Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #105 από το μπλoγκ της ΕΣΕ Αθήνας.

Καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στην “WIND”(ΠΑΣΕ-WIND, σχετικά με την διαχείριση της αλληλογραφίας από την εργοδοσία. Όπως καταγγέλλεται συστημένος φάκελος ο οποίος περιείχε επιστολή του Υπουργείου Οικονομίας προς το Σωματείο, ανοίχτηκε από την διοίκηση της εταιρείας, κρατήθηκε και στο σωματείο στάλθηκε μία… φωτοτυπία. Από την πλευρά της η διοίκηση κάνει λόγο για… ανθρώπινο λάθος… Το σωματείο καταρρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό καθώς όπως καταγγέλλεται. Είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει το Σωματείο να λαμβάνει ανοιχτούςφακέλους που προορίζονται για το ίδιο. Με αυτό τον τρόπο καταγγέλλει το ΠΑΣΕ-WIND μεθοδεύεται ο έλεγχος της αλληλογραφίας με σκοπό την απαξίωση του Σωματείου,τον έλεγχο και περιορισμό της δράσης του και ξεκαθαρίζει πως επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του απέναντι στη διοίκηση τηςεταιρίας σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ελέγχου των φακέλων που προορίζονταιγια το Σωματείο. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η επιστολή του Υπουργείου ανέφερε ότι δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την λειτουργία των καταστημάτων στην Ν. Σμύρνη το βράδυ του Σαββάτου (ως τις 24.00) ενόψει της γιορτής του Αγ. Βαλεντίνου και όντως ακυρώθηκε.

redblack small

Απαιτούμε αξιοπρεπείς μισθούς – αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας αναφέρει σε αφίσα της η συνέλευση εργαζομένων στα Ρublic. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: Απαιτούμε αξιοπρεπείς μισθούς – αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Όχι στους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων (μισθοί μαθητείας, voucher, μπόνους). Ποτέ δουλειά την Κυριακή. Σταθερή εργασία για τους εποχιακούς συναδέλφους και τους συναδέλφους από προγράμματα voucher Κατάργηση των mystery shoppers – ρουφιάνων. Τέρμα οι απολύσεις συναδέλφων.

redblack small

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 3 διωκόμενους συναδέλφους που συνελήφθησαν σε επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση της Κυριακής 28/12/14, απευθύνει για την Τετάρτη 23 Μάρτη 2016, στις 9 το πρωί στα δικαστήρια Ευελπίδων, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων, Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), έχει εξαγγείλει στάση εργασίας στον κλάδο για την ημέρα της δίκης και απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους, σε όλα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες, σε όλα τα συλλογικά εγχειρήματα αγώνα ανά τις γειτονιές καθώς και στο σύνολο του ταξικού-κοινωνικού κινήματος να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Είναι αναγκαίο να συντονιστούν και να συνδεθούν οι ταξικοί αγώνες σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ.

redblack small

Την Τετάρτη 9/3 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στις στάσεις λεωφορείων της ΑΣΟΕΕ – στην Πατησίων και στη Μαυροματαίων- με αφορμή την αύξηση του εισιτηρίου στα ΜΜΜ, ενάντια στα συστήματα ελέγχου και τους ελεγκτές, για την υπεράσπιση της ελεύθερης μετακίνησης. Η παρέμβαση έγινε από 40 συντρόφους και συντρόφισσες από συλλογικότητες και στέκια του κέντρου της Αθήνας και διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Μοιράστηκαν κείμενα και κολλήθηκαν αυτοκόλλητα εντός και εκτός λεωφορείων και τρόλεϊ, πετάχτηκαν τρικάκια, πατήθηκαν στένσιλ στο πίσω μέρος των λεωφορείων και “ακυρώθηκαν” διάφορα ακυρωτικά μηχανήματα. Παράλληλα είχε στηθεί και μικροφωνική στο κάτω προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, για την ευρύτερη αντιπληροφόρηση του ζητήματος.

redblack small

Παρ’ ολίγο μια νέα εργοδοτική δολοφονία θα συνέβαινε έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες Ηρακλείου, όπου ένας άνδρας 40χρονος τραυματίστηκε πέφτοντας από απορριμματοφόρο όχημα και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ. Ο 40χρονος εργαζόμενος του Δήμου, έπεσε από το όχημα με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο 40χρονος είναι πατέρας δύο παιδιών, είχε προσληφθεί στον Δήμο με 8μηνη σύμβαση.

redblack small

Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε σε εργοτάξιο στην Πάτρα την Τρίτη 8 Μάρτη. Η νέα αυτή εργοδοτική δολοφονία έγινε στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Ανδρικόπουλου, στην Πάτρα, με θύμα οικοδόμο κατά την διάρκεια εργασιών ανακατασκευής που πραγματοποιούσε η εταιρεία «ΤΡΙΑΙΝΑ ΑΕ», με υπεργολάβο την εταιρεία «Ντρενογιάννης». Σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, κατά τη διάρκεια εργασιών με κομπρεσέρ για κοπή πλάκας μπετόν στο πλαίσιο ανακατασκευής κτιρίου σούπερ μάρκετ η πλάκα υποχώρησε και ο 25χρονος έπεσε στο έδαφος και καταπλακώθηκε από κομμάτια μπετόν με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Οπως καταγγέλλεται, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται στο κυνήγι του κέρδους, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε “σφαγείο”.

redblack small

Σε ένα τρίτο εργοδοτικό έγκλημα την Τρίτη 8/3,ένας ακόμα εργαζόμενος έπεσε νεκρός στο ορυχείο Αμύνταιου Φλώρινας. Πρόκειται για 42χρονο πατέρα τριών παιδιών, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, το βράδυ της Δευτέρας, από ηλεκτροπληξία.redblack small

Δυστυχώς η εβδομάδα είχε ακόμα μία παρ’ολίγον εργοδοτική εγκληματική ενέργεια, την Παρασκευή 11/3, 40χρονος εργάτης στο τμήμα ηλεκτροκαμίνων της ΛΑΡΚΟ τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Ο εργάτης τραυματίστηκε, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών, καταπλακώθηκε το πόδι του, από δέσμη σιδερένιων σωλήνων.

redblack small

Σε συμβολική κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ΟΣΕ επί της οδού Καρόλου στην Αθήνα προχώρησαν οι εργαζόμενοι την Πέμπτη 10 Μάρτη. Η κατάληψη έγινε σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, στη μη πραγματοποίηση προσλήψεων και στην γενικότερη απαξίωση του σιδηροδρόμου.

redblack small
Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου την Πέμπτη 10/03. Οι εργαζόμενοι απαιτούν πληρωμή της μισθοδοσίας χωρίς καθυστερήσεις, επιστροφή των κομμένων μισθών και επιδομάτων από την «Ευρώπη», ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην «Ίριδα», υπογραφή νέας ΣΣΕ. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις διοικήσεις των δύο πρακτορείων.

redblack small

Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους πραγματοποίησαν οι 5μηνίτες στα νοσοκομεία της Αττικής την Τετάρτη 9 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις διεκδικούν: καταβολή των δεδουλευμένων, σταθερή δουλειά, να μπει τέλος στο ηλικιακό όριο των 25 ετών, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, άδεια με αποδοχές στις εργαζόμενες που είναι έγκυες και σε λοχεία, να μη διακόπτεται η παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ και η κάρτα ανεργίας, δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Επιπέλον κατά την διάρκεια της της παρέμβασης συναντήθηκαν με τη διοικήτρια του Οργανισμού στην οποία έθεσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους Αξίζει να ακόμα να αναφερθεί πως οι 5μηνίτες στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχονται σε περίπου 1000.

redblack small

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 9 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες του «Μαρινόπουλου.

Διεκδικούν: Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις, κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, να μην γίνει καμία μείωση μισθών, να επιστραφούν πίσω όσα χρήματα αφαίρεσε η εργοδοσία από το κόψιμο των επιδομάτων και τις μειώσεις μισθών, και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των 13.000 εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση και των οικογενειών τους.

redblack small

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας,προχώρησαν την Τρίτη 8 Μάρτη οι εργαζόμενοι στην «SOFTEΧ». Οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο,ζητούν να γίνει τριμερής συνάντηση, αφού η εργοδοσία ανακοίνωσε μία μέρα νωρίτερα, την Δευτέρα7/3, πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» στο πλαίσιο του σχεδιασμού της να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου στον Βοτανικό.

redblack small

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και 10 μήνες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η υπομονή τους έχει πλέον τελειώσει.

redblack small

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών έκαναν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση την Δευτέρα 07/03. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει σκοπό να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην βουλή.

redblack small

Εντείνεται η εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας για το μήνα Φλεβάρη του 2016,καθώς αποτυπώνεται η επέκταση των ελαστικών, προσωρινών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης που σταδιακά χάνει έδαφος. Ένα επίσημο δηλαδή εργαλείο της κυβέρνησης και του κράτους,επιβεβαιώνει την επέκταση των ελαστικών, προσωρινών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης που σταδιακά χάνει έδαφος.

redblack small

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Σπάρτης καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και μένουν εκτεθειμένοι στα χύμα απορρίμματα μετά από την εφαρμογή του νέου προγράμματος αφού από τα σημεία που αφαιρέθηκαν οι κάδοι κοινής χρήσης η διαλογή γίνεται με τα χέρια. Μάλιστα αναφέρουν ότι σηκώνουν σακούλες οργανικών 30-40 κιλών με τα χέρια και προσθέτουν πως δεν τους έχει χορηγηθεί το γάλα που προβλέπεται από την Υπηρεσία. Επίσης θέτουν ερώτημα προς στους αρμόδιους, αν είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται νύκτα χωρίς την ανάλογη αμοιβή και τι γίνεται στην περίπτωση ατυχήματος του προσωπικού ή τροχαίου τις νυκτερινές ώρες. Ακόμα πιο σοβαρές είναι οι καταγγελίες για την κατάσταση των απορριμματοφόρων, ενώ καταγγέλλουν επίσης ότι για την αποκομιδή των κάδων οργανικών εργάζονται διπλοβάρδιες ξεπερνώντας τα όρια αντοχής τους με κίνδυνο για την υγεία τους και για ατύχημα.

redblack small

Για τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που φαίνεται να επικρατούν στο Δήμο Σπάρτης, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο Δίκαιο Αγώνα των εργαζομένων της καθαριότητας. Αναφέρει η Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα ΝΙΣΑΦΙ. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι κατά καιρούς στην καθαριότητα εργάζονται και οι συμβασιούχοι με τα 5μηνα, με ακόμη χειρότερα εργασιακά διακαιώματα καταλήγει η συλλογικότητα ΝΙΣΑΦΙ.

redblack small

Την Παρασκευή 11/3, η Αντιφασιστική Συνέλευση «Άγρια Δύση» πραγματοποίησε μοίρασμα κειμένου στον Ο.Α.Ε.Δ. Ελευσίνας με αφορμή την εργατική δολοφονία στον Δήμο Μεγάρων. Μοιράστηκαν σχεδόν εκατό αντίτυπα με τον κόσμο –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να δείχνει ενδιαφέρον για το γεγονός. To κείμενο του μοιράσματος τελείωνε ως εξής: Ο θάνατος του εργάτη Γ.Σ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά ενώνεται με την γραμμή αίματος των νεκρών εργατών των ΕΛ.ΠΕ., τους καμένους εργάτες της ΠΕΤΡΟΛΑ, τους νεκρούς μετανάστες-εργάτες στην Γενική Ανακύκλωση Ασπ/γου, τους Ρομά που πέθαναν από ηλεκτροπληξία κατά την συλλογή χαλκού για λογαριασμό των χυτηρίων της περιοχής. Ξέρουμε ότι η τάξη μας μετράει πολλούς νεκρούς, όπως και ήττες. Ξέρουμε επίσης ότι αυτή η κατάσταση όσο και αν μας θλίβει δεν θα σταματήσει με παρακάλια, γκρίνιες και προσευχές. Τα αφεντικά δεν τα υπολογίζουν αυτά. Για τον λόγο αυτό, ως προλετάριοι-ες, έχουμε ανάγκη και συμφέρον να μετατρέψουμε όλη αυτήν την θλίψη σε ταξικό μίσος. Μίσος για τα αφεντικά μας. Μίσος για τους ρουφιάνους τους. Μίσος για την δουλειά μας.

redblack small

Τέλος, ημερίδα με θέμα: Η πρόκληση της συνεργασίας στις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης, διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Αεριοφυλάκιο Ι της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 απο 9:30το πρωί μέχρι τις 13:30 και απευθύνεται σε εργαζόμενους/ες των Κέντρων Πρόληψης, του 18 Άνω (ΨΝΑ), του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ (ΨΝΘ) και του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΑΠΘ).