ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ – Συνέλευση Αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων του «Νέο Αθήναιο»

Ως Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας) συμμετέχουμε στην «Συνέλευση Αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων του «Νέο Αθήναιο».

Ο ταξικός αγώνας των απλήρωτων εργαζομένων του «Νέο Αθήναιον» συνεχίζεται…
Σχεδόν τρία χρόνια τώρα, από το 2014, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Η ιδιωτική κλινική από το Νοέμβρη του 2015 σταμάτησε την καταβολή των μισθών, ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 έχει κάνει αναγγελία πτώχευσης και εκκρεμεί η εκδίκαση. Χρωστάει εκτός από τους εργαζόμενους και σε τρίτους (τράπεζες, εφορία, προμηθευτές κ.α.). Διεκδικούμε, οι εργαζόμενοι να πληρωθούν από τα χρήματα που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ προς την κλινική. Οι απλήρωτοι απολυμένοι και σε επίσχεση εργαζόμενοι έχουν γίνει μπαλάκι τους τελευταίους έξι μήνες, ανάμεσα στο Υπουργείου Εργασίας, και στον ΕΟΠΥΥ.
Την Τρίτη 11 Απρίλη εργαζόμενες-οι, η “Συνέλευση Αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων του «Νέο Αθήναιο»”, σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς, αλληλέγγυες-οι πραγματοποιήσαμε παρέμβαση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας. Στη συνάντησή μας με τον γ.γ. Α. Νεφελούδη δηλώσαμε ότι διεκδικούμε πολιτική λύση στο πρόβλημα, μιας και μέσω των μνημονιακών νόμων που έχουν ψηφίσει, στην εξόφληση απαιτήσεων που οφείλονται προς τρίτους, η σειρά προτεραιότητας είναι: εφορία, ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές και τελευταίοι καταληστευμένοι οι εργαζόμενοι. Έχουμε καταλάβει πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν περισσεύει απολύτως τίποτα για μισθούς. Απαιτούμε τα εμπλεκόμενα υπουργεία και η κυβέρνηση να δώσουν πολιτική λύση στις δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων.
Στην επιμονή μας αυτή οι γ.γ. δεν έδωσαν υποσχέσεις όπως έκαναν τις προηγούμενες φορές, αλλά ο κυβερνητικός εμπαιγμός ολοκληρώθηκε: ισχυρίστηκαν ότι έκαναν λάθος έως τώρα, δεν υπάρχει πτώχευση αλλά εγκατάλειψη της κλινικής από τα αφεντικά. Έτσι, στις αιτήσεις κατάσχεσης που έχουν γίνει, θα τηρηθεί ο νόμος και θα πληρωθούν (για όσο φτάσουν τα χρήματα) όσοι έχουν πάρει ήδη σειρά, και το υπουργείο εργασίας δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία πολιτικής επίλυσης υπέρ των εργαζόμενων. Επίσης, αναγνώρισαν, ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ προς την κλινική και αυτά τα χρήματα θα δοθούν με τη σειρά που προβλέπεται.
Ο αγώνας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο μιας και οι κυβερνητικές και νομικές διαδικασίες προχωρούν. Στο χέρι μας είναι, να μπλοκάρουμε και θα μπλοκάρουμε τις δρομολογημένες διαθέσεις τους και τις πολιτικές επιλογές τους. Προέχουν οι ζωές μας, η αξιοπρέπειά μας και όχι τα κέρδη των αφεντικών, οι τράπεζες, οι φαρμακοβιομηχανίες, και η εφορία. Οπλισμένοι με αποφασιστικότητα και επιμονή θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε το ξεκοκάλισμα των μισθών μας.
Αυτό που φοβούνται δεν είναι το αν θα μείνουν απλήρωτες οι τράπεζες (άλλωστε οι εργαζόμενοι τις έχουμε ανακεφαλοποιήσει τόσες φορές), αλλά ότι η νίκη μας θα αποτελέσει, παρακαταθήκη και για άλλους εργατικούς αγώνες που δίνονται η θα δοθούν. Η αλληλεγγύη των εργατών φέρνει τρόμο σε αφεντικά και κράτος.
Στεκόμαστε αλληλέγγυα στους αγώνες των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία, στον αγώνα των εργατριών/ών της «ΣΚΟΤ» ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, στηρίζουμε τη «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία εργαζομένων στην ταχυμεταφορά-ταχυδρόμηση (ΑΠΕΤΤ ) και τους οδηγούς ταχυμεταφορών στον αγώνα τους ενάντια στα εργατικά “ατυχήματα” – δολοφονίες, είμαστε μαζί με τις εργαζόμενες/ους στο εμπόριο αντιστεκόμενοι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που θέλουν να μας κλέψουν, παίρνουμε δύναμη από τις μαζικές διαμαρτυρίες-διεκδικήσεις του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ), στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις τηλεπικοινωνίες ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τις απολύσεις, καταγγέλλουμε την κατασταλτική επίθεση εναντίον αγωνιστριών/ών στο αμαξοστάσιο ΟΣΥ Πειραιά. Ως επιβάτριες/ες των ΜΜΜ και εργαζόμενες/οι – άνεργες/οι αγωνιζόμαστε για ελεύθερες μετακινήσεις ενάντια στο e-εισιτήριο.
Η συνολική επίθεση που δεχόμαστε μπορεί να απαντηθεί και να ανατραπεί στη βάση της σύνδεσης των ταξικών-κοινωνικών αγώνων.
Καλούμε σε συνέλευση για την Τρίτη 2 Μάη, στο Πολυτεχνείο στην αίθουσα Γκίνη.
«Συνέλευση Αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων του «Νέο Αθήναιο»