Για τα γεγονότα στο κτήριο της Πρυτανείας – Εδώ ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
e-mail: sdpekpa@gmail.com
http://sdpekpa.blogspot.gr/
Κείμενο και φωτογραφίες σε εκτυπώσημη μορφή PDF
Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2014
Και σήμερα, Πέμπτη, 16/10, το κτήριο της Πρυτανείας ήταν κλειδωμένο. Πέραν της κεντρικής πύλης της οδού Ρήγα Φεραίου, κλειδωμένες ήταν και οι περισσότερες εσωτερικές πόρτες που οδηγούν από το ένα τμήμα του κτηρίου στο άλλο. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν να εργάζονται υπό συνθήκες παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων τους και μεγάλης επικινδυνότητας για την ακεραιότητά τους, αφού για να εξέλθουν του κτηρίου θα έπρεπε να ξεκλειδωθούν πολλές εσωτερικές και εξωτερικές πύλες, πράγμα αδύνατο σε έκτακτες περιστάσεις.
Τα ΜΑΤ βρίσκονταν και πάλι έξω από το κτήριο, αυτή τη φορά παρατεταγμένα στους εξωτερικούς τοίχους του, από το πρωί μέχρι –τουλάχιστον- τώρα (5μ.μ.).
Το πρωί οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε μέλος του προεδρείου του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού. Αρνήθηκαν την είσοδο και σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ (Γρ. Καλομοίρης, Οδ. Ντριβαλάς, Γ. Πετρόπουλος –ο τελευταίος μέλος και του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ), παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες τους με τους αρμόδιους Αναπληρωτές Πρυτάνεις.
Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας έσπευσε στο χώρο. Οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο και σε αυτό. Αρνήθηκαν επίσης την είσοδο στην εκπρόσωπό μας στη Σύγκλητο.
Ενώ τα ΜΑΤ παρέμεναν παρατεταγμένα –πλέον- έξω από την πύλη, έξω από το κτήριο έφτασε πορεία φοιτητών. Η πορεία αντιμετωπίστηκε με χημικά από τις δυνάμεις καταστολής. Την ίδια ώρα που οι φοιτητές του Ιδρύματος υφίσταντο την αστυνομική καταστολή, η Πρυτανεία εξέδιδε ανακοίνωση με μαθήματα «δημοκρατικού διαλόγου» προς φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους…
Και, ενώ εκτυλίσσονταν εικόνες απείρου κάλους (μια παραγγελία έπρεπε να παραδοθεί στο εσωτερικό του κτηρίου και για να γίνει αυτό έκαναν κλοιό τα ΜΑΤ γύρω από το μεταφορέα, τις κούτες και την πύλη), καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων αυξανόταν και η Επιθεώρηση Εργασίας πίεζε στη βάση των νομικών δυνατοτήτων της, τελικά στο κλιμάκιό της επετράπη η είσοδος. Μπροστά στα μάτια των επιθεωρητών και των δημοσιογράφων, η Διοίκηση έπρεπε να δείξει ένα καλό πρόσωπο και έτσι επετράπη η είσοδος και στην εκπρόσωπό μας στη Σύγκλητο.
Ακόμα και μετά την αποχώρηση του κλιμακίου των επιθεωρητών η πύλη παρέμεινε κλειδωμένη.
Η άρνηση διαλόγου με τους φοιτητικούς συλλόγους, η απαγόρευση εισόδου σε εκπροσώπους πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων, η κωλυσιεργία ως προς την είσοδο αρχών όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, η αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής καταδεικνύει το βαθύτατα «δημοκρατικό» χαρακτήρα της Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Οι εικόνες ντροπής των ΜΑΤ μπροστά στην πύλη του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το «λαμπρό» έργο τους. Κατά τα λοιπά, το Ίδρυμα καταρρέει, με τη σύμφωνη γνώμη προφανώς όσων ασχολούνται με τόση ζέση με το έργο της Ασφάλειας.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γ.Γραμματέας
Ζαχαρίας Τριγάζης Μαρλέν Λογοθέτη