Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #104 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας.

Για την απόλυση της συναδέλφου Σοφίας Πάτα από την εταιρεία “Πλαίσιο” (κατάστημα Λάρισας)σε ανακοίνωση της η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) Κλαδική Εμπορίου και Υπηρεσιών Αθήνας αναφέρει: Η Σοφία αρνήθηκε να δεχτεί την άδικη απόλυση. Προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο “Πλαίσιο” διεκδικεί την επαναπρόσληψή της. Στηρίζουμε τον αγώνα της απολυμένης συναδέλφου και του επιχειρησιακού σωματείου. Η δικαίωσή της θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που εργάζονται με επιφαλείς όρους και με την τρομοκρατία των αφεντικών πάνω από το κεφάλι τους. ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΩΧΝΩ, ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗ!

redblack small

Παράνομη απόλυση και συνδικαλιστικές διώξεις καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου Κρήτης. Στην ανακοίνωση του ΣΜΤ Ηρακλείου σημειώνονται τα ακόλουθα: Όταν η εργοδοσία νομίζει ότι βρίσκεται πάνω από το νόμο…Το θράσος της εν λόγω εργοδοσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο απολύει παράνομα και επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση: αφού πρώτα εκβίασαν τη συναδέλφισσα να ρίξει το παιδί για να συνεχίσει να δουλεύει, αφού αποπειράθηκαν να χειροδικήσουν όταν διεκδίκησε δεδουλευμένα, αφού την άφησαν για μήνες απλήρωτη ώστε να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση, αφού απείλησαν με μηνύσεις το σωματείο μας και δημοσιογράφους αφού την απείλησαν για τη ζωή της εάν προχωρούσε σε καταγγελία στο ΙΚΑ, αφού την απείλησαν ότι θα μπορούσαν να τη διασύρουν τόσο ώστε να μη βρει ποτέ ξανά δουλειά… και καταλήγει η ανακοίνωση: απαιτούμε την επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας και απόσυρση κάθε μήνυσης από την εργοδοσία της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ! Μαζική παράσταση Παρασκευή 11/3, 09:15 στην επιθεώρηση!

redblack small

Ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Μεταλλεργάτες συνδικαλιστές σέρνονται συστηματικά σε δίκες με κατασκευασμένα κατηγορητήρια, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο δίχρονο, αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓ/ΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Και [προσθέτει η ανακοίνωση:Πρόκειται για μια βρώμικη βιομηχανία διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών που στήθηκε από μηχανισμούς της εργοδοσίας στο ΒΙΠΑΣ (Βιοτεχνικό πάρκο Σχιστού), για να τρομοκρατήσουν το Συνδικάτο και γενικότερα τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Στη θέση του κατήγορου είναι επιχειρήσεις εργολάβων, ορισμένοι από τους οποίους διατηρούν στενές επαφές με την ναζιστική εγκληματική οργάνωση “χρυσή αυγή”. Οι δικαστικές διώξεις δεν είναι τυχαίες. Ούτε ο τρόπος ούτε ο χρόνος των διώξεων είναι τυχαία. Οι εκατοντάδες μηνύσεις ήταν αποτέλεσμα της λυσσαλέας αντίδρασης της εργοδοσίας, που έκανε ότι μπορούσε για να μην μπουν στο ΒΙΠΑΣ, το σωματείο και η συνδικαλιστική δράση.

redblack small

Κάλεσμα για την Τρίτη 08/03 στις 7.30μμ στα γραφεία του ΣΜΤ (Φωκίωνος 11 και Ερμού) για την διοργάνωση διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, απευθύνει η συλλογικότητα Attack στην ανεργία και την επισφάλεια. Το κάλεσμα απευθύνεται σε σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και σχήματα, επιτροπές αγώνα, εργατικές λέσχες και συνελεύσεις γειτονιάς.

redblack small

Ενάντια στους πολέμους και την ξενοφοβία,δυναμώνουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Αυτό ανέφερε σε κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που έγινε στις 5 Μάρτη, το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ,ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ .Και το κάλεσμα συνέχιζε ως εξής: Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.Το σωματείο καλούσε επίσης με ξεχωριστό κάλεσμα να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο κλάδο του φαρμάκου,ενάντια στον πόλεμο και να συμπαρασταθούν με όποιο τρόπο μπορούν στους πρόσφυγες που είναι ξεριζωμένοι εργάτες.

redblack small

Ενας ακόμα εργάτης σκοτωθηκε στην ώρα της δουλειάς.Πρόκειται για εναν 52χρονο εργάτη που σκοτώθηκε στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» Χαλκιδικής την Δευτέρα 29/2 από την πτώση πέτρινων όγκων. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας απο την εταιρεία που διαχειρίζεται το ορυχείο ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος του ατυχήματος.Η εταιρεία στον βωμό του κέρδους εκτός απο την οικολογική καταστορφή που προκαλεί στην περιοχή,επιπλέον εγκληματεί εις βάρος των εργαζομένων.

redblack small

Νέα δικαστική “περιπέτεια” για τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), για τις κινητοποιήσεις περασμένων ετών ενάντια στο κλείσιμο του Ινστιτούτου. Το νέο δικαστήριο έχει οριστεί για σήμερα Δευτέρα 29 Φλεβάρη και οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ανάλογες κατηγορίες με τις προηγούμενες δίκες. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στις 16/11/2015, συνδικαλιστές-εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ καταδικάστηκαν σε 6μήνη φυλάκιση με τη χαλκευμένη κατηγορία της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, ενώ για τις ίδιες κατηγορίες είχαν αθωωθεί σε τρεις προηγούμενες δίκες.

redblack small

Δίωρη στάση εργασίας για τις 9 Μάρτη έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» . Απαιτούν να μην γίνουν απολύσεις, να μην γίνουν περικοπές στους μισθούς και να δωθούν όλα τα επιδόματα που έκοψε η εργοδοσία.

redblack small

Τη συνέχιση της αποχής έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, αποφάσισαν οι δικηγόροι. Οι δικηγόροι αντιδρούν στον νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο. Στις 15 Μαρτίου,θα πραγματοποιήσουν συνέλευση προκειμένου να εκτιμήσουν τις έως τότε εξελίξεις και να καθορίσουν την στάση τους. Σε συνέχιση της αποχής απο την εργασίας τους έως και τις 4 Μάρτη προχώρησαν μετά απο σχετική απόφαση και οι μηχανικοί, έως και τις 3 Μάρτη οι συμβολαιογράφοι, οπότε και αναμένεται να επανακαθορίσουν την στάση τους.

redblack small

Ακινητοποιημένοι έμειναν την Τρίτη 1 Μάρτη, οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. Σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του ΥΠΟΙΚ, προέβησαν την Τετάρτη 2/3 οι νοσκομειακοί γιατροί και η ΠΟΕΔΗΝ. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 1 Μάρτη πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση με αυτο τον τρόπο εξέφρασαν την αντίθεση τους για το νέο Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

redblack small

Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις σε χώρους εργασίας, γειτονιές, σχολές ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Στήριξη – συµµετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό. Τα µνηµόνια και τα νοµοσχέδια καταργούνται στα οδοφράγματα, αναφέρει σε ανακοίνωση της για το νομοσχέδιο λαιμητόμο η Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου. Για εµάς λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Αν ο σηµερινός αγώνας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό δεν τεθεί σε ένα πλαίσιο αντικαπιταλιστικό και αντικρατικό µακριά από κοινοβουλευτικές αυταπάτες, ακόµα και νικηφόρος να αποβεί δεν θα αποτελεί τελικά τίποτα παραπάνω από µια πύρρειος νίκη και ένα βήµα προς µία µελλοντική µας συντριβή, αναφέρει η ανακοίνωση της Κατάληψης Έπαυλης Κουβέλου.

redblack small

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 συντρόφων και συντροφισσών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μάρτη, διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και τα αντικοινωνικά μέτρα. Η πορεία ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κινήθηκε στις οδούς Αθηνάς, Σταδίου, Φιλλελήνων, Σουρή, Αμαλίας και Πανεπιστημίου (και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια). Καθ’ όλη τη διάρκεια της μοιράζονταν κείμενα συνελεύσεων και συλλογικοτήτων, φωνάζονταν αντικρατικά-αντικαπιταλιστικά συνθήματα (Μπλόκο στο ασφαλιστικό ενάντια σε κράτος και καπιταλισμό.

redblack small

Κατάληψη στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.) στον Πειραιά πραγματοποίησαν την Τετάρτη 2 Μάρτη, άνεργοι ναυτικοί, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία που πλήττει τον κλάδο.

redblack small

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 9 Μαρτίου ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Επιπλέον έχει ήδη λάβει απόφαση για 48ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία, όταν και αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή. Λέτε να… ξύπνησε ο εγωιστής γίγαντας ;

redblack small

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί, τόσο της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης όσο και της συνεχούς απαξίωσης του σιδηρόδρομου και των ίδιων των σιδηροδρομικών αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεχόμενες κινητοποιήσεις και δράσεις. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 15/3 και 22/3 αντίστοιχα, και 3ωρες στάσεις εργασίας στις 22/3 και στις 23/3, καθώς και απεργιακή κινητοποίηση στις 28/3 με συγκέντρωση έξω από το ΤΑΙΠΕΔ. Θα γίνουν όμως και άλλες δράσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

redblack small

Για εμάς, όμως, τους εργάτες ανεξαρτήτως εθνικότητας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, δεν είναι αντικείμενο διαχείρισης κρατικών μηχανισμών και οικονομικών ελίτ. Δεν ανεχόμαστε η ανθρώπινη ζωή να εξαρτάται από αποφάσεις των διακρατικών οργανισμών, όπως η ΕΕ και η frontex, των εθνικών κρατών, και των αναγκών της οικονομίας. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΘ) με την οποία καλεί σε πορεία στην Καμάρα στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 10 Μάρτη. Η ανακοινωση της ΕΠΘ προσθέτει: Απέναντι σε κάθε εξουσία, εμείς απαντάμε τώρα και πάντα με ταξική αλληλεγγύη. Οι ταλαιπωρημένοι, οι ξυπόλητοι της εποχής μας, οι κυνηγημένοι εξαιτίας των πολέμων και των διώξεων κάθε εξουσίας και κάθε κράτους, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, βρίσκονται στην καρδιά της αλληλεγγύης μας. Είναι ταξικά αδέρφια μας, το πιο υποτιμημένο, κακοπληρωμένο και επισφαλές μέρος της τάξης μας, βορά στα δόντια κάθε μικρού και μεγάλου αφεντικού. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά και την ελεύθερη μετακίνηση όλων των εργατών, σβήνοντας τις συνοριακές γραμμές που οι εξουσίες χάραξαν για τους υπηκόους τους αλλά όχι για τα εμπορεύματα των αφεντικών και απαιτώντας άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών. Πάντα στο πλευρό των αδύναμων, των καταπιεσμένων, των ξεριζωμένων αυτού του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας, ντόπιοι και «ξένοι», μετανάστες του χτες, μετανάστες του σήμερα και του αύριο ενώνουμε τα χέρια, υψώνουμε τις γροθιές μας.

redblack small

Τέλος, μαζικές απολύσεις στην φαρμακευτική εταιρεία mylan.Απολύθηκαν περίπου 80 άτομα που σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της εταιρείας “περίσσευαν”, ενόψει της εξαγοράς από την mylan της επίσης φαρμακευτικής εταιρείας abbot.