εργασιακό δελτίο #50 από το omnia sunt communia

redblack smallΝίκη της εργαζόμενης στη MIGATO, νίκη του συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης. Την Τετάρτη 11/02,  υπό την πίεση του συλλογικού αγώνα που έδωσε η εργαζόμενη τεχνικός μέσω του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, και του κινήματος αλληλεγγύης των τελευταίων εβδομάδων, η εργοδοσία της MIGATO αποδέχτηκε τα αιτήματα της. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικοί αγώνες, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους. Μετά και από την ανακοίνωση παρέμβασης στα καταστήματα της MIGATO με τη στήριξη και την οργάνωση συλλογικοτήτων σε όλη την Ελλάδα, οι υπεύθυνοι της εταιρίας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τα αιτήματα της εργαζόμενης, να αναγνωρίσουν την εξαρτημένη σχέση εργασίας και να καταβάλλουν ως αποζημίωση όλους τους μισθούς υπερημερίας για το διάστημα προστασίας λόγω εγκυμοσύνης και λοχείας (18 μήνες).

 

redblack smallΟι κινητοποιήσεις από συνδικάτα και αλληλέγγυους/ες για την εκδικητική απόλυση στο Todaylicious στη Θεσσαλονίκη, έφεραν ακόμα μια νίκη για το εργατικό κίνημα. Η εργαζόμενη απολύθηκε εκδικητικά, λόγω της συμμετοχής της στην απεργία της 27ης Νοέμβρη, ενώ το ίδιο εκδικητική ήταν η στάση της εργοδοσίας με βραδινές βάρδιες και κλίμα τρομοκρατίας. Μετά από τη μαζική κινητοποίηση, η εργοδοσία υποχώρησε και η εργαζόμενη θα επιστρέψει στην εργασία της στο καθεστώς που δούλευε, και θα πληρωθεί και τον ένα μήνα που ήταν εκτός εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

 

redblack smallΝίκη όμως και για τον εργαζόμενο και στο μαγαζί Γκαζοχώρι. Θυμίζουμε ότι δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε την Παρασκευή 6/2 το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων, έξω από το «, από το οποίο ο εργαζόμενος και μέλος του σωματείου, διεκδικούσε απλήρωτα δεδουλευμένα του. Τέσσερις μέρες μετά και ενόψει της τριμερής συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, η άκαμπτη μέχρι τότε εργοδοσία του μαγαζιού, μπροστά στις οργανωμένες κινήσεις ταξικής αλληλεγγύης που συνάντησε, υπαναχώρησε και δεσμεύτηκε απέναντι στον συνάδελφο (καταβάλλοντας του ήδη ένα μέρος των χρημάτων), για το  μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων που διεκδικούσε.

 

redblack smallΑθωώθηκαν εκ νέου, οι 3 διωκόμενοι που δικάζονταν στις 6 του Φλεβάρη για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στη φιέστα του Φούχτελ με δημάρχους. Οι κατηγορίες εναντίον τους αφορούσαν σε διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη βία και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Επιπλέον ο ένας κατηγορούνταν και για απείθεια.

 

redblack smallΣε τρίωρες στάσεις εργασίας προχώρησαν στις 6 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΜΟΡΝΟΣ» διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με επαναφορά μισθών, ημερομισθίων και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.

 

redblack smallΟι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό στέκονται αλληλέγγυοι στους 38 συναδέλφους τους που εργάζονται με καθεστώς voucher. Οι voucherades προσελήφθησαν από το υπουργείο Υγείας με κονδύλια του ΕΣΠΑ κι αν κάποιος διακόψει πριν το τέλος του προγράμματος χάνει όλα τα δεδουλευμένα του. Είναι ανασφάλιστοι, χωρίς υγειονομική κάλυψη, παρά μόνο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Μεταξύ άλλων, ο χρόνος υπηρεσίας δεν αναγνωρίζεται και μετά την απόλυσή τους, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Όμως, η αυθαιρεσία δεν σταματά εκεί, καθώς, οι εργαζόμενοι για μας, «ωφελούμενοι» για το κράτος, παραμένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι.

 

redblack smallΗ Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Τ.Ε.Ρ.), καταγγέλλει την αυθαιρεσία του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Πειραιά Κανάλι 1, που προχώρησε σε απολύσεις τεχνικών της ΕΤΕΡ για να τους αντικαταστήσει φυσικά από voucherades, δηλαδή «ωφελούμενους» με μισθούς πείνας και μη αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα.

 

redblack smallΣυνεχίζουν ως και τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα. Διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, που φτάνουν ακόμα και τους 12 μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς και την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους.

 

redblack smallΚλιμάκωση του απεργιακού αγώνα στην «Coca Cola» αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών(ΠΟΕΕΠ), καλώντας σε συντονισμό την Απεργιακή Επιτροπή Αγώνα.

 

redblack smallΠαρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη στις 4 μ.μ. πραγματοποίησαν τα ΔΣ των Σωματείων Αττικής στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, με αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων του κλάδου.

 

redblack smallΠαρέμβαση πραγματοποίησε το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων την Πέμπτη, 12/02, στις 18:30, στο ΙΜΧΑ, ως αλληλεγγύη και αντιπληροφόρηση για τον αγώνα των καθηγητριών του ΙΜΧΑ, οι οποίες εδώ και ένα χρόνο διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Ο εμπαιγμός για τα δεδουλευμένα και το κλίμα τρομοκρατίας δεν λειτούργησαν ανασταλτικά για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν μαζικά σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας άμεσα την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Το Δίκτυο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 17/2 στις 09.00 στο δικαστικό μέγαρο.

 

redblack smallΑντεργατική απόφαση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, που αποδέχτηκε την απόλυση συνδικαλίστριας από την επιχείρηση Gοοdy’ s, κόντρα στην ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ότι ο συνδικαλιστής δεν μπορεί να απολυθεί παρά μόνο έπειτα από απόφαση της επιτροπής του άρθρου 15, που στην προκειμένη δεν συνέτρεχε λόγος να αποφασίσει.  Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λάρισας, υπενθυμίζει ότι η επιχείρηση το 2013 είχε προχωρήσει σε απολύσεις πάνω από 10 εργαζομένων, ανάμεσά τους και η συνδικαλίστρια, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών.

 

redblack smallΤρομοκρατία και εκφοβισμός από την εταιρεία «ΜΙΚΕL» στη Δράμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να υπογράψουν σύμβαση μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, σύμφωνα με συνδικαλιστές, η εργοδοσία προχωράει σε ανοικτό εκβιασμό της αντιπροέδρου του σωματείου, λέγοντας ότι αν δεν υπογράψει τη μερική απασχόληση, θα «αναγκαστεί» να απολύσει μια άλλη εργαζομένη που δουλεύει στο ίδιο πόστο με το πρόσχημα ότι η επιχείρηση δεν βγαίνει οικονομικά. Σημειώνεται ότι η εταιρεία «ΜΙΚΕL» παλαιότερα καθυστερούσε τις πληρωμές και δεν κατέβαλλε όλα τα δεδουλευμένα.

 

redblack smallΌμως, τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα καταστήματα MIKEL καταγγέλλουν και εργαζόμενες στο τμήμα παραγωγής προϊόντων της αλυσίδας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Λάρισας, οι εργαζόμενες κατήγγειλαν ότι δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις όροι εργασίας που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπερεργασία, κλεμμένα ένσημα,  και φυσικά ούτε λόγος για προσαύξηση σε νυχτερινή και κυριακάτικη εργασία.

 

redblack smallΝέες απολύσεις στη Vodafone κυρίως επινοικιαζόμενων και εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κάτεργα με την αιτιολογία «καραμέλα» περί «χαμηλής απόδοσης». Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – ΠΑΝΑΦΟΝ, καταγγέλλει τις απολύσεις και τους εξωφρενικούς στόχους που θέτει η διοίκηση, και φυσικά πάγιο αίτημα και διεκδίκηση αποτελεί η επιχειρησιακή ΣΣΕ, προετοιμάζοντας 24 ωρη απεργία και κινητοποιήσεις.

 

redblack smallΤην Πέμπτη 12/2 πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη παρέμβαση στα καταστήματα της wind στου Ζωγράφου και τα Ιλίσια για ενημέρωση για τον αγώνα που διεξάγει το σωματείο ΠΑ.Σ.Ε.ΤΙΜ (wind), από μέλη του σωματείου και αλληλέγγυους . Αντίστοιχες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, με στόχο και την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση της 48ωρης απεργίας που αποφάσισε η γενική συνέλευση του σωματείου τους.

 

redblack smallΟι δημοσιογράφοι του  Mega   ανακάλυψαν ποια είναι η «τιμημένη εργατιά». Ανέδειξαν τις απειλές των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός ομίλου Γ. Μπόμπολα στην Χαλκιδική , ότι αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες στο ανοικτό όρυγμα στις Σκουριές θα κλειστούν στις στοές και θα φτάσουν….στα άκρα κατεβαίνοντας σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα. Για τον Μπόμπολα σημασία έχουν μόνο εργαζόμενοι, που αδιαφορώντας φυσικά για την καταστροφή του τόπου τους, ζητούν μόνο το ψωμί τους, λες και αυτοί θα μπορούν να επιβιώσουν σε έναν ρημαγμένο τόπο.

 

redblack smallΣυλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στις 11/2 για τους είκοσι μήνες από το μαύρο στην ΕΡΤ. Η ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ τονίζει ότι πέρασαν είκοσι μήνες από την ημέρα που η ΕΡΤ έκλεισε και χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν σταμάτησαν ούτε για μια μέρα να διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν με γνώμονα την συλλογική τους δύναμη και ποτέ δεν άφησαν την αλληλεγγύη μεταξύ τους να εξανεμιστεί και να υποχωρήσει μέσα στις δυσκολίες της εποχής.

 

redblack smallΚορυφώνεται το σκάνδαλο της ανάθεσης της Eurovision στον Ανδρέα Κουρή. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας χαρίζει με απευθείας ανάθεση και υπό αδιαφανείς διαδικασίες μια κερδοφόρα διοργάνωση στον ίδιο επιχειρηματία με τεράστιες οφειλές, εκτός των άλλων και προς το Δημόσιο, λόγος για τον οποίο είναι υπόδικος. Όμως ο Κουρής χρωστά και στους απολυμένους των καταστημάτων Metropolis οι οποίοι αναρωτιούνται, πως γίνεται από τη μια να ισχυρίζεται ότι δεν έχει να πληρώσει τους απολυμένους, μη έχοντας καταβάλλει ούτε ένα ευρώ για τις αποζημιώσεις και τους μισθούς που οφείλει και από την άλλη διοργανώνει το ένα σόου μετά το άλλο έχοντας βάλει χέρι και στο ζεστό, κρατικό χρήμα;

 

redblack smallΜετά από δημοσιεύματα στον αστικό τύπο που έβγαλαν στην δημοσιότητα υποθέσεις εξαναγκαστικής πορνείας και trafficking απο τους  αδελφούς  Γιαννακόπουλους στις επιχειρήσεις «το Χωριάτικο» και «Αττικοί Φούρνοι», σύντροφοι και συντρόφισσες από τον αναρχικο-αντιεξουσιαστικο & αντιφασιστικό χώρο  πραγματοποιούν παρεμβάσεις  με μοιράσματα κειμένων  στα κεντρικά καταστήματα, προκειμένου να ενημερώσουν τους πελάτες και να επιτευχθεί μποϋκοτάζ στα εν’ λόγω καταστήματα.

 

redblack smallΕκδικητικές απολύσεις από τον όμιλο Aldemar στη Ρόδο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο όμιλος τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους απαιτώντας δήλωση ότι δεν είναι μέλη σωματείου, που οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων απέτρεψαν. Οι απολύσεις που έρχονται φέτος είναι σαφέστατα εκδικητικές, καθώς αφορούν στα ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε. Η υπόθεση συζητείται στην επιθεώρηση εργασίας στις 16 Φλεβάρη.

 

redblack smallΤη μείωση μισθών από 10 – 38% με την εξαναγκαστική υπογραφή ατομικών συμβάσεων, επιβάλλει η εργοδοσία της «Nestle», ξεκινώντας από το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στις αποθήκες του Ασπροπύργου. Επίσης, ζητά εκ περιτροπής 2ήμερη και 3ήμερη εργασία εργατών παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην έχουν βιβλιάριο ασθενείας και να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας, και απόλυση καθαριστριών και εργαζομένων στη διανομή ψυγείων και επαναπρόσληψη από εργολάβο με τα μισά λεφτά!

 

redblack smallΤραμπουκισμός από τον εργοδότη της βιομηχανίας απορρυπαντικών και καλλυντικών «DON POL ΑΕ» καθώς επιτέθηκε στον γραμματέα του συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, κατά τη διάρκεια ελέγχου του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), τον έβρισε και τον έσπρωξε έξω από το εργοστάσιο με την αιτιολογία ότι δεν είχε καμία δουλειά εκεί. Να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία του συνδικάτου για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

 

redblack smallΤραμπουκισμοί όμως  και από την εργολαβική εταιρεία φύλαξης και καθαρισμού JCB στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Στις 5 Φλεβάρη, κατά την προσέλευση των επιθεωρητών από την Επιθεώρηση Εργασίας της Ν. Ιωνίας, όντας “ειδοποιημένη” η εργοδοσία της εργολαβικής εταιρείας μαζί με καθοδηγημένους εργαζομένους, προπηλάκισαν και προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους εκπροσώπους. Και η τρομοκρατία της εργοδοσίας δεν έχει τέλος. Καθαρίστρια καταγγέλλει ότι παραμένουν εδώ και 7 μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων. Οταν ζήτησε να πληρωθεί, η απάντησή της εργοδοσίας ήταν «σκάστε, θα σας γαμήσουμε και δεν θα μιλάτε».

 

redblack smallΚινητοποίηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πραγματοποίησαν στις 10 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι των «Τσιμέντων Χαλκίδας», διαμαρτυρόμενοι για την προσφυγή της πολυεθνικής «Lafarge», που θέλει να ακυρώσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, για ανάκληση των 117 απολύσεων, που έκανε από τον Απρίλη του 2013 έως τον Ιούλη του 2014.Η εργοδοσία ζήτησε να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός ο νόμος για το όριο απολύσεων, ενώ δήλωσε ανερυθρίαστα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην απόφασή της για την υλοποίηση του σχεδίου της που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο του τσιμεντάδικου.Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, όχι μόνο για να αναξκληθούν οι απολύσεις, αλλά και να μείνει ανοικτό το εργοστάσιο.

 

redblack smallΤο σύστημα Εργάνη αν και κυβερνητικό εργαλείο καταγράφει, και για τον μήνα Γενάρη, μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, κατά 9.273 θέσεις εργασίας. Το πλέον σημαντικό είναι ότι επιβεβαιώνεται ότι οι αντεργατικές πολιτικές παγιώνουν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ως μορφές απασχόλησης που υπερτερούν μόνιμα πλέον έναντι των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης.

 

redblack smallΣε 1.063.928 ανήλθαν συνολικά οι εγγεγραμμένοι και όχι οι πραγματικοί άνεργοι, για το Δεκέμβρη του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 858.125 άτομα (αύξηση κατά 3.608 σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2014). Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το μήνα Δεκέμβρη ανήλθε σε 173.526 άτομα. Δηλαδή μόλις ένας στους έξι των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ επιδοτούνται.

 

redblack smallΗ απάντηση στη ζοφερή κατάσταση της ανεργίας έρχεται από τους ίδιους τους ανέργους. Τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς αγώνες και οι αγώνες προϋποθέτουν συμμετοχή και συλλογικοποίηση. Ο Συντονισμός για τη διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας καλεί σε συσπείρωση σε σωματεία βάσης, σε συνελεύσεις γειτονιάς, σε συλλογικότητες και επιτροπές ανέργων με όπλα μας την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Όπως τονίζει ο Συντονισμός: είναι η στιγμή να συναντηθούμε, να μιλήσουμε, να ζυμωθούμε και να βρούμε τρόπους προκειμένου να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας για να κερδίσουμε τα αυτονόητα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε αξιοπρεπώς.

 

redblack smallΤέλος, διήμερο προβολής και ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας, στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρήγα Παλαμήδου 2 Ψυρρή). Παρασκευή 6/3 στις 20.30 αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη δολοφονία το Joe Hill, συνδικαλιστική και τροβαδούρου μέλους των IWW, θα ακολουθήσει συναυλία με αμερικανικά εργατικά τραγούδια (Dudettes). To Σάββατο 7/3 επίσης στις 20.30, τραγουδάμε ενάντια στον φασισμό και στον πόλεμο με τη χορωδία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου ΜΑΡΣΥΑΣ, και ακολουθεί γλέντι.

Λεπτομέρειες και το ηχητικό κάλεσμα εδώ

 

 

 [Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

 

Μπορείτε να ακούσετε το εργασιακό δελτίο σε mp3 εδώ

 αναδημοσίευση απο: omnia sunt communia