούν στο δρόμο εργαζόμενους γιατί δεν γουστάρουν το κοινωνικό τους προφίλ και γιατί το κράτος τους προσφέρει τα όπλα και τα μέσα, ο δρόμος είναι μόνο ένας…
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12/4, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, σύσκεψη σωματείων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών – ταξικών συνδικαλιστών με θέμα την διοργάνωση του ταξικού γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό βρίσκεται ΕΔΩ.
Η 1η Μάη είναι αργία και όχι απεργία. Όχι σωστά διαβάσατε δεν πρόκειται για λάθος το δελτίου εργατικής αντιπληροφόρησης. Η πρώτη φορά αριστεροακροδεξιά θέλει να σβήσει από την μνήμη κάθε εργαζόμενου την ταξικότητα αυτής της ημέρας και καθορίζει με απόφαση της ότι η 1η Μαΐου 2017 είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Εμείς στους δρόμους εκείνη την ημέρα θα ξαναστείλουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ.

Η εργατική 1η Μάη να γίνει πρώτος σταθμός συσπείρωσης και αγώνα. Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε ταξικό σωματείο και αγωνιστή να συμμετέχει, να συμβάλει και συνδιοργανώσει στον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη στο Μουσείο. Ζήτω η εργατική 1η Μάη. Οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη. Να μη ζήσουμε σα σκλάβοι. Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει! Aυτά είναι μερικά από όσα αναφέρει στο κάλεσμα για την ταξική Πρωτομαγιά, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό.
Παρέμβαση στην εργοδοσία έκαναν την περασμένη βδομάδα εργαζόμενοι στην ICAP, καταγγέλλοντα το γεγονός ότι κλήθηκαν να βρεθούν στο χώρο εργασίας τους «για ενημέρωση» σε μέρες άδειας και ότι σε ορισμένα τμήματα η εργοδοσία επιμηκύνει το ωράριο των εργαζομένων συστηματικά κατά 15 λεπτά καθημερινά.
Σε επίσχεση εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Δομοτεχνική» καθώς είναι απλήρωτοι περίπου έξι μήνες,
Πανελλαδική απεργία στις ιδιωτικές κλινικές και απεργιακές συγκεντρώσεις μπροστά στον «Κυανό Σταυρό» και τη «Γενική Κλινική» στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 25/4, οι εργαζόμενοι. Διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την επαναφορά των ειδικών αδειών και ωραρίων όπου καταργήθηκαν, αλλά και για να σταματήσει το αίσχος που επικρατεί στον κλάδο με την απλήρωτη εργασία (EUROMEDICA, Σαραφιανός, Στασινόπουλος, 12 Απόστολοι, κ.α.)
Στάση εργασίας, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 19 Απρίλη οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έκανα συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου στην κεντρική πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος. Εν τω μεταξύ, κινητοποίηση την Πέμπτη 20/4 με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας.
Σε καταγγελία για σοβαρές παραβιάσεις ΣΣΕ και ωραρίων, προέβησαν οι εργαζόμενοι στη πορθμειακή γραμμή Καβάλας Θάσου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Κορίνθου, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τρίτη 25/4 οι συμβασιούχοι του δήμου Κορίνθου, με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεών τους.
Αποχή από την εργασία τους τις Κυριακές 23/4 και 30/4 και τη Δευτέρα 1/5 αποφάσισαν οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, με αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Δεν λες κουβέντα κρατάς κρυμμένα μυστικά και ….documenta, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την επόμενη είδηση που αφορά τον ασύδοτο εργοδότη της έκθεσης documenta. Σε καταγγελία προέβησαν οι εργαζόμενοι στην έκθεση documenta 14 για απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Σε ανακοίνωση η Πρωτοβουλία εργαζομένων στη 14,αναφέρει:Καταγγέλουμε λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο η διοργάνωση εκμεταλλεύεται την ανεργία στην Ελλάδα προκειμένου να ρίξει το μισθό προς όφελος των κερδών της, αλλά και των κερδών της εταιρείας – εργολάβο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας τις συμβάσεις εργασίας. Τις απαντήσεις από τη διοίκηση της Documenta τις πήραμε. Τώρα είναι δικιά μας απόφαση το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα. Ας μάθει λοιπόν η documenta και κάτι άλλο από την Αθήνα! Ότι ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων είναι πιο ισχυρός από οποιονδήποτε μέγα-θεσμό. Γιατί αυτοί μας έχουν περισσότερη ανάγκη απ’ ότι εμείς αυτούς.
Την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους πέτυχαν με την κινητοποίηση τους, οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Metallock», που βρίσκεται στο Πολυδένδρι Αττικής. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας την Παρασκευή 21 Απρίλη. Με την κινητοποίησή τους, απαίτησαν να μπει τέρμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, που κορυφώθηκε την Πέμπτη 20 Απρίλη με τέσσερις απολύσεις εργαζομένων και μελών του κλαδικού συνδικάτου μετάλλου, ενός με σύμβαση αορίστου χρόνου και τριών με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Το Θέατρο Τέχνης ταξιδεύει στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ, στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει στις 15 Μαΐου το έργο “Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω” του Ντάριο Φο στο χώρο του εργοστασίου. Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Ιταλού νομπελίστα για την οικονομική στήριξη ΒΙΟ.ΜΕ. Μια  ειδική παράσταση του “Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω” την Δευτέρα 24 Απριλίου στις 21:00 στο Θέατρο Τέχνης, με δωρεάν είσοδο και ελεύθερη συνεισφορά. Πρόκειται για μια ευκαιρία να έρθει ο κόσμος σε επαφή με τους ανθρώπους της ΒΙΟ.ΜΕ και να γνωρίσει τα προϊόντα τους. Περισσότερα δείτε ΕΔΩ.
Τέλος, στους 1.068.293 καταγράφονται από τον ΟΑΕΔ, οι «εγγεγραμμένοι άνεργοι» τον Μάρτη. Στοιχεία που ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε καταγράφουν την εγγεγραμμένη και όχι την πραγματική ανεργία, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Αθροιστικά οι άνεργοι στη χώρα το Μάρτη του 2017 ανέρχονται σε 1.068.293 από τους οποίους οι 918.181 είναι στην κατηγορία των «αναζητούντων εργασία» και οι 150.112 ανήκουν στην κατηγορία των «μη αναζητούντων εργασία». Από τους 918.181 «αναζητούντες εργασία» οι 506.447 (ποσοστό 55,16%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και οι 411.734 (ποσοστό 44,84%) είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 350.771 (ποσοστό 38,20%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 567.410 (ποσοστό 61,80%), συνεχίζοντας να κρατούν τα θλιβερά πρωτεία της ανεργίας. Εξάλλου από τους 150.112 ανέργους «μη αναζητούντες εργασία» οι 33.310 (ποσοστό 22,19%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 116.802 (ποσοστό 77,81%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 58.793 (ποσοστό 39,17%) και οι γυναίκες σε 91.319 (ποσοστό 60,83%). Οι «εγγεγραμμένοι άνεργοι» το Φλεβάρη του 2017 ήταν 1.095.866. Μειώθηκαν κατά 17.929 οι «αναζητούντες εργασία», αλλά και κατά 9.644 οι «μη αναζητούντες εργασία».