Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης # 80 απο το blog της ΕΣΕ-Αθήνας.

redblack smallΣοβαρή καταγγελία απο τον συναγωνιστή Yve από το Καμερούν, των όσων βίωσε, ως σκληρά εργαζόμενος, χωρίς δικαιώματα, το καλοκαίρι που πέρασε. Ο Υve δούλευε στους ελληναράδες εργοδότες σε συνθήκες σύχρονου κολαστηρίου.Δούλευε υπερωρίες που φυσικά δεν πληρωνόταν,τον ανάγκαζαν να κοιμάται στην κουζίνα , και φυσικά συχνά πυκνά του επιτίθοταν με ρατσιστικά σχόλια για το χρώμα του δέρματος του.Τα αφεντικά έφτασαν μάλιστα σε ένα ντελίριο ρατσισμού και παλιανθρωπιάς, να απαιτούν  να έχουν δώσει προηγουμένως ενυπογραφα άδεια προκειμένου να μπορέσει να φάει…..Οταν αποφάσισε δε να φύγει τα καθάρματα που το παίζαν αφεντικά του είπαν -τελείως αυθαίρετα ότι θα του δώσουν μόνο τα μισά δεδουλευμένα,απειλώντας και βρίζοντας τον ενώ τον κράτησαν παράνομα δύο ημέρες.

redblack smallΒιτρίνες λουσάτες, κάτεργα για Έλληνες και αλλοδαπούς εργάτες.
Αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέρφια! Τιτλοφορείται η ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση του Yve,η «Ομάδα Δράσης κατά της αστυνομικής βίας/αυθαιρεσίας και του εκφασισμού της κοινωνίας». Στο κείμενο αναφέρεται οτι πισω από την βιτρίνα ενός «μοδάτου» μπαρ στην παραλία Λούρου, το Ibiza beach bar, κρύβεται ο ρατσισμός, η εκμετάλλευση και η υποτίμηση της εργασίας αλλοδαπού εργάτη. Η εξαρτημένη εργασία προάγει και ευνοεί σχέσεις ανισότητας, όσο και αν τα αφεντικά θέλουν να παρουσιάζουν «πως είμαστε συνεργάτες», «φίλοι», «δικά τους παιδιά», είναι στάχτη στα μάτια της εργατικής τάξης για να συντελείται το έγκλημα της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας με την ανοχή των εργαζομένων. Και καταληγει η ανακοίνωση:Μηδενική ανοχή σε όλους εκείνους που είτε με το μαστίγιο είτε με το καρότο προσπαθούν να επιβάλλουν καθεστώς εκμετάλλευσης, ρατσισμού, εκφοβισμού και τρομοκρατίας σε χώρους εργασίας και αλλού.

redblack small«Καψόνια στρατιωτικού τύπου » στην Ξάνθη σε βάρος εργαζομένων της «E-Value» για να …ανέβει η παραγωγικότητα…. Συγκεκριμένα τα «στρατιωτικού τύπου καψόνια» τα έκανε διευθυντικό στέλεχος της «E-Value» σε εργαζόμενους με την διευθύντρια της εταιρείας να καλύπτει τόσο τον συγκεκριμένο προϊστάμενο, όσο και την πρακτική της «βιωματικής άσκησης προσομοίωσης» όπως χαρακτήρισε το καψόνι. Η διευθύντρια της εταιρίας χαρακτήρισε την άσκηση αρκετά “προχωρημένη” ,ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τους ανάγκασαν ” να παραμεινουν όρθιοι με τα χέρια ψηλά, για αρκετή ώρα.

redblack smallΤρομοκρατία και απολύσεις απο την την εργολαβική εταιρεία καθαρισμού «2G FACILITY MANAGEMENT IKE» που έχει αναλάβει την καθαριότητα του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας.Η συγκεκριμένη εργολαβική εταιρεία,έχει επιβάλλει απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να εργάζονται πάνω από 40 ώρες την βδομάδα, πολλές φορές χωρίς ρεπό και χωρίς να πληρώνονται την υπερεργασία και υπερωρία τους. Τους φέρεται με απαξιωτικό και αυταρχικό τρόπο, δείχνοντας το αποκρουστικό πρόσωπο της εργοδοσίας. Επίσης από τον Αύγουστο που ανέλαβε την καθαριότητα ξεκίνησε να κάνει μαζικές απολύσεις σε εργαζόμενους, που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας.

redblack smallΣε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν την Τετάρτη 9/9 οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Αντιπροσωπεία τους, μαζί με το κλαδικό σωματείο , συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και τη γενική γραμματέα Πρόνοιας, διεκδικώντας να δοθεί λύση στην απλήρωτη εργασία που επικρατεί στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

redblack smallΣτάσεις εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου,την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη..Ειδικότερα δύο 4ωρες στάσεις εργασίας,πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Εφημερίδων,στην πρωινή και την απογευματινή βάρδεια, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις πληρωμών καθώς και για την επίμονη άρνηση των εκδοτών να υπογράψουν νέα ΣΣΕ .

redblack smallΕνταση σημειώθηκε όταν οι συμβασιούχοι του Καναλιού της Βουλής εμποδίστηκαν να μπουν στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού.Την εντολή για απαγόρευση εισόδου των συμβασιούχων που εργάζονται στο Κανάλι της Βουλής,στα κτίρια της οδού Αμαλίας -όπου στεγάζονται τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού-σύμφωνα με δημοσίευμα της “εφημερίδας των συντακτων,φέρεται να έχει δώσει ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου,Γιώργος Θαλάσσης. Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμβάσεις τους έχουν λήξει εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο οι ίδιοι εξακολουθούν να εργάζονται στο Κανάλι, ενώ παράλληλα έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

redblack smallΣε δέκα απολύσεις εργαζομένων στις δύο μονάδες στην Τραγάνα και στην Λάρυμνα,προχώρησε η εργοδοσία της επιχείρησης «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες».Η εργοδοσία μάλιστα προβαίνει σε απολύσεις εργαζομένων, ενώ τους χρωστάει δεδουλευμένα μηνών.Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων και την καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους.

redblack smallO tempora o mores!Mε εξώδικες αναφορές και ασφαλιστικά μέτρα απαντά η εργοδοσία της φαρμακευτικής εταιρείας «UNIPHARMA» στο Συνδικάτο Φαρμάκου για την ανακοίνωση-καταγγελία ενάντια στην απόλυση εργαζομένου.Η εργοδοσία της εταιρείας έχει μάλιστα το θράσος ζητά από το Συνδικάτο να αποσύρει την ανακοίνωσή του και να «ζητήσει δημόσια και εγγράφως συγγνώμη»,επειδή όσα γραφονται σε αυτήν είναι ψευδή και συκοφαντικά και όλως παραπλανητικά,με αποτέλεσμα να πλήττονται το κύρος και η αξιοπιστία καθώς και η φήμη της εταιρείας…

redblack smallΕνα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα που …ξεπλύθηκε  ως εργατικό ατύχημα, σημειώθηκε στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας. Η εργοδοτική δολοφονία- θανατηφόρο ατύχημα έγινε την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη.Ο 27χρονος εργαζόμενος έχασε την ζωή του την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες καθαρισμού σε σιλό.

redblack smallΔύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από νεοναζιστικό τάγμα της Χ.Α. και τον φασίστα  Ρουπακιά ,σωματεία,συνδικάτα,εργατικές συλλογικότητες και σύσσωμος ο κόσμος της δουλειάς καλουν σε συγκέντρωση μνημης και αντίστασης στις 18 Σεπτέμβρη,στο Κερατσίνι στο σημείο δολοφονίας του  (Π.Τσαλδάρη 60).Για αποδοθεί φόρος τιμής στον άνανδρα δολοφονημένο αντιφασίστα και να μπεί τέλος στην δράση της ναζιστικής ,δολοφονικής συμμορίας.O φασισμός τσακίζεται στον δρόμο απο το κοσμο του αγώνα,τον κόσμο της εργασίας.Δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε.

redblack smallΤην εργοδοτική αυθαιρεσία με κατάλυση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος στη εταιρεία «Ν. Κιολεΐδης», καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Yπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από 1/7/2015, καθώς τους οφείλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές από το Φεβρουάριο του 2015 έως και σήμερα, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται και μέρος των αποδοχών απο το 2014 και το 2013.Οσον αφορα τις αποδοχες του 2013 και του 2014, οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αγωγή απο την οποία βγήκε δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει και επιβάλλει στον εργοδότη την άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών που περιγράφονται στην αγωγή.Καταγράφεται επίσης σωρεία εργασιακών αυθαιρεσιών απο την εργοδοσία της «Ν. Κιολεΐδης» η οποία υποχρέωσε τους εργαζόμενους, αφού εξάντλησαν την κανονική τους άδεια να πάρουν πολλές φορες στην σειρά άδεια άνευ αποδοχών,ενώ απαγόρευσε την είσοδο σε εργαζομένους οι οποίοι δεν υπέγραψαν σε μία εκ νέου άδεια άνευ αποδοχών.

redblack smallΤέλος, υψηλά ήταν τα ποσοστά ανεργίας και για τον Ιούνη σύφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ),φθάνωντας το 25,2%.Οπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Ιούνη του 2015, ανήλθε στο 25,2% έναντι 26,6% του Ιούνη του 2014 και 25% του Μάη του 2015. Τον Ιούνη του 2015, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι έφτασε τα 3.584.973, περίπου 40 χιλιάδες περισσότεροι από τον Ιούνη του 2014, αλλά μειωμένοι κατά 42 χιλιάδες σε σχέση με το Μάη του 2015. Οι άνεργοι έφτασαν το 1.204.844, μειωμένοι κατά 81 χιλιάδες από τον Ιούνη του 2014 και κατά 2,5 χιλιάδες σε σχέση με το Μάη του 2015. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε τα 3.298.166 άτομα, μειωμένος κατά σχεδόν 8 χιλιάδες σε σχέση με τον Ιούνη του 2014 και αυξημένος κατά 41 χιλιάδες σε σχέση με το Μάη του 2015. Η ανεργία στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,7% τον Ιούνη και στις γυναίκες στο 29,5%. Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 48,3%, στις ηλικίες 25-34 στο 32,1%, στην ηλικιακή ομάδα 35-44 στο 22,4% και στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών στο 19,7%. Πρώτη σε ανεργία είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με 27,1%, δεύτερη η Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας με 26,7% και τρίτη η Περιφέρεια Αττικής με  ποσοστό 25,3%.