δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #92 απο το blog της ΕΣΕ-Αθήνας

Οι νύχτες μας… βάφτηκαν κόκκινες! επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους οι Εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου με αφορμή την “κόκκινη νύχτα” που διοργανώνει η δημοτική αρχή και ο εμπορικός σύλλογος Γλυφάδας στις 19/12. Και προσθέτουν οι Εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου: Όσο κι αν θέλουμε να αστειευτούμε με τους

συμβολισμούς του χρώματος που επέλεξαν αυτή τη φορά να βάψουν τις νύχτες μας τα αφεντικά, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε και πάλι μερικά αυτονόητα για εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου. «Για εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά events και οι φιέστες των εργοδοτών δεν έχουν καμία πρωτοτυπία ούτε και πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας: απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις… Και η δημιουργία εορταστικού κλίματος πάνω στις συνθήκες σ’ αυτές, παραβλέποντας και επιχειρώντας να τις βαθύνουν, αποκαλύπτουν το πραγματικό ποιόν όλων αυτών που τις οργανώνουν και τις προπαγανδίζουν.» Ειδικότερα, η «Κόκκινη Νύχτα» της 19/12 στη Γλυφάδα είναι πραγματικά βαμμένη με αίμα! Κι αυτό διότι η παράταση του ωραρίου ως τις 12 το βράδυ στις 19/12 συμπίπτει με την περίοδο ενός ιδιότυπου εργασιακού καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όπου οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να εργαστούν για 24 συνεχόμενες μέρες, από τις 7 ως τις 31 Δεκεμβρίου: χωρίς αργία, με πετσοκομμένα ρεπό, ελαστικά ωράρια, και εξαντλητική/εντατικοποιημένη εργασία. Οι κόκκινες, λευκές ή οποιουδήποτε χρώματος νυχτερινές φιέστες των εργοδοτών πάνε χέρι-χέρι και με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Και η ανακοίνωση κλείνει καλώντας σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν στη Γλυφάδα αλλά και κάθε γειτονιά να αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Να ενισχύσουν με τις πρωτοβουλίες τους την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων.

redblack small

Ωμός «Λευκή Νύχτα» στις 11 Δεκέμβρη έχουν εξαγγείλει και ο Εμπορικός Σύλλογος και η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας. Όπως και σε άλλες παρόμοιες φιέστες,η απόφαση αυτή θα αναγκάσει δεκάδες εμποροϋπαλλήλους της πόλης να δουλέψουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, προσθέτοντας παραπάνω ώρες εργασίας, και μάλιστα μεταμεσονύκτιες, στο ήδη βεβαρυμένο «εορταστικό πρόγραμμα», των εργαζομένων στο εμπόριο αυτές τις ημέρες,με απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς ρεπό.

redblack small

Έτοιμοι να πάρουν στα χέρια τους 3 από τα από τα συνολικά 17 εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, δηλώνουν οι απολυμένοι της επιχείρησης. Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 1η Δεκέμβρη,παρουσίασαν τον σχεδιασμό τους που αφορά το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης των χρεών τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τις τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, συνεταιριστικά από τους ίδιους τους απολυμένους τα τρία εργοστάσια, ένα στη Νάουσα και 2 στην Κομοτηνή.

redblack small

Νέα παρέμβαση πραγματοποίησαν την προπερασμένη Παρασκευή 27/11, οι απολυμένοι από τα καταστήματα Metropolis έξω από το Gazi Music Hall στην Ιερά Οδό, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το νέο σόου του μεγαλοεπιχειρηματία Ανδρέα Κουρή, το «Mad Radio Nights». Οι απολυμένοι από τα καταστήματα Metropolis σηκώνουν πως αρνούνται να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα. “Αντιστεκόμενοι απέναντι στη θεσμοθετημένη αδικία και στα κάθε λογής αφεντικά που φτιάχνουν περιουσίες πίνοντας το αίμα των εργαζόμενων, συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα μας”, ανέφερε το κείμενο που μοιράστηκε στην παρέμβαση.

redblack small

Ψήφισμα συμπαράστασης αγωνιστές φοιτητές που απειλούνται με έκδοση στην Ιταλία,εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone–Πάναφον. Το ΠΑΣΕ Vodafone εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους 5 συναγωνιστές από την Αγ. Παρασκευή, οι οποίοι μέσω της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγ. Παρασκευής στην οποία συμμετέχουν, έχουν συνδράμει πολλές φορές τον αγώνα των εργαζομένων στη Vodafone υπέρ της υπογραφής συλλογικής σύμβασης και ενάντια στις απολύσεις και τις εργολαβίες.Επίσης, καταγγέλλει απερίφραστα την πολιτική ποινικοποίησης της συμμετοχής σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και απαιτεί την απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης των 5 συναγωνιστών μας και την παύση κάθε δίωξης εναντίον τους.

redblack small
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) για την έκβαση της δίκης των συλληφθέντων συναδέλφων την Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015,από την απεργία της Κυριακής 28/12/14.Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ ανέφερε: Αν, όπως γράφαμε και στη σχετική ανακοίνωσή μας, τη μέρα που δεχθήκαμε την επίθεση «αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι πίσω από τη βιτρίνα της κουλτούρας και του πολιτισμού βρίσκεται η πιο στυγνή εργοδοσία, που συμβαδίζει με την κρατική καταστολή και βία», σήμερα καταδείχθηκε ότι στο πλάι τους έχουν και τη δικαστική εξουσία. Από μια δικαστική έδρα με ξεκάθαρη μεροληπτική στάση υπέρ της εργοδοσίας του Ιανού, των διευθυντικών στελεχών του που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας και του αστυνομικού, οι 2 συνάδελφοι μας καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση με την κατηγορία για «παράνομη βία» σε 10 μήνες με 3ετή αναστολή. Οι άλλοι 2 που συνελήφθησαν όντας περαστικοί από το σημείο της επίθεσης αθωώθηκαν. Ενώ από την πλευρά μας ασκήθηκε έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης.Αυτό που η αστική δικαιοσύνη σήμερα καταδίκασε είναι τις συλλογικές αντιστάσεις που ως σωματείο κι από κοινού με τους συναδέλφους μας και με τον κόσμο του αγώνα ορθώνουμε απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία και απέναντι στους αντεργατικούς νόμους που τη στηρίζουν. Αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα αντίστοιχων αποφάσεων ενάντια σε μια σειρά εργατικών αγώνων. Είναι πλήρως ενταγμένη στο -ολοένα εξελισσόμενο και με αμείωτο ρυθμό εφαρμοζόμενο- σχέδιο ποινικοποίησης, καταστολής και κατατρομοκράτησης των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Ωστόσο, κόντρα στη στόχευση των εργοδοτών (στόχευση που εξυπηρετήθηκε και μέσα από τη συγκεκριμένη δίωξη), εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να πολεμάμε την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Και στον Ιανό και σε κάθε εργασιακό χώρο. Ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και ενάντια σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε στα εργατικά δικαιώματά και συμφέροντά μας, στη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

redblack small

Μία ακόμα απεργία-πυροτέχνημα πραγματοποίησαν την Πέμπτη 3/12 οι γραφειοκρατικές ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και από κοντά και το γνωστό σε όλους ΠΑΜΕ. Παρά ταύτα, μαχητικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα. Ακινητοποιημένα τα τραίνα των σιδηροδρομικών γραμμών, το μετρό, ο προαστιακός της Αθήνας,ο προαστιακός της Θεσσαλονίκης και αρκετά λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Στην απεργία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία. Την ημέρα της γενικής απεργίας στις 3 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από αλληλέγγυους και αλληλέγγυες στον ΑΒ Βασιλόπουλο στο Παγκράτι και στο νοσοκομείο Νέον Αθήναιον.

redblack small

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αθήνας στη ΒΙΟΜΕ και το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης επίσης στην Αθήνα καλούσαν στη γενική απεργία της 3ης Δεκέμβρη στην ανεξάρτητη συγκέντρωση και πορεία από το Μουσείο.Κάλεσμα είχε απευθύνει και το σωματείο εργατοϋπαλλήλων στην ΒΙΟ.ΜΕ στην ανεξάρτητη συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 03/12 στην Καμάρα στην Θεσσαλονίκη, η όποια κατέληξε στα δικαστήρια με σκοπό να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί που στόχο έχουν την έξωση των εργαζομένων από το εργοστάσιο.

redblack small

Με 24ωρη απεργία και απεργιακές περιφρουρήσεις οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Carrefour – Μαρινόπουλος» απάντησαν οι εργαζόμενοι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Η απεργία οποία είχε μάλιστα μαζική συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα, είχε σαν αποτέλεσμα να νεκρώσει η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την πολιτική της εταιρείας, η οποία επιβάλλει υπογραφή ατομικών συμβάσεων και μισθολογικές μειώσεις 8%. Όπως τόνισαν σε ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων της, κάτι που συνεπάγεται απολύσεις προσωπικού, ενώ έχει δρομολογηθεί και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

redblack small

Τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην δημόσια Υγεία στις 2-3 και 4 Δεκέμβρη. Επίσης οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν την εβδομάδα που μας πέρασε,συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

redblack small

Εν’τω μεταξύ εργαζόμενη στα «Mikel» στην Πλατεία Κάνιγγος,απολύθηκε παραμονές της απεργίας,επειδή ενοχλούσε την εργοδοσία με την μαχητική της στάση,επειδή διεκδικούσε αυτονόητα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στα «Mikel» και το κλαδικό συνδικάτο πραγματοποίησαν παρεμβάσεις τόσο στο κατάστημα στην Κάνιγγος όσο και και σε άλλα της αλυσίδας απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης.

redblack small

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής για το προγραμματισμένο live του Στάθη Δρογώση στον Ιανό την Δευτέρα 7/12΄.Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: Με ένα-δυο απλά λόγια ας σημειώσουμε ότι ακόμα ένας «καλλιτέχνης που αναφέρεται και συμμετέχει στα κινήματα» και που γνωρίζει για το τι σημαίνει Ιανός (…δεν μπορεί να μην έχει ακούσει τίποτε για τα τόσα και τόσα κρούσματα εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας). Κι αυτό μόλις λίγες ημέρες από την καταδίκη (έπειτα από μια δίκη-παρωδία λόγω της στάσης της έδρας) των συλληφθέντων εργαζομένων που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός την Κυριακή 28/12/14 (ημέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου), ύστερα από την επίθεση ΜΑΤ κι εργοδοσίας. Ας έχει τουλάχιστο κατά νου ο καλλιτέχνης ότι κάποιοι -σαφώς λίγοι- συνάδελφοί του είχαν το σθένος, το ήθος και την ταξική συνείδηση ώστε να ακυρώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις τους και να μιλήσουν και δημόσια για τη στάση τους αυτή.

redblack small

Παρέμβαση στο Νοσοκομείο Κομοτηνής έγινε από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής(ΑΚ) την Δευτέρα 30/6, ημέρα κατά την οποία είχε καλεστεί από το ΔΣ των εργαζομένων του νοσοκομείου Κομοτηνής ανοιχτή συνάντηση/συνέλευση με θέμα την κατάρρευση του νοσοκομείου και του τομέα της υγείας γενικότερα.Η ΑΚ-Κομοτηνής επέλεξε να συμμετάσχει στην κουβέντα αυτή, τοποθετήθηκε για τα ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο ενώ καταδίκασε και την πρόσκληση του ΔΣ στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, κάτι που παραδέχτηκαν και οι ίδιοι.

redblack small

Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα-για εμάς μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία-σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 30 Νοέμβρη. Θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας ένας 39χρονος εργάτης τεχνικής – κατασκευαστικής εταιρείας,ο οποίος έπεσε από σκαλωσιά 10 μέτρων στη διάρκεια εργασιών που διεξάγονταν στη χαρτοποιία «ΕΛΙΝΑ» στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Η εργατική τάξη θρηνεί άλλο έναν νεκρό της από την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.

redblack small

Συνεχίζει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους η εργοδοσία του κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» στην Λάρισα αρνούμενη να παραβρεθεί στη τριμερή συνάντηση με τους εργαζόμενους στο υπουργείο τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη. Την Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί, η εξ’ αναβολής, τριμερής συνάντηση για την μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους, την ακύρωση των εκδικητικών και παράνομα απολυμένων και το σταμάτημα των διακρίσεων σε βάρος όσων απέργησαν ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία χρωστά στους εργαζόμενους μισθούς από τον Απρίλιο του 2015, ενώ στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση τους οφείλει μισθούς από τον Σεπτέμβρη του 2014.

redblack small

Να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών «Ρόδα»στην Ρόδο. Συγκεκριμένα, Οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει δικαστικά την ακύρωση των περικοπών των μισθών τους και δικαιούνται να τα πληρωθούν αναδρομικά,αλλά προσκρούουν στην άρνηση της δημοτικής αρχής Ρόδου και της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών.

redblack small

Σε μία ακόμη απόλυση εργαζόμενου -τηνκατά σειρά- προχώρησε η εργοδοσία της Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη ΑΕ». Οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη και συγκέντρωση στα δικαστήρια όπου εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα για την 1η απόλυση,ενώ έκαναν και 24ωρη απεργία στις 3 Δεκέμβρη.

Καταγγελία της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για απόπειρα τρομοκράτησης των καθηγητών από το δολοφονικό-ναζιστικό κόμμα της χρυσής αυγής. Δεν ειναι η πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή με έμμεσο ή άμεσο τρόπο παρεμβαίνει στα σχολεία και στο έργο των εκπαιδευτικών. Αυτή την φορά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρος βρήκε έναν «θεσμικό» τρόπο. Όπως καταγγέλλει η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή εναντίον διευθυντή σχολείου της περιοχής , επειδή «επέτρεψε» να αναρτηθεί σε τοίχο του σχολείου του φωτογραφία ΕΛΑΣιτών. Στην ίδια μάλιστα επερώτηση ζητούσε από τον υπουργό Παιδείας, να μάθει εάν η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει την ανάρτηση τέτοιων φωτογραφιών εντός των σχολικών κτηρίων.Όλα αυτά ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου και ενόσω ο ίδιος και το κόμμα του διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης – υπεύθυνης μεταξύ άλλων και για τις δολοφονίες του Σαχτζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα, για τον οποία ανέλαβε η ίδια(!) την πολιτική ευθύνη, όπως σημειώνει η ΕΛΜΕ… Όπως τονίζει η ΕΛΜΕ “εκπαιδευτικοί δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτα και δεν φοβόμαστε το φασιστικό μόρφωμα της ΧΑ. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ευθαρσώς πως δεν (αυτο)λογοκρινόμαστε.”

redblack small

Συνέχισαν και την περασμένη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο τσι Κρήτης διεκδικώντας την επαναπρόσληψη τους. Η απόφαση πάρθηκε καθώς η εργοδότριά εταιρεία “WASTE SOLUΤION” στην τελευταία τριμερή συνάντηση δεσμεύτηκε να επαναπροσλάβει μόνο δέκα από τους παλιούς εργαζόμενους και μάλιστα με τον εξευτελιστικό μισθό των 600 ευρώ.

redblack small

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2/12/2015 στις 5 μ.μ. συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας εργαζόμενων του κλάδου – ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΤΕΑΥΦΕ, στις εγκαταστάσεις του Ταμείου. Στην κινητοποίηση καλούσαν η ΟΕΦΣΕΕ, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και η Προοδευτική Κίνηση Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ. Δεκάδες συνάδελφοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, εξέφρασαν μαχητικά την αγανάκτηση και την αντίθεσή τους στις μειώσεις – «τσεκούρωμα» των συντάξεων που αποφάσισε, ανακοίνωσε και ήδη εφαρμόζει από αυτό το μήνα η Διοίκηση του Επαγγελματικού Ταμείου. Σε ανακοίνωση για το επικουρικό ταμείο των εργαζόμενων στην φαρμακοβιομηχανία(ΤΕΑΥΦΕ) εξέδωσε το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ,ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση,η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Αυτόνομη Παρέμβαση-Προοδευτική Κίνηση), μαζί με πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τον σημερινό αντεργατικό κατήφορο της ασφάλισης στον κλάδο. Όλοι αυτοί –χωρίς καμία εξαίρεση- επικύρωσαν στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΙΕΕ την μετατροπή του ταμείου σε επαγγελματικό και από πάνω το παρουσίασαν στους συναδέλφους σαν δημοκρατική μεταρρύθμιση. Ανάμεσα στα αιτήματα αναφέρονται ως μείζονος σημασίας,η πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών και η άμεση επαναφορά του ΤΕΑΥΦΕ στο κράτος και κατάργηση του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία.

redblack small

Κάλεσμα για 24ωρη απεργία στις 9 Δεκέμβρη απευθύνουν οι καθαρίστριες- καθαριστές δημόσιων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας για τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και χωρίς κριτήρια.
redblack small

Δύο ακόμη εργοδοτικές δολοφονίες που βαφτίστηκαν ” εργατικά ατυχήματα ” σημειώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα, ένας εργάτης έχασε τη ζωή του σε εργασίες ασφαλτόστρωσης λίγο έξω από την πόλη της Φλώρινας και ένας ακόμα εργαζόμενος σε εργολάβο της ΔΕΗ στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Και στις δύο περιπτώσεις όπως και στο μεγαλύτερο ποσοστό,τα εργατικά ατυχήματα ή δυστυχήματα δεν οφείλονται στην ατυχία, αλλά στο ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.redblack small

 

Την προκλητική στάση των υπευθύνων του καταστήματος.κατήγγειλαν με παρέμβαση στο κατάστημα «Γερμανός» Καλλιθέας το κλαδικό συνδικάτο και αλληλέγγυες-αλληλέγγυοι.Η παρέμβαση έγινε το Σάββατο 5 Δεκέμβρη.
redblack small
Την δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα καταβάλει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα απέσπασαν οι οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ. Η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει “έναντι” του μισθού μηνός Νοέμβρη και στις 10 Δεκέμβρη θα καταβάλει την ολική εξόφληση του μισθού σε όλους τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας, ενώ την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική-πανεργατική απεργία
redblack small

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας στις αποθήκες «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ»οι εργαζόμενοι της εταιρείας.Η εργοδοσία στις αποθήκες “ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ” -θυγατρική της ΕΛΓΕΚΑ- αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους τους στέλνει στην ανεργία,πετώντας τους κυριολεκτικά στον δρόμο. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή και τον προϊστάμενο της αποθήκης η εταιρεία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εργασία για το προσωπικό που απασχολεί, καθώς όπως επικαλέστηκαν πριν από ένα μήνα περίπου, έχουν προχωρήσει σε λήξη της σύμβασης με την εταιρεία “Μαρινόπουλος ΑΕ”.

redblack small

Τέλος την αντισυνδικαλιστική στάση της εργοδοσίας στα Μεταλλεία Φωκίδας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Η εργοδοσία απειλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν κατά του σωματείου, αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται ενώ δεν δίστασε να τους ζητήσει να υπογράψουν σε μία λευκή κόλλα χαρτί,που αργότερα εμφανίστηκε σαν καταγγελία ενάντια στους συνδικαλιστές. Προηγουμένως οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς και αυτές οι καταγγελίες προκάλεσαν ελέγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν οργισμένη. Μάζεψε τρεις φορές τους εργαζόμενους για να συκοφαντήσει το σωματείο, να τους απειλήσει πως αν συνεχιστούν οι έλεγχοι υπάρχει κίνδυνος να σφραγιστούν τα Μεταλλεία. Η εργοδοσία έφτασε μάλιστα μέχρι στο σημείο να οργανώσει συγκέντρωση των εργαζομένων ενάντια στους υπόλοιπους εργαζόμενους,ενώ προσπάθησε να στρέψει και τους εργολάβους των φορτηγών ενάντια στο επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων,το οποίο είχε χωρίς επιτυχία προσπαθήσει να αλώσει και να το μετατρέψει σε εργοδοτικό.Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την άθλια αυτή τακτική της εργοδοσίας πίσω από την οποία προσπαθεί να συσκοτίσει τις ακόμα πιο άθλιες συνθήκες εργασίας μέσα στις στοές των μεταλλείων, συνθήκες σύγχρονου κάτεργου.