Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #97 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

24ωρη απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο την Κυριακή 17 Γενάρη, ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα ήταν ανοιχτά,καταστρατηγώντας για άλλη μία φορά την Κυριακάτικη αργία. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) για την ίδια ημέρα είχε προκηρύξει απεργία στον χώρο του εμπορίου αν και όχι με ιδιαίτερη προθυμία. Σε ανακοίνωση-

κάλεσμα στην απεργία ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΒΧΑ) ανέφερε μεταξύ άλλων: Για μια ακόμα Κυριακή προχωράμε σε απεργία στον κλάδο μας . Η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή είναι ένα μέτρο που επιφέρει την ακόμα μεγαλύτερη εξόντωσή μας και την υφαρπαγή του όποιου ελεύθερου χρόνου μας από την αρχή, θεωρώντας ότι ο αγώνας αυτός, για να έχει προοπτική, θα πρέπει να δοθεί για το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, απαιτούμε κάθε φορά από την ΟΙΥΕ την έγκαιρη κήρυξη πανελλαδικής απεργίας σε όλο τον κλάδο του εμπορίου. Κάτι που τελικά έγινε σε κάποιες περιπτώσεις, αν και σχεδόν πάντοτε την τελευταία στιγμή. Κάτι που όμως δεν έγινε σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, όπως για την περασμένη Κυριακή (27/12/15), την 8η Κυριακή του 2015 με τα μαγαζιά ανοιχτά. Παράλληλα, καλούμε και τα υπόλοιπα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία στο εμπόριο ανά την ελληνική επικράτεια να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας και να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση και να συντονίσουμε τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε. Από την πλευρά μας ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας και ενάντια στο σχέδιο καταστολής, ποινικοποίησης και κατατρομοκράτησης των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Καμία εργοδοτική μεθόδευση δεν πρόκειται να βάλει φραγμό στους ταξικούς αγώνες μας!

 

redblack small

Ανακοίνωση απάντηση στο σωματείο εργατοϋπαλλήλων Φίλκεραμ & Johnson εξέδωσε το σωματείο των εργαζομένων στην ΒΙΟ.ΜΕ. Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στο σωματείο εργατοϋπαλλήλων Φίλκεραμ & Johnson πού αρνήθηκε να προσφέρει συνδικαλιστική “κάλυψη” στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ όταν χρειαζόταν. Όσον αφορά την σημερινή ηγεσία και διοίκηση (κουμανταδόρων) του σωματείου που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων και από πρώην εργοδηγούς, προϊστάμενους και διευθυντές κολλητούς με την οικογένεια Φιλίππου, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις προηγούμενες διοικήσεις σε υποτακτικότητα, αναφέρει η ανακοίνωση του, το σωματείο των εργαζομένων στην ΒΙΟ.ΜΕ.

Ε! λοιπόν συνάδελφε μου πρέπει να σου πω πως η αλλοτρίωση σου έχει ξεφύγει από κάθε όριο, αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο η ανακοίνωση σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο ότι την ίδια στιγμή που δεν προσέφερε αρωγή στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ,αντίθετα τάχθηκε πάντα υπέρ των συμφερόντων της εργοδοσίας. Τέλος η ανακοίνωση της ΒΙΟ.ΜΕ. αφήνει σαφείς αιχμές τόσο για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.


redblack small

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης & Στήριξης του αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στην Θεσσαλονίκη με αφορμή το κόψιμο της παροχής νερού στην ΒΙΟ.ΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων: Ας έχουν λοιπόν καλά στο μυαλό τους αυτοί οι κύριοι της μικρής αυτής μερίδας πρώην εργαζομένων στη Φίλκεραμ, πως ούτε το κόψιμο του νερού, ούτε οι τραμπουκισμοί στα δικαστήρια στην δικηγόρο του αγώνα μας και στους αλληλέγγυους δημοσιογράφους δεν θα μας λυγίσουν. Οι προβοκάτσιες για το νερό και ότι άλλο προσπαθήσουν, θα απαντηθούν και θα λυθούν άμεσα, όπως το κίνημα αλληλεγγύης γνωρίζει, με τις αξίες που ακολουθεί και τον δρόμο που χαράζει ο αγώνας των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας:Το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, ανήκει στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ και την μαχόμενη κοινωνία. Είναι το δεύτερο σπίτι μας και το εφαλτήριο μας, είναι χώρος εργασίας και δημιουργικότητας, είναι το παράδειγμα για μια διαφορετική κοινωνική οργάνωση. Και είναι μόνο η αρχή.

redblack small

Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το “κόμμα του λαού” το ΚΚΕ έχει ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του πλειστηριασμού της ΒΙΟ.ΜΕ. Ειδικότερα σε επερώτηση που κατέθεσαν οι βολευτές του ΚΚΕ στην βουλή με πρόσχημα οι τους έπιασε ο…πόνος για τους απολυμένους των δύο επιχειρήσεων – Φίλκεραμ και ΒΙΟ.ΜΕ., ζητάει να επισπευσθούν οι διαδικασίες της εκκαθάρισης των προαναφερόμενων πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε επιτέλους να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων. Είναι σαφές το ΚΚΕ ενοχλείται από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. και με διάφορα επαίσχυντα τερτίπια προσπαθεί να το θέσει εκτός λειτουργίας.

redblack small

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη την Τρίτη 12 Γενάρη. Οι εργαζόμενοι εύλογα αντιστέκονται ενάντια στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά.redblack small

Στον χορό των απολύσεων μπαίνει και η βιομηχανία συσκευασιών «Μόρνος». Αξίζει να σημειωθεί πως η εργοδοσία της επιχείρησης όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει την συμπεφωνημένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά προχωρά και σε απολύσεις με τρόπο παράνομο και και καταχρηστικό.

redblack small

Σε 2ωρη απεργία κατέβηκαν την Δευτέρα 11 Γενάρη οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο “Ευγενίδειο”στους οποίους η διοίκηση χρωστά μισθοδοσία έως 5 μηνών, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστερήσεις και «έναντι», ενώ ο κίνδυνος του λουκέτου είναι ορατός. Πολλοί εργαζόμενοι από τους περίπου 220 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους ενώ όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του Ευγενίδειου, η διοίκηση απάντησε εκδικητικά, ανακοινώνοντας μονομερείς μειώσεις μισθών κατά 25%, ενώ προχώρησε σε προσλήψεις νέου προσωπικού αντί να εξοφλήσει αυτούς που βρίσκονται σε επίσχεση.

redblack small

Αθώοι κρίθηκαν οι τέσσερις μεταλλεργάτες από την αστική δικαιοσύνη την Τρίτη 12 Δεκέμβρη,που δικαζόταν ύστερα από μήνυση ιδιοκτήτη εταιρείας. Ειδικότερα οι τέσσερις μεταλεργάτες (ανάμεσα τους και συνταξιούχοι του κλάδου) σύρθηκαν στα δικαστήρια μετά από μήνυση που υπέβαλε επιχείρηση του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) με την κατηγορία ότι παρεμπόδισαν εργαζόμενους να εργαστούν, στη διάρκεια απεργίας του 2009,κατηγορίες οι οποίες κατέρρευσαν πανηγυρικά.

redblack small

Τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ξεκίνησαν από την εβδομάδα που μας πέρασε οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, αντιδρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ. Συγκεκριμένα “εναρκτήριο λάκτισμα” δόθηκε με στάση εργασίας την Τρίτη 12 Γενάρη και στην στην συνέχεια την Πέμπτη 14 Γενάρη, ενώ στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει για την Τρίτη 19,την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Γενάρη.

redblack small

Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 16 Γενάρη ενάντια στην ισοπέδωση και τον σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και την διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικάτα, εργατικές συλλογικότητες και ομάδες αλλά και συνδικαλιστικές ενώσεις όπως λόγου χάριν η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ).

redblack small

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έρχεται να διαλύσει την δημόσια και κοινωνική ασφάλιση και έρχεται να προστεθεί σε όλα τα μέτρα που έχουν περαστεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σε αυτή την εκτίμηση προχωρούσε στην ανακοίνωση-κάλεσμα του για το Συλλαλητήριο το Σάββατο 16/1,το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε με δικό του μπλοκ και το Σωματείο Φαρμάκου και Ιατροτεχνολογικών Επαγγελμάτων.redblack small

Σε κινητοποίησεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση ενάντια στον νόμο “λαιμητόμο” για το ασφαλιστικό. Ήδη η ΠΟΕ-ΟΤΑ με ανακοίνωση της έχει προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις στους δήμους όλης της χώρας, μαζί με άλλα γραφειοκρατικά συνδικάτα.

redblack small

Εν’τω μεταξύ οι διαδηλωτές του συλλαλητηρίου για το ασφαλιστικό,ανανέωσαν το ραντεβού τους στους δρόμους του αγώνα για τις 4 Φλεβάρη,ημέρα κατά την οποία η γραφειοκρατική ΓΣΕΕ, έχει εξαγγείλει άλλη μία απεργία προφανώς… αφυπνισμένη από τον εργατοπατερικό λήθαργο της, κάτω από την πίεση-καθώς φαίνεται του κόσμου της δουλειάς και του μόχθου. Και αυτή η απεργία θα γίνει ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η “δεύτερη φορά αριστερά”.

redblack small

Την ανάκληση απόλυσης συναδέλφου τους διεκδίκησαν με 24ωρες απεργίες, οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων οικιακής κατανάλωσης «ΣΚΟΤ ΑΕ». Η απόλυση έγινε την Δευτέρα 11 Γενάρη και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 2ωρη προειδοποιητική απεργία η οποία πήρε την μορφή των επαναλαμβανόμενων απεργιών μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας. Όπως κατήγγειλε το επιχειρησιακό σωματείο η εργοδοσία προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό,ενώ κάλεσε και τα ματ, απειλώντας μάλιστα και με συλλήψεις...

redblack small

Να βγάλει παράνομη τη στάση εργασίας που είχαν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι για την Παρασκευή 15/01 επιχείρησε η εργοδοσία της εταιρείας «Αφοί Βλάχου». Ύστερα από αυτή την εξέλιξη το επιχειρησιακό σωματείου αποφάσισε την αναστολή της στάσης εργασίας.

redblack small

Να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της «ΣΟΦΤΕΞ» ώστε να διασφαλιστεί η δουλειά τους απαιτούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο την Παρασκευή 15 Γενάρη κατόπιν της ανακοίνωσης της ιδιοκτησίας την προηγούμενη ημέρα να το κλείσει οριστικά. Η αρνητική για τους εργαζόμενους εξέλιξη ήρθε μετά από μήνες αδιαφορίας της εργοδοσίας για την επισκευή της μονάδας του εργοστασίου που υπέστη ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλη. Οι εργαζόμενοι έχουν προαναγγείλει νέα κινητοποίηση για την Δευτέρα 18/1 στο υπουργείο, όπου έχει οριστεί τριμερής συνάντηση.

redblack small

Σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Ομόνοια προχώρησαν το Σάββατο 16/1 οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι από τα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Εις μάτην αναζήτησαν κάποιον υπεύθυνο για να του εκθέσουν τα αιτήματα τους. Η κατάληψη έληξε την επόμενη ημέρα, Κυριακή 17/1.

redblack small

Τέλος, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική κινητοποίηση 23-24 Γενάρη στο φράχτη του Έβρου. Γιατί όπως αναφέρει στην ανακοίνωση: ΦΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.