Απειλούν με διώξεις ανήλικους μαθητές μας. Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων!

Η κυβέρνηση αντί να λύσει τα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Παιδείας, προβλήματα που η ίδια δημιουργεί με τις πολιτικές της, προσπαθεί να καταπνίξει βίαια τις αντιδράσεις. Πριν από λίγους μήνες με την προληπτική επιστράτευση της ΟΛΜΕ και τώρα με εξόφθαλμα τρομοκρατικές διώξεις κατά συνδικαλιστών εκπαιδευτικών (π.χ. ΕΛΜΕ Σάμου), μα και ανήλικων μαθητών (π.χ. Λαμία, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη). Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές είναι συνένοχες σε αυτή την πανελλαδική επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών καταλήψεων.

Το πιο προκλητικό παράδειγμα που υπέπεσε στην αντίληψή μας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, είναι αυτό του 5ου ΓΕΛ Θεσ/νίκης. Εκεί στις 4/10/13 τρεις δεκαεξάχρονοι μαθητές, δύο εκ των οποίων αλβανικής καταγωγής, οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια σαν κοινοί εγκληματίες για ανάκριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ την ίδια μέρα η αστυνομία είχε εισβάλει, συνοδεία εισαγγελέα, στα σπίτια τους για “έρευνα” (από την οποία τίποτα επιβαρυντικό δεν προέκυψε βέβαια), την ώρα μάλιστα που οι γονείς τους ήταν απόντες! Κύρια αιτία αυτών των διώξεων είναι βέβαια η τριήμερη κατάληψη του σχολείου, με συμμετοχή δεκάδων μαθητών, ενώ αφορμή στάθηκαν οι φθορές που σημειώθηκαν τη νύχτα της τρίτης μέρας, ερήμην των μαθητών. Το με ποια κριτήρια και από ποιους “επιλέχτηκαν” οι συγκεκριμένοι τρεις μαθητές ως κατηγορούμενοι, παραμένει άγνωστο. Όμως γνωστές είναι οι άσχημες συνέπειες που έχουν αυτές οι βάναυσες κινήσεις των δικαστικών και αστυνομικών αρχών τόσο στη σχολική κοινότητα, όσο και στην ψυχολογία των μαθητών. Ας σημειωθεί πως εκ των τριών μαθητών, ο ένας δεν είχε καν συμμετοχή στη συγκεκριμένη κατάληψη, οπότε, υποθέτουμε ότι το μόνο “επιβαρυντικό” εις βάρος του είναι η. καταγωγή του!

Είναι απαράδεκτο:

-Να στιγματίζονται σαν εγκληματίες ανήλικα παιδιά με τις παραπάνω εκφοβιστικές μεθοδεύσεις.

-Να μην αποκαλύπτεται καν το όνομα των καταγγέλοντων.

-Να αποπειρώνται οι Αρχές να κατηγορήσουν μαθητές, βάσει του ότι υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα όλων των μαθητών στο σχολικό συγκρότημα.

-Να κατηγορούνται τυχαίοι μαθητές για φθορές που γίνονται από αγνώστους, όταν η κατάληψη έχει λήξει και οι μαθητές απουσιάζουν, ειδικά όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΟΛΟΥΣ τους σχολικούς φύλακες.

Απαιτούμε:

-Να σταματήσει άμεσα κάθε δικαστική διαδικασία εις βάρος των μαθητών μας, να μην απαγγελθούν κατηγορίες και να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

-Να αρθεί όλο το νομοθετικό πλέγμα που επιτρέπει την ανοιχτή ή καλυμμένη απαγόρευση των μαθητικών κινητοποιήσεων και της συνδικαλιστικής δράσης γενικότερα.

-Να αποκαλυφθούν τα ονόματα αυτών που κατάγγειλαν στις Αρχές τους μαθητές ως υπαίτιους των φθορών.

-Να αντιμετωπίζονται παιδαγωγικά και με πνεύμα συνεργασίας τα προβλήματα της εκπαίδευσης που μπορούν να λυθούν εντός της σχολικής κοινότητας.

Όσα αφορούν τα γενικότερα κυβερνητικά μέτρα να αντιμετωπίζονται αγωνιστικά μαζί με όλη την κοινωνία ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

-Να σταματησει καθε ρατσιστικη διακριση εις βαρος των μαθητων.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ/ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης