Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #99 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

Ιανός: αλυσίδα «πολιτισμού» με μπράβους είναι ο τίτλος ανακοίνωσης της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης-Αθήνας (ΕΣΕ). Η ανακοίνωση της ΕΣΕ-Αθήνας αναφέρει τα εξής: Η αλυσίδα του «πολιτισμού της εκμετάλλευσης» και των μπράβων ΙΑΝΟΣ δε σταματά να δίνει αφορμές και να κάνει όλο και πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους εργαζόμενους της. Εξαντλητικά ωράρια, απειλές και επιβολή προστίμων με διάφορες αφορμές, κυνήγι συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, εκδικητικές απολύσεις, μηχανάκια-scanners ελέγχου παραγωγικότητας ή αλλιώς «ο υπάλληλος του μήνα», καθώς και προσπάθεια δήλωσης συνδικαλιστικών φρονημάτων, καθώς γυρνάει με ένα χαρτί και αναγκάζει τους υπαλλήλους να υπογράψουν ότι διαφωνούν με τις δράσεις του  συλλόγου υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και να το «αποκηρύξουν».
Από τα κυριότερα επιτεύγματά της όμως είναι ότι δεν αφήνει ποτέ την τελευταία Κυριακή του χρόνου να πάει χαμένη. Την ώρα που οι εμποροϋπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν για 20 συνεχόμενες ημέρες και να μην ξεκουράζονται ούτε τις Κυριακές, και ενώ απεργοί και αλληλέγγυοι πραγματοποιούν παρεμβάσεις και απεργιακές περιφρουρήσεις η αλυσίδα (…γύρω από το λαιμό του εργάτη) ΙΑΝΟΣ πάντα βρίσκει τον τρόπο να επιτεθεί. To 2014 (στις 28/12) επιτέθηκε βάζοντας τα ΜΑΤ να ξυλοκοπήσουν τους απεργούς και να προχωρήσουν σε συλλήψεις, ενώ ένα χρόνο αργότερα στις 27/12/2015 με μπροστάρηδες τους Ανδρέα Γεωργιάδη και Παρασκευά Καρασούλο των εκδόσεων «Μικρή Άρκτος», που αποτελούν συγχρόνως συνεργάτες και υπεύθυνους (..ή μάλλον τραμπούκους) της γκαλερί του ΙΑΝΟΥ, έγινε επίθεση με ένα μπουκάλι κρασί στο κεφάλι συναδέλφου, που είχε ως αποτέλεσμα να κάνει τρία ράμματα. Στις 17/01/2016, ημέρα απεργίας για την κυριακάτικη αργία, η αλυσίδα ΙΑΝΟΣ προσέλαβε άλλους δυο μπράβους, που είχαν προκλητικότατη στάση κατά τη διάρκεια της εργατικής παρέμβασης. Για μας είναι κατανοητό και ξεκάθαρο ότι, είτε τα μικρά είτε τα μεγάλα αφεντικά έχουν εξαπολύσει επίθεση με αφορμή την κρίση και έχουν προχωρήσει σε ξεζούμισμα και επιδείνωση των εργασιακών μας συνθηκών και των ζωών μας. Για να πετύχουν καλύτερα τους σκοπούς τους βάζουν υπουργούς να νομοθετούν, μπάτσους και τραμπούκους να ξυλοκοπούν, κόμματα και εργατοπατέρες να υπόσχονται και να δολοπλοκούν. Θα απαντήσουμε στην επίθεση αυτή, όπως και σε κάθε επίθεση από τον ΙΑΝΟ ή από οποιοδήποτε άλλο αφεντικό, με οργάνωση, αλληλεγγύη και ακηδεμόνευτους αγώνες. Η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να δείξει τη δύναμή της,ώστε να κερδίσουμε τις ζωές μας. Κανένας μόνος απέναντι στην εργοδοσία, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΕ-Αθήνας.

redblack small

Ψήφισμα Συμπαράστασης στους απολυμένους της Teleperformance εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind (ΠΑ.Σ.Ε WIND). Το ψήφισμα που καλούσε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 26 Γενάρη ανέφερε τα εξής:
Το ΠA.Σ.Ε Wind συμπαρίσταται στους συναδέλφους στη Teleperformance και καταγγέλλει τις διοικήσεις των εταιριών Teleperformance και Wind για τις απολύσεις και τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν, καθώς και τη διευκόλυνση της απεργοσπασίας που οργανώνεται από τη διοίκηση της Wind.
Το νέο έτος θα βρει το τμήμα της τεχνικής υποστήριξης σταθερής της Wind, που έχει αναλάβει η εργολάβος εταιρία Teleperformance, με 10 εργαζόμενους λιγότερους. Η διοίκηση του τμήματος υποστηρίζει πως δεν είναι η Teleperformance που θέλει να κάνει περικοπές, αλλά ο πελάτης, δηλαδή η Wind, καθώς το τμήμα υπερδιογκώθηκε μετά από μαζικές προσλήψεις τον τελευταίο καιρό. Έτσι δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις σε 10 εργαζόμενους με κριτήριο δήθεν την παραγωγικότητα. Η πραγματική αιτία όμως είναι ότι θέλει να αυξήσει τα κέρδη της και ότι προχωρά σε συνδικαλιστικές διώξεις απολύοντας και μέλος του κλαδικού σωματείου που απέργησε στην πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκεμβρίου. Η Teleperformance, μια εταιρεία μεγαθήριο, αμείβει με μισθούς πείνας τους εργαζόμενους της, ειδικά στα τμήματα της Wind. Ενισχύει την επισφάλεια με μηνιαίες συμβάσεις και με μεταφορές από εταιρία σε εταιρία, εντατικοποιεί τους όρους εργασίας τους με κάθε τρόπο και έχει θεσπίσει σχεδόν αναγκαστικές υπερωρίες τις οποίες αμείβει με ticket restaurant! Σε κάθε απεργία είτε πανεργατική είτε μόνο της Wind, λειτουργεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Η Wind, από την άλλη πλευρά αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση, απολύει και αναθέτει συνεχώς εργασίες σε εργολάβους κυνηγώντας το κόστος και αδιαφορώντας πλήρως για τις συνθήκες εργασίες στις εν λόγω εταιρίες. Μάλιστα δε δίστασε να απολύσει όλους τους συμβασιούχους από τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στη Wind και να τους προτείνει πρόσληψη στη Teleperformance, για την άσκηση ακριβώς των ίδιων καθηκόντων αλλά φυσικά με χειρότερους όρους. Δεν ανεχόμαστε καμία απόλυση συναδέλφου και απαιτούμε: Την άμεση επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων. Μισθούς που να επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους μέσω υπογραφής συλλογικής σύμβασης και τον απόλυτο σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων. Την “αποποινικοποίηση” της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Την ανάληψη ευθύνης από τις εταιρίες, όπως η Wind, που αναθέτουν εργασίες σε εργολάβους, για τους όρους και τις συνθήκες εργασίες σε αυτούς. Να σταματήσουν οι εργολαβίες και η επινοικιαζόμενη εργασία – όχι στους πολλαπλούς εργοδότες

redblack small
Ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, ενάντια στη συνεχιζόμενη λεηλασία της ζωής μας ας απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών(ΣΜΕΔ).Στην ανακοίνωση του ο ΣΜΕΔ απαιτεί: διατήρηση και ενίσχυση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της
κοινωνικής ασφάλισης – να μην μετατραπούν οι μεταφραστές-επιμελητές-διορθωτές σε εξατομικευμένους «επενδυτές» των ασφαλιστικών τους εισφορών. Μείωση εισφορών ανάλογα με το εισόδημα χωρίς καμία μείωση στις παροχές σύνταξης και υγείας όπως ίσχυαν πριν από το μπαράζ των περικοπών. Κατάργηση όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων. Δωρεάν υγεία για όλους: άνεργους, μετανάστες, εργαζόμενους χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Να επιστρέψουν οι καπιταλιστές τα κλεμμένα αποθεματικά των ταμείων. Επιπλέον η ανακοίνωση του ΣΜΕΔ αναφέρει: Ως αυτοαπασχολούμενοι, οι μεταφραστές-επιμελητές-διορθωτές καλούμαστε να πληρώνουμε το 20% των καθαρών εισοδημάτων μας για τη σύνταξη, συν το 6,95% για την υγεία. Στην ουσία, αυτό σημαίνει συντάξεις πείνας (στα βαθιά γεράματα, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης) για την τεράστια πλειονότητα των συναδέλφων, που δουλεύουμε «ευέλικτα», χωρίς σταθερή δουλειά και με ατέλειωτες ώρες εργασίας αλλά ελάχιστες αμοιβές.

redblack small
Στις 23-24/1/2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 10η πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης (ΕΣΕ). Στη Συνδιάσκεψη έγινε απολογιστική παρουσίαση της δράσης των τοπικών και κλαδικών ενώσεων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων καθώς και μεμονωμένων συντρόφων και συντροφισσών από άλλες πόλεις. Επίσης συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για τα εξής θέματα:

Α. Η δράση της ΕΣΕ: Κατευθύνσεις για τη συνδικαλιστική παρέμβαση. Κλαδικοποίηση. Στρατηγική. Ταχτική. Καμπάνιες.
Β. Πανελλαδικοποίηση της ΕΣΕ – Οργανωτικό μοντέλο λειτουργίας ως πανελλαδική ένωση.
Γ. Διεθνείς σχέσεις (συμμετοχή της ΕΣΕ στον Κοκκινόμαυρο Συντονισμό και στο 2ο Βαλκανικό Αναρχοσυνδικαλιστικό Συνέδριο).

redblack small
Η Πρωτοβουλία για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών με ανακοίνωση της απαιτεί: Να πάψει κάθε δίωξη κατά των αγωνιζόμενων καθαριστριών, ενώ Ζητά και την παραδειγματική τιμωρία του άνδρα των ΜΑΤ που χτύπησε την Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα. Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου έγινε σύσκεψη η οποία ασχολήθηκε με πρακτικά ζητήματα της οργάνωσης της αλληλεγγύης στις καθαρίστριες που υπέβαλλαν μήνυση και μέχρι σήμερα βιώνουν τις συνέπειες της επίθεσης αυτής.

redblack small

Συγκέντρωση έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας στα Γιάννενα πραγματοποίησε την Παρασκευή 29/01,η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων(ΣΒΕΔΙ) την ώρα που συζητιόταν εργατική διαφορά εργαζόμενου κατά του αφεντικού των ΕΛΤΑ Courier Ιωαννίνων, σχετικά με το περιστατικό προπηλακισμού που έλαβε χώρα στις 14/01/2016. Εν τω μεταξύ, μέλη του ΣΒΕΔΙ και αλληλέγγυοι/ες πραγματοποιήσανε την Παρασκευή 22/01 μοίρασμα της ανακοίνωσης του σωματείου στο κέντρο της πόλης, ενώ κατέληξαν στο κεντρικό ταχυδρομείο όπου απαίτησαν να συναντήσουν το νομικό σύμβουλο των ΕΛΤΑ Courier και τον περιφερειακό διευθυντή των ΕΛΤΑ, στους οποίους και καταγγέλθηκαν τόσο η συγκεκριμένη συμπεριφορά του πράκτορα, όσο και η συνειδητή του τακτική να μην εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία.

redblack small
Συνέχισαν και την προηγούμενη εβδομάδα τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ».Αναλυτικότερα:την Δευτέρα το πρωί οι εργαζόμενοι της «Softex» έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής. Την Τρίτη 25 Γενάρη έκαναν συγκέντρωση στο εργοστάσιο και συμβολικό αποκλεισμό της Ιεράς Οδού. Οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ» απαιτούν, να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με όλους τους εργαζόμενους και με όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα που είχαν μέχρι τώρα.

redblack small

Την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους στην εταιρεία τηλεπικοινωνιακών συστημάτων CNTS πέτυχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση συνεπικουρούμενοι από το κλαδικό σωματείο. Μαζί στην μάχη συμμετείχαν και άλλα ταξικά σωματεία.

redblack small
Νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις από την εργοδοσία του «Νηρέα» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Όπως καταγγέλλουν την Τρίτη 19 Γενάρη η εργοδοσία τους κάλεσε πως να πει ότι ανακαλεί την απόφαση για μείωση μισθού. Αντ’ αυτού πρότεινε στους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα σύμβαση που θα μονιμοποιεί τη μείωση του μισθού και σαν αντάλλαγμα είπε ότι θα χορηγεί τη διαφορά μεταξύ του μειωμένου μισθού και του μισθού πριν από τη μείωση με κουπόνια τροφίμων μόνο σε ότι αφορά το καθαρό κομμάτι του μισθού.redblack small

Συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που μα πέρασε οι απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα απεργία στις 27και 28/01 έκαναν : οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι. Απεργία την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου έκαναν και τα παπαγαλάκια του συστήματος οι δημοσιογράφοι. 48ωρη απεργία την Παρασκευή 29 Γενάρη ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό έκαναν και οι ναυτεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Διώρυγα Κορίνθου και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ. Επιπλέον, στις 28/01 η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε σε κατάληψη δημαρχείων ,ενώ έγινε και αποκλεισμός Πρωτοδικείου Αθηνών. Σε κινητοποιήσεις και αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Απέχουν και την ερχόμενη εβδομάδα οι μηχανικοί του ΤΕΕ από τη συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια.redblack small
Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στάση εργασίας θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία & Τρόλεϊ καθώς και Μετρό, Ηλεκτρικό & Τραμ. Για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου απεργία έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ &ΑΔΕΔΥ σε ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα τους σερί απεργιών. Από κοντά -αλλά ταυτόχρονα μακρυά όπως συνηθίζει- και η…. πρωτοπορία της εργατιάς, το ΠΑΜΕ…redblack small

Να μην φθάσει στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, έχει τίτλο το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων σωματείων για την απεργία στις 4 Φλεβάρη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση κάλεσμα,στόχος του νομοσχεδίου για την ασφάλιση είναι:Η μετατροπή της ασφάλισης και της υγείας από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υποχρέωση. Η σύνταξη στα 67 ή στα 40 χρόνια εργασίας! Δουλειά λοιπόν μέχρι το θάνατο, αν φυσικά βρεις δουλειά με επίσημη ανεργία 27% και στους νέους 60%. Η μείωση από 20 ως 30% στις συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, το τσάκισμα των αναπηρικών και των προνοιακών επιδομάτων, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η ενοποίηση προς τα κάτω όλων των ασφαλιστικών ταμείων με νέα λεηλασία των τελευταίων αποθεματικών τους. Ο αφανισμός των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των νέων επιστημόνων. Η υλοποίηση του στόχου του 3ου μνημονίου για περικοπή της κρατικής δαπάνης κατά 1,8 δις ευρώ για το ασφαλιστικό έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016. Το κράτος θα εγγυάται μόνο την «εθνική σύνταξη» πείνας των 384 € (και αυτή με την προϋπόθεση της ανάπτυξης). Το υπόλοιπο μέρος θα είναι “ανταποδοτική”. Θα υπολογίζεται με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση τον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου κι όχι με τον καταληκτικό μισθό ή έστω με την καλύτερη 5ετία ή 10ετία. Αυξάνονται κατά 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές οι κρατήσεις για την υγειονομική περίθαλψη και η προβλεπόμενη νέα αύξηση εισφορών οδηγούν σε επιπλέον μείωση των μισθών. Εξανεμίζονται οι επικουρικές με τον «κανόνα βιωσιμότητας» (νέα ρήτρα μηδενικού ελλείμματος). Μειώνεται κατά 10% ως 15% το εφάπαξ. Φτιάχνουν πελατεία για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για όσους τουλάχιστον μπορούν. Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενάντια στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. ∆ωρεάν, υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Την άμεση χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Το κόστος ασφάλισης να βαραίνει εργοδότες και κράτος. Καμία αύξηση εισφορών για τους εργαζόμενους! Αυξήσεις μισθών και συντάξεων τώρα για να ζήσουμε. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού και σύνταξης για όλους. Καμία σύνταξη κάτω από το βασικό μισθό που διεκδικούν τα συνδικάτα σε κάθε κλάδο. Σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 έτη (58 για τις γυναίκες και βαρέα). Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος! Κατάργηση της μαύρης εργασίας και όλων των μορφών «ευέλικτης» και ελαστικής εργασίας, αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Αγωνιζομαστε: Ενάντια σε όλα τα μνημόνια και κάθε κυβέρνηση που τα προωθεί. Για πλήρη διαγραφή του χρέους που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε όπως και τα αποθεματικά των ταμείων. Για την απαλλαγή από όλα τα ευρωενωσιακά σύμφωνα λιτότητας και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, τη ρήξη με το σφαγείο του ευρώ και της Ε.Ε. Για να μπουν μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και οι ανάγκες μας, να πληρώσει η εργοδοσία και το κεφάλαιο.
Τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στην άγρια επίθεση που δεχόμαστε;Το ερώτημα αυτό θέτει σε ανακοίνωση της η Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων πλατείας Συντάγματος.Και προσθέτει η ανακοίνωση της Συνέλευσης Εργαζομένων-Ανέργων της Πλατείας Συντάγματος: Για αρχή ας κάνουμε τα βασικά, αυτά που κάποτε ήταν αυτονόητα:Διεκδικούμε την άμεση αύξηση των μισθών και των συντάξεών μας. Διεκδικούμε ένσημα για όσες ώρες δουλεύουμε, πληρωνόμαστε κανονικά τις υπερωρίες μας! Επίδομα ανεργίας για όλους, δίχως προϋποθέσεις,Δεν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα των αφεντικών, αναπαράγοντας τη λογική που στρέφει τους «παλιούς» ασφαλισμένους ενάντια στους «νέους», τους «χαμηλοσυνταξιούχους» ενάντια στα «ρετιρέ», τους έλληνες προλετάριους ενάντια στους ξένους! Ενάντια στην μίζερη και αποτυχημένη ρητορική των «μικρών νικών»·Ενάντια στην αντιμετώπιση (και) του ασφαλιστικού ως «άλλο ένα κλαδικό ζήτημα»Γενικευμένη επίθεση ενάντια στο κεφάλαιο & το κράτος του!

redblack small
Σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο 29 και 30 Γενάρη αντίστοιχα προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ. Βασικό αίτημα τους να προβεί η διοίκηση της εταιρίας σε προσλήψεις.

redblack small
48ωρη απεργία πραγματοποίησαν την Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Γενάρη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανελκυστήρων «ΚΟΝΕ» ενάντια στις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις εξαγγελίες της εργοδοσίας για 18 απολύσεις κλιμακωτά, έξι κάθε μήνα.

redblack small

Μετά το αίσχος της «Λευκής» έρχεται και «Κόκκινη Νύχτα» στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, η «Κόκκινη Νύχτα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου,με πρωτοβουλία του τοπικού εμπορικού συλλόγου και της δημοτικής αρχής Καλαμάτας. Όπως σε αντίστοιχες είτε «Κόκκινες» είτε «λευκές νύχτες» πίσω από τις μεγαλεπήβολες φιέστες κρύβεται καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων,απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια, απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία και ατομικές συμβάσεις.

redblack small

2ος κύκλος παρεμβάσεων στα καταστήματα της MEDIA MARKT από τις εργαζόμενες-εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου και συγκεκριμένα άπω την συλλογικότητα <<ορθοστασία>>. Η ανακοίνωση της <<ορθοστασίας>> αφού κάνει μια εκτενή αναφορά στην καταπάτηση της κλαδικής αργίας της 2/1 από την εργοδοσία του μεγαλοκαταστήματος, καταλήγει λέγοντας τα εξής: Προχωράμε σε έναν 2ο γύρο ενημερωτικών παρεμβάσεων μέσα στους χώρους εργασίας του MEDIA MARKT με σκοπό την ενημέρωση όλων των συναδέλφων και το σπάσιμο του τσαμπουκά των διευθυντών και των παρατρεχάμενων τους. Να συζητήσουμε το πώς θα υπερασπιστούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας. Να δημιουργήσουμε το απαραίτητο δίκτυο επικοινωνίας και συντονισμού ώστε να μην επιτρέψουμε ξανά τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους-ες της MEDIA MARKT να αναδείξουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και να τη συνδέσουν με το σύνολο των προβλημάτων που βιώνουν στην εργασιακή καθημερινότητά τους: την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα ωράρια-λάστιχο, τις απολύσεις και την ανακύκλωση των εργαζομένων, τους μισθούς-ψίχουλα. Μέσα από τα κλαδικά σωματεία, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από «αόρατες επιτροπές» σε κάθε χώρο δουλειάς να συζητήσουν, να οργανωθούν και να αγωνιστούν για όλα τα παραπάνω. Να καταγγείλουμε την σιωπή και τη συνενοχή των υπεύθυνων μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που μετά από έναν μήνα δεν έχουν πράξει τους αυτονόητους ελέγχους για την παρανομία της εργοδοσίας. Να μπλοκάρουμε τη φιέστα της Κυριακής 31/1 στο κατάστημα του Αμαρουσίου με τίτλο «Σε 100’ τα παίρνεις όλα». Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, την Κυριακή 31/1 θα βρισκόμαστε στο κατάστημα του Αμαρουσίου περιφρουρώντας τη μη λειτουργία του. Δεν θα επιτρέψουμε με καμία πρόφαση να εργαστούν συνάδελφοί μας κυριακάτικα κάτω από τον εκβιασμό της εργοδοσίας.

redblack small
Σε τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση την ίδια ημέρα στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης , προχώρησαν την Πέμπτη 28 Γενάρη οι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδη» στην Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

redblack small

Μπλοκάρισμα των ταμείων κατά την διάρκεια της γενικής εφημερίας έκαναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», την Τετάρτη 27 Γενάρη. Έτσι οι ασθενείς δεν υποχρεώθηκαν να πληρώσουν κλινικές εξετάσεις και η κίνηση αυτή αγκαλιάστηκε από όλους, αφού ασφαλισμένοι κι ανασφάλιστοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που επισκέπτονται δημόσιο νοσοκομείο.

redblack small

Τέλος, απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ενάντια στην διάλυση του Ινστιτούτου. Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, έχουν εξαγγείλει και άλλες κινητοποιήσεις για το προσεχές διάστημα.