Κείμενο αλληλεγγύης του ΣΩ.Β.Α. για Σαλαντίν

Το Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στέκεται αλληλέγγυο στους/στις εργαζόμενους/ες του Σαλαντίν καθώς και στους τρεις απολυμένους συναδέλφους τους. Πριν από λίγες μέρες, και μετά την εκδικητική απόλυση του πρώτου εργαζόμενου, μοίρασαν στους πελάτες του μαγαζιού το παρακάτω κείμενο που περιγράφει πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται:

«ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΛΑΝΤΙΝ

Οι εργαζόμενοι του Σαλαντίν διεκδίκησαν επί μήνες να έχουν ένσημα, καθώς δούλευαν ανασφάλιστοι και σε εντατικές συνθήκες εργασίας. Μετά από πολλές αρνήσεις των αφεντικών αλλά την επιμονή των εργαζομένων κολλήθηκαν μισά ένσημα για κάθε μεροκάματο από τον περασμένο Μάιο. Κανονικά ένσημα κολλήθηκαν μόνο από τον Οκτώβριο του 2013, επειδή τα αφεντικά φοβήθηκαν τον νέο νόμο με τα αυξημένα πρόστιμα. Βρήκανε, ωστόσο, την ευκαιρία και προσπάθησαν να μειώσουν τα μεροκάματα επικαλούμενοι, όπως πάντα, το χαμηλό κέρδος που λένε πως έχουν, παρά τον μεγάλο τζίρο που κάνουν καθημερινά. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αρνήθηκαν τα παραπάνω και οι μειώσεις πάρθηκαν πίσω. Στη συνέχεια τα αφεντικά προσπάθησαν να δώσουν και πετσοκομμένα δώρα Χριστουγέννων (για κάποιους 82 ευρώ για 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα), αλλά υπήρξε συλλογική άρνηση και από την πλευρά τους μίλησαν για λάθη της λογίστριας.

Τώρα ξεκινάνε τις εκδικητικές απολύσεις όσων από τους εργαζομένους αντιστέκονταν περισσότερο, με σκοπό να σπείρουν τον φόβο και να ενισχύσουν τον εκβιασμό. Οι εργαζόμενοι του Σαλαντίν απαιτούν την επαναπρόσληψη του πρώτου συναδέλφου τους που απολύθηκε και τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών. Επιθυμούμε τη συμπαράστασή σας στο δίκαιο αγώνα μας».

Μετά το μοίρασμα αυτού του κειμένου τα αφεντικά άρχισαν τους εκφοβισμούς, απείλησαν με μηνύσεις και απολύσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε μεσημέρι του Σαββάτου 18 Γενάρη όταν η εργοδοσία επικοινώνησε με ακόμη δύο εργαζόμενους τηλεφωνικά και τους ανακοίνωσε την άμεση απόλυσή τους, με προσχήματα άσχετα με την υπόθεση και τα εργασιακά θέματα του καταστήματος. Λόγω της παράτυπης (προφορικής) απόλυσης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την εργασία τους μέχρι να τους κοινοποιηθεί επισήμως.

Το Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων θα σταθεί δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και απολυμένων του Σαλαντίν. Οι απολύσεις τους συνδέονται άμεσα με την συνδικαλιστική τους δράση και στάση στους χώρους δουλειάς δεδομένου ότι και οι τρεις αποτελούν μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΛΑΝΤΙΝ

ΣΩματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης