Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης #114 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

Παρέμβαση την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τα ναυτεργατικά σωματεία,ύστερα από καταγγελία των ναυτεργατών του πλοίου «OCEAN GLORY» της ναυτιλιακής εταιρείας NICOLAKIS SHIPPING S.A, το οποίο βρίσκεται στον επισκευαστικό μόλο της Δραπετσώνας λόγω βλάβης στην κύρια μηχανή,για τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα οι ναυτεργάτες του πλοίου «OCEAN GLORY» καταγγέλλουν ότι είναι απλήρωτοι 4 μήνες, ότι δουλεύουν 12ωρα κάποιες ειδικότητες και ότι ναυτεργάτες του πλοίου από άλλες χώρες,που έχουν δηλώσει παραίτηση και επιθυμούν να γυρίσουν σε αυτές, παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς να τους έχει δοθεί η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο.

redblack-small

Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Μάη οι εργαζόμενοι της «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ», αντιδρώντας στις οριζόντιες περικοπές μισθών και στην κατάργηση παροχών. Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση στην πύλη των εγκαταστάσεων της «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ» στον Ασπρόπυργο το πρωί της Πέμπτης 12 Μάη.

redblack-small

Εμείς οι εργαζόμενοι απορρίπτουμε την διαχειριστική λογική της οικονομίας στις ζωές μας,αρνούμαστε την μιζέρια της ηττοπάθειας, βάζουμε μπροστά τις ανάγκες της τάξης μας. Αυτά τονίζει η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση Αθήνας (ΕΣΕ) σε κείμενο της για το νέο ασφαλιστικό. Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο:

Τι είναι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

Είναι η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνητικών προσπαθειών για την κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος πρόνοιας και αναπόσπαστο μέρος της επίθεσης της κυρίαρχης τάξης στον κόσμο της εργασίας, που στόχο έχει την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου (γνωστού και ως «ο σώζων εαυτό σωθήτω»), την μεταβίβαση των δημόσιων αγαθών στον ιδιωτικό τομέα και την ακόμα μεγαλύτερη κυριαρχία του κεφαλαίου.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο χωρίζει την σύνταξη σε εθνική (386 ευρώ) και ανταποδοτική, με κατώτατο όριο απόδοσής της τα 67 έτη, και συνδέει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις εισφορές μας. Επιπλέον, αφήνει το περιθώριο μελλοντικά στο κράτος να επαναπροσδιορίζει το ύψος των συντάξεων, ή τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα χορηγείται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επομένως η περίθαλψη και ασφάλιση, δεν θα είναι πια συλλογικό δικαίωμα, δομή Πρόνοιας και υποχρέωση του Κράτους, αλλά μετατρέπεται σε ζήτημα προσωπικής ευθύνης για τον εργαζόμενο και ζήτημα παροχής για το κράτος, και μεθοδεύεται εκ παραλλήλου η στροφή των εργαζομένων προς τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης και περίθαλψης. Το νέο ασφαλιστικό υπονομεύει την ζωή όλων εμάς που δουλεύουμε σήμερα, και καταδικάζει τις επόμενες γενιές εργαζομένων, που θα πρέπει να δώσει από την αρχή τους αγώνες που έδωσε η εργατική τάξη από το 1900 μέχρι σήμερα, για να επιτύχει τα κεκτημένα δικαιώματά της.

Η δίκαιη λύση στο ασφαλιστικό:

Μήνες τώρα, τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να «εξυγιανθεί» το ασφαλιστικό μας σύστημα και να δοθεί μια «δίκαιη λύση». Εάν το ασφαλιστικό σύστημα πάσχει, δεν ευθυνόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουμε αδιάκοπα τις εισφορές μας. Ευθύνεται η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από το ίδιο το κράτος (τζόγος στο χρηματιστήριο με τα αποθεματικά, δομημένα ομόλογα που φορτώθηκαν τα ταμεία, περικοπή τους μετά με το PSI) και η χρόνια εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών. Επομένως μόνη «δίκαιη λύση» είναι η αποκατάσταση των ζημιών από εκείνους που την προκάλεσαν, δηλαδή το ίδιο το κράτος και τους εργοδότες.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Συνειδητοποιώντας ότι μένοντας μακριά από ΓΣΕΕ, ΑΔΑΔΥ, και λοιπές οργανώσεις εργατοπατέρων, διαπλεκόμενων με κράτος κι εργοδότες, αλλά ταυτόχρονα αυτό-οργανωμένοι σε χώροι δουλειάς, γειτονιές και σχολές αυξάνουμε την δύναμή μας, προχωράμε όλοι μαζί και ζητάμε:την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου,την επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων,την πληρωμή των οφειλόμενων εισφορών από την εργοδοσία,ανθρώπινους μισθούς και ωράρια,καταπολέμηση τη «μαύρης « εργασίας, με ένσημα για όλες τις ώρες εργασίας και τις υπερωρίες,διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ:

1) ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, 2) ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑΣ, 3) ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση (Αθήνας)

redblack-small

Αναβλήθηκε μ ε ευθύνη της εργοδοσίας η τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις στη ΒΕΜΕΚΕΠ που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Μάη στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Βόλο. Νέες τριμερείς συναντήσεις ορίστηκαν για την Τρίτη 17 Μάη στο υπουργείο Εργασίας και την Πέμπτη 19 Μάη. Υπενθυμιζεται ότι στις 31 Μάρτη η εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ προχώρησε στις απολύσεις δύο εργαζομένων, με τη μία να πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη.

redblack-small

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του «Καρυπίδη» οι οποίοι πραγματοποίησαν νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13 του μήνα αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι πάνω από 1.400 εργαζόμενοι πανελλαδικά (πάνω από 40 στα Γιάννενα) στα 131 καταστήματα “Καρυπίδης” (πρώην “Αρβανιτίδης”) είναι εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι.

redblack-small

Σε σε 24ωρη απεργία την Κυριακή 15 Μάη. προέβησαν οι 150 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς είναι απλήρωτοι από τα μέσα του Μάρτη, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το δώρο Πάσχα. redblack-small

4ωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» Ιωαννίνων την Πέμπτη 12 Μάη και στις δυο βάρδιες του. Οι εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» Ιωαννίνων διεκδικούν να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα του Μάρτη και του Απρίλη, που τους οφείλονται, να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής του μισθού, καθώς και να τους δοθεί και ο ρουχισμός τον οποίο είχε δεσμευθεί η εργοδοσία ότι θα παράσχει. Υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι με αγώνα είχαν πριν λίγο καιρό καταφέρει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις,να ανακληθούν οι 17 απολύσεις στο εργοστάσιο,στις οποίες είχε προχωρήσει η εργοδοσία της «Ανακύκλωσης» ,με σκοπό να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις.

redblack-small

Μία ακόμα παρ’ολίγον εργοδοτική δολοφονία στο εργοστάσιο της βιομηχανίας μπαταριών TOSOH, στην Σίνδο(Θεσσαλονίκη). Εργάτης υπέστη σοβαρό τραυματισμό, όταν εκτελώντας εργασίες καθαριότητας έπεσε από ύψος. Το κλαδικό συνδικάτο χημικών κάνει λόγο για ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας. Μέτρα που δεν κοστίζουν στην εργοδοσία, παρ’ όλα ταύτα δεν γίνονται, αποδεικνύοντας μας για ακόμη μια φορά πόσους αναλώσιμους θεωρεί τους εργαζόμενους στο κυνήγι του κέρδους.

redblack-small

Ένα ακόμα παρ’ολιγον εργοδοτικό έγκλημα,το οποίο χαρακτηρίστηκε ως εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε φορτηγό πλοίο στην Πρέβεζα,την Δευτέρα 9/5.Ο 65χρονος ναυτικός, μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «SEHER YILDIZI», το οποίο βρίσκεται πλαγιοδετημένο στο εμπορικό λιμάνι της Πρέβεζας, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στο πλοίο.

redblack-small

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν στις 12/5 οι πρώην εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», αντιπροσωπεία των οποίων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας. Απαιτούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεών τους στο ακέραιο,την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ με άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας και να δοθεί άμεση προτεραιότητα των απαιτήσεων των εργαζομένων έναντι των τραπεζών και των λοιπών πιστωτών, χορήγηση του επιδόματος αφερεγγυότητας του εργοδότη και χορήγηση έκτακτου επιδόματος βοήθειας από τον ΟΑΕΔ.

Συνέχισαν και την εβδομάδα που μας πέρασε τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις η καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ.

Στο κείμενο που δημοσιοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων σε Καθαρισμούς (ΣΕΡΚΑ) (Το υπό σύσταση σωματείο των αγωνιζόμενων καθαριστριών των λεωφορείων) γράφουν:

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. βρισκόμαστε ξανά σε απεργία. Ξεκινήσαμε το νέο γύρο απεργιών στις 6 Μαΐου.

Η εταιρία Λινκ Απ που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. και η οποία μας εργοδοτεί μας έχει απλήρωτες εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα μας χρωστάει μισθούς 2-4 μηνών (ανάλογα με το αμαξοστάσιο). Και αυτό συμβαίνει παρόλο που η Λινκ Απ πληρώνεται κανονικά από την Ο.ΣΥ. και παίρνει περίπου 140.000 ευρώ κάθε μήνα.Στη συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών η Λινκ Απ δίνει μισθό 450 ευρώ για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία – ο μισθός που θα έπρεπε να μας δίνει σύμφωνα με το νόμο είναι τουλάχιστον 680 ευρώ. Επιπλέον η Λινκ Απ μας χρωστάει δώρα, επιδόματα, κ.α. Σε όλα σχεδόν τα αμαξοστάσια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε κάθε βράδυ πολλά περισσότερα λεωφορεία απ’ ότι είναι νόμιμο. Στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας για παράδειγμα, πολλά βράδια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε μέχρι και 25 λεωφορεία η κάθε μία αντί για 13. Έτσι ούτε τα λεωφορεία καθαρίζονται σωστά και εμείς εξοντωνόμαστε. Η Λινκ Απ δεν μας δίνει ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, ρούχα και παπούτσια εργασίας). Δεν μας δίνει καν σακούλες για τα σκουπίδια. Σε πολλά αμαξοστάσια δίνει 1 μαύρη σακούλα κάθε 6μήνες και μας λέει να την πλένουμε κάθε βράδυ και να την ξαναχρησιμοποιούμε! Από την αρχή του αγώνα μας αντιμετωπίζουμε απειλές ότι θα απολυθούμε κ.α. Η Ο.ΣΥ. παρότι γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και παρότι μπορεί και οφείλει να παρέμβει αδιαφορεί πλήρως. Το κείμενο του ΣΕΡΚΑ κλείνει ως εξής:

Συνεχίζουμε την απεργία μας και διεκδικούμε:Την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων μας, δώρων και επιδομάτων.Την τήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας και όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.Την άμεση διακοπή των εκφοβιστικών ενεργειών της εργοδοσίας απέναντι μας, συμπεριλαμβανομένου των απειλών για απόλυση που πραγματοποιήθηκαν στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας και στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού από τις προϊστάμενες και τον εργοδότη μας Φώτη Μωραίτη στις 6/5, μέρα γενικής απεργίας, λόγω της απόφασης μας να συμμετέχουμε σε αυτήν! Την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου Siranush Chorekcyan από το αμαξοστάσιο του Πειραιά.

redblack-small

«Όχι στην ενοχοποίηση, ποινικοποίηση και απαγόρευση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΜΕΘ),αναφορικά με την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Θεσ/νίκης, το οποίο δικαίωσε την εργοδοσία των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη», σχετικά με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε το Σωματείο υπερασπίζοντας τον παράνομα απολυμένο συνάδελφο Γ. Παπαγιάννη. Ως Σωματείο και ως εργαζόμενοι-αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΜΕΘ- απευθυνόμαστε σε κάθε κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα (Συνδικάτα, Σωματεία, ομοσπονδίες, κόμματα, οργανώσεις, επιστημονικούς, φοιτητικούς συλλόγους κ.λπ.) αλλά και σε κάθε εργαζόμενο/η, νέα/ο και να ζητήσουμε την υλική και ηθική συμπαράσταση και στήριξή τους,προς το Σωματείο μας. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ.

redblack-small

Τέλος, μια είδηση από τον διεθνή χώρο. Εργαζόμενοι- σκλάβοι σε εκτροφεία πουλερικών στις ΗΠΑ. Απαγορεύουν στους εργαζόμενους το κατούρημα και τους υποχρεώνουν να φοράνε… πάνες ακράτειας! Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα ALFA VITA, στα εκτροφεία πουλερικών στις ΗΠΑ, υπάρχει μακρύ ιστορικό καταγγελιών για παραβιάσεις ασφαλείας και μαζικές νοσηλείες εργαζομένων σε νοσοκομεία ύστερα από εργατικά ατυχήματα. Έχουν καταγραφεί χιλιάδες ακρωτηριασμοί, ενώ οι οι τραυματισμοί φτάνουν τους 250.000 το χρόνο. Το αποκορύφωμα; Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να φορούν πάνες ακράτειας, καθώς οι προϊστάμενοί τους δεν τους επιτρέπουν να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα. Το άρθρο του ALFA VITA σημειώνει ότι: ο χαρακτηρισμός «εργασιακός μεσαίωνας» δεν επαρκεί για να περιγράψει τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι δεκάδων εκτροφείων πουλερικών στις ΗΠΑ.