Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #117 από το blog της ΕΣΕ Αθήνας

Παρέμβαση έξω από την «Πρωτοπορία» για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης στη συνάδελφό, πραγματοποίησε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΒΧΨΑ), το απόγευμα της Πέμπτης 2/6. Στην ανακοίνωση-ενημερωση απο την παρέμβαση ο ΣΥΒΧΨΑ αυτολεξεί ανέφερε: Το απόγευμα της Πέμπτης 2/6 προχωρήσαμε σε παρέμβαση έξω από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» στο πλαίσιο του αγώνα για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης στη συνάδελφό μας, που υπέστη βλαπτική μεταβολή. Η παρέμβαση πλαισιώθηκε από αρκετές δεκάδες μέλη του Συλλόγου μας και αλληλέγγυους, συνάδελφους και συναγωνιστές από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, ενώ διήρκεσε για μιάμιση ώρα περίπου. Κατά τη διάρκειά της φωνάζαμε συνθήματα και μοιράζαμε στους διερχόμενους τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας (ανακοίνωση που είχε μοιραστεί σε πάρα πολλούς εργασιακούς χώρους του κλάδου μας τις προηγούμενες ημέρες). Όσο για το κόσμο που είχε ως προορισμό το βιβλιοπωλείο, μόλις ενημερώνονταν για το ζήτημα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεγαν να μην περάσουν μέσα, ως μια ελάχιστη κίνηση συμπαράστασης από την πλευρά τους στον αγώνα μας. Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου μας.

redblack-small

Νωρίτερα σε ανακοίνωση του ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΒΧΨΑ)απαιτούσε να δώσει η «Πρωτοπορία» την αποζημίωση στη συνάδελφο που υπέστη βλαπτική μεταβολή αναφέρει πως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ, η εργαζόμενη στο βιβλιοπωλείο,εντελώς μα εντελώς «τυχαία», λίγο καιρό μετά την λήξη της προστασίας που παρέχει ο νόμος σε όσους και όσες συμμετέχουν σε συνδικαλιστικά όργανα, η εργοδοσία της «Πρωτοπορίας» μετακίνησε την συνάδελφο από την πώληση στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Από τις 18/1/16 η εργοδοσία προφορικώς ανακοίνωσε στην συνάδελφο και παρά τις επιφυλάξεις της, την ανάθεση καθηκόντων ”ταξινόμησης” βιβλίων ανά ηλεκτρονική παραγγελία (εργασία κατά την οποία η εργαζόμενη βρίσκονταν όρθια -χωρίς σκαμπό- και σκυφτή πάνω από έναν πάγκο για οκτώ ώρες, προκειμένου να ταξινομήσει και να τοποθετήσει σε ραφιέρες τα βιβλία ώστε να εκτελεστούν οι παραγγελίες). Η ενέργεια αυτή αποτελεί ξεκάθαρη βλαπτική μεταβολή από μεριάς της εργοδοσίας σε βάρος της συναδέλφου. Κι αυτό τόσο γιατί αλλάζουν ριζικά οι όροι και οι συνθήκες εργασίας σε σχέση με την ειδικότητα που είχε η συνάδελφος για 13 χρόνια, όσο και γιατί αυτές οι συνθήκες επιδείνωσαν σοβαρά τα προβλήματα υγείας που ήδη αντιμετώπιζε (ορθοστατική υπόταση, ισχιαλγία). Η εργοδοσία της «Πρωτοπορίας» συνέχιζε να σφυρίζει αδιάφορα. Άλλωστε σήμερα ποιος ασχολείται με ειδικότητες και προβλήματα υγείας; Η συνάδελφος μετά από αυτή την στάση των εργοδοτών προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας αναζητώντας το δίκιο της, όμως, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, η επιθεώρηση «ένιψε τας χείρας της», δεν πήρε θέση και κάλεσε την εργαζόμενη να προσφύγει στα δικαστήρια. Ούτε τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια του εργοδότη κατά την διάρκεια της συζήτησης, ούτε η απαξίωση της επιθεώρησης τόσο προφορικά, όσο και γραπτά στο υπόμνημα που κατέθεσε ο εργοδότης συγκίνησαν τους επιθεωρητές. Τελικά, η επιθεώρηση ουσιαστικά αποδέχθηκε την απαξίωση, αφού η θέση του εργοδότη, ότι η επιθεώρηση δεν έχει καμιά θέση να ανακατεύεται σε αυτά τα ζητήματα, επί της ουσίας εκφράστηκε με την γνωμοδότηση που έβγαλε. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι αν οι επιθεωρήσεις δεν έχουν θέση στα εργασιακά ζητήματα και στα θέματα που ανακύπτουν, ποια είναι η χρησιμότητα τους; Η εργοδοσία, μέχρι και σήμερα, αρνείται να καταβάλει την αποζημίωση. Αρχικώς, με μοναδική ”αντιπρότασή της” αν θέλει η εργαζόμενη (”χάριν της δεκατριάχρονης συνεργασίας τους”), να γίνει οικειοθελής αποχώρησή της και να της δώσει κάτι λίγα ”ως δείγμα ευγνωμοσύνης” για τις υπηρεσίες της !!! και να της δώσει κάτι λίγα ”ως δείγμα ευγνωμοσύνης” για τις υπηρεσίες της !!! Και εν συνεχεία, ισχυριζόμενη πως δεν υπάρχει καμία βλαπτική μεταβολή, πως η εργαζόμενη επέδειξε απαράδεκτη και αντισυμβατική συμπεριφορά και δηλώνοντας πως θεωρεί αδικαιολόγητη την απουσία της και ότι έχει οικειοθελώς αποχωρήσει. Για όλους και όλες εμάς που εργαζόμαστε στους χώρους του βιβλίου αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το προσπεράσουμε.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μια συνάδελφός μας ουσιαστικά να απολύεται μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς χωρίς να παίρνει ούτε αποζημίωση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε όποιος και όποια αντιστέκεται και υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα να δέχεται την εκδικητικότητα και βλαπτικές μεταβολές στην εργασία του/της από τους εργοδότες.Δεν θα αφήσουμε ποτέ καμία συνάδελφο μόνη της και κανένα συνάδελφο μόνο του να αντιμετωπίσει τις εργοδοτικές επιθέσεις και αυθαιρεσίες. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ,ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ.

redblack-small

Γαλλία μια αυθόρμητη εξέγερση είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Αθήνας (ΕΣΕ) για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών σε αυτή την χώρα της “γηραιάς ηπείρου”. Η ανακοίνωση της ΕΣΕ μεταξύ άλλων αναφέρει: Στην Γαλλία, από τις 31/03/2016 παρουσιάστηκε το φαινόμενο της Nuit Debout, που ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή. Τι είναι η Nuit Debout? Είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε όταν μια ομάδα ανοργάνωτων ανθρώπων, δηλαδή έξω από τα συνδικάτα και τα κόμματα, για την ακρίβεια μόνο μαθητές και φοιτητές, αποφάσισαν να καταλάβουν την Πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και να την κρατήσουν όλη νύχτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο εργατικό νόμο El Khomri που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Ολάντ. Αυτό συνεχίστηκε για 11 μέρες στην κεντρική αυτή πλατεία, και στην συνέχεια επεκτάθηκε με περαιτέρω κινήσεις, δηλαδή καταλήψεις σχολείων, καταλήψεις πλατειών και σε άλλες πόλεις, άφθονες εμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής, συλλήψεις, τραυματίες, κλπ. Σήμερα μόνο οι τραυματίες αστυνομικοί ανέρχονται στους 350, επομένως μπορούμε να κάνουμε κάποιες εικασίες για τις ζημιές και τους τραυματίες του άλλου στρατοπέδου/…/Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται φανερό ότι αφορά τους πάντες, κυρίως όμως όσους δεν έχουν βγει ακόμα στην αγορά εργασίας, ή δεν είναι προς το παρόν «πολύ παραγωγικοί», γι αυτό και χρειάζονται περίοδο «μαθητείας» ώστε να καταστούν παραγωγικοί. Επομένως πολύ σωστά ξεκίνησε από τους μαθητές και τους φοιτητές. Από την μέρα αυτή όμως μέχρι σήμερα, το κίνημα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κι έχει καταστεί κίνημα διαμαρτυρίας κατά του νεοφιλελευθερισμού Ένας λόγος που μαζεύει κόσμο γύρω του είναι ότι είναι ακηδεμόνευτο, βρίσκεται έξω από κόμματα και επίσημες πολιτικές οργανώσεις και λειτουργεί όπως όλα τα κινήματα των δρόμων, οριζόντια.


Ο αντεργατικός νόμος που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Ολάντ, είναι ίδιος με τους νόμους που ισχύουν ήδη στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, οι γνωστές αντεργατικές πολιτικές που σκοπό έχουν την απαξία της εργατικής δύναμης, την κατάργηση των κεκτημένων και όχι χαρισμένων εργατικών δικαιωμάτων, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η προοπτική του κινήματος της Γαλλίας και όλων των αντίστοιχων κινημάτων, η προοπτική ολόκληρης της τάξης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, βρίσκεται στον συνασπισμό γύρω από αυτοργανωμένες δομές (εργατικά σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιάς), μακριά από τις δομές οργάνωσης που ήδη μας πρόδωσαν.

Παραδειγματιζόμαστε από τους γάλλους πολίτες, για να οργανώσουμε μόνοι μας την αντίστασή μας, ακηδεμόνευτα, σε χώρους δουλειάς, σε Πανεπιστήμια, σε γειτονιές.
Καταργούμε στην πράξη τους νόμους μαζικής υποτίμησης της εργασίας μας.
Μέχρι να γίνει η οργή μας ποτάμι που θα τους πνίξει,
καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΕ.

redblack-small

Να μην επιτρέψουμε την υπογραφή του Κανονισμού Εργασίας – Μνημόνιο,
που προωθούν Διοίκηση και «συνδικαλιστές» στη Victus.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE–WIND–VICTUS. Στην ανακοίνωση το ΠΑΣΕ-VODAFONE–WIND–VICTUS επίσης αναφέρει:Όπως ενημερωθήκαμε, για ακόμη μια φορά αιφνιδιαστικά και εκ των υστέρων, το χωριστό «Σωματείο VICTUS» συμφώνησε με τη Διοίκηση της εταιρίας έναν Κανονισμό Εργασίας – κόλαφο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τον οποίο ετοιμάζεται να συνυπογράψει. Διαβάζοντας το κείμενο αυτού του Κανονισμού, ανατριχιάζει κανείς από τις απίστευτες αξιώσεις της Διοίκησης, ένα κατεβατό νέων «υποχρεώσεων» των εργαζομένων, που παραβιάζουν κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας και ξεπερνούν ακόμη και τα Μνημόνια. Όσο για τους «συνδικαλιστές» του «χωριστού», τι να πει κανείς για τον κυνισμό και την ασχετοσύνη (;) με την οποία πρόθυμα φέρνουν προς αποδοχή και επικύρωση έναν Κανονισμό που νομιμοποιεί το ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, με τρόπο που πάει πέρα κι από την πιο μονομερή και φιλοεργοδοτική ερμηνεία κάθε ρύθμισης εργασιακών θεμάτων. Θέλουν να μας χαντακώσουν συνολικά ως εργαζόμενους, όχι μόνο στη Victus, αλλά και στη Vodafone και στη Wind, και ταυτόχρονα ανοίγουν έναν απαράδεκτο και επικίνδυνο δρόμο για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.



redblack-small

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη 31 Μάη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ. Την ίδια ημέρα(την Τρίτη) οι λιμενεργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, και στη συνέχεια πορεία προς ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, γινόταν η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ. Οι λιμενεργάτες αποφάσισαν την Κυριακή 29/5 τη συνέχιση των 48 επαναλαμβανόμενων απεργιών που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Πέμπτη 26/5, απέναντι στο «ξεπούλημα των λιμανιών». Ένταση επικράτησε όταν οι λιμενεργάτες οι οποίοι πραγματοποιούσαν πορεία συγκέντρωση στο Σύνταγμα,βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ.

redblack-small

Με καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας από την Τρίτη 31/5 απάντησαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Λεβεντέρης» στο Βόλο στις τρεις απολύσεις εργαζομένων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία το πρωί της Δευτέρας 30 Μάη. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Αποτελέσματα έφερε αγώνας των εργαζομένων της επιχείρησης «ΠΑΛΙΑΚΟΣ» στη Νάουσα.Πέτυχαν με τις κινητοποιήσεις τους να αρχίσουν να πληρώνονται, καθώς ήταν απλήρωτοι από τον Νοέμβρη του 2015. Αποτελέσματα έφερε και ο αγώνας των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία «ΡΟΔΟΠΗ» και και στην κλωστοϋφαντουργία «ΚΟΜΟΤΕΞ». Με τον αγώνα τους τους υποχρέωσαν την εργοδοσία να επαναπροσλάβει δύο απολυμένους εργαζόμενων, έναν στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας και έναν στο εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας.

Την προσπάθεια της εργοδοσίας να ανοίξει τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΖΑΒΕΛ» (συμφερόντων «Ζούρα») στην Τανάγρα στις 26 Μάη με νέο προσωπικό που είχε προσληφθεί από τον «ΝΙΤΣΙΑΚΟ», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του «Ζούρα». Όπως καταγγέλλει το Σωματείο τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, της επιχείρησης «ΖΑΒΕΛ» (συμφερόντων «Ζούρα»), οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε υποχρεωτική άδεια με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε παραγωγική διαδικασία και υπενοικιάστηκαν από τον «ΝΙΤΣΙΑΚΟ». Όταν επιχείρησε ο «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» να ξεκινήσει την παραγωγή, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν να μπουν όλοι για δουλειά, παλιοί και νέοι εργαζόμενοι. Ο «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» απάντησε με μηνύσεις στην αστυνομία για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Μπροστά στη μαχητική παρουσία των εργαζομένων, η παραγωγή τελικά δεν μπήκε μπροστά και θα οριστεί νέα συνάντηση με την εργοδοσία του «ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ». Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η καταβολή των δεδουλευμένων στον όμιλο «Ζούρα» έχει ξεπεράσει τους 6 μήνες.

redblack-small

Εν΄τω μεταξύ,σε 24ωρη απεργία το Σάββατο 4 Ιούνη,προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του ομίλου συμφερόντων «Ζούρα». Οι εργαζόμενοι του πτηνοτροφικού ομίλου «Ζούρα», εναντιώνονται στις απολύσεις και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Προειδοποιούν δε, πως η απεργία του Σαββάτου ήταν προειδοποιητική και δηλώνουν ότι αν δεν ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις, θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις και τη δράση τους με όλα τα μέσα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δυο συνδικαλιστές που συνελήφθησαν από την αστυνομία έξω από το εργοστάσιο «Ζούρα» στην Αλεξανδρούπολη έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η εργοδοσία με προφανή σκοπό να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους,που το Σάββατο πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία σε Αλεξανδρούπολη και Οινόφυτα. Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συλληφθέντες συνδικαλιστές είχε απαιτήσει λίγο νωρίτερα το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» και διαμήνυσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

redblack-small

Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε την Παρασκευή 27/5 σε λατομείο μαρμάρου, στο Βαθύλακο Δράμας. Ο 52χρονος Σάκης Ζεμαδάνης, εργαζόμενος στην επιχείρηση μαρμάρων «Σολάκης» σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μηχανισμός κοπής μαρμάρων έφυγε από την θέση του και εκσφενδονίστηκε σε απόσταση 80 μέτρων και διαπέρασε το σώμα του. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός στοίχισαν την ζωή του εργάτη που έπεσε θύμα στον βωμό της υπεράντλισης κερδών του αφεντικού.

redblack-small
Ένα παρολίγον εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε την 1η Ιούνη στα Χανιά. 46χρονος εργαζόμενος στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Χανίων, έπεσε από το ειδικό γερανοφόρο όχημα συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού (από ύψος τριών μέτρων,με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα στα χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των εργασιών έσπασε το μεταλλικό μπράτσο του κάδου μέσα στον οποίο βρισκόταν ο εργαζόμενος με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων.

redblack-small
Μία τρίτη απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας σημειώθηκε την Δευτέρα 30 Μάη στο εργοστάσιο «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», στην περιοχή Πισσώνα του Νομού Ευβοίας, με θύμα έναν 22χρονο εργαζόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 22χρονος καθάριζε μηχάνημα της γραμμής παραγωγής, που αποτελείται από κυλίνδρους και μαχαίρια, όταν του μάγκωσε το γάντι και στη συνέχεια τα δάχτυλα του χεριού του.
Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση.

redblack-small

Δυστυχώς τα εργοδοτικά εγκλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Ένα νέο εργατικό ατύχημα-γιά εμάς μία ακόμα σχεδιασμένη εργοδοτική δολοφονία-σημειώθηκε στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» την Πέμπτη 2 Ιούνη, στη ΒΙΠΕ Πατρών,με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 28χρονου εργαζόμενου στο θώρακα. Όπως καταγγέλλεται αιτία είναι και πάλι η εντατικοποίηση της δουλειάς που σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού ή προσωπικού που προσλαμβάνεται με εργολαβίες, των μειωμένων ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια, αλλά και της έλλειψης των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών.

redblack-small

Την απόλυση πέντε εργαζομένων ανακοίνωσε η εργοδοσία του Ιδρύματος Ευγενίδου από το τμήμα της Διαδραστικής Έκθεσης, με το πρόσχημα της «περικοπής Θέσεων εργασίας» λόγω «προσωρινής αναστολής λειτουργίας» της Έκθεσης. οι πραγματικοί λόγοι ωστόσο των απολύσεων είναι πως οι εργαζόμενοι ενόχλησαν επειδή ήταν συνδικαλιστές και διεκδικούσαν τα δικαιώματα των ίδιων και των συναδέρφων τους.

redblack-small

Συνέχισαν και την εβδομάδα που μας πέρασε τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», συμφερόντων του ομίλου εταιρειών του Παρασκευαΐδη, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου παλεύουν ενάντια στο καθεστώς απλήρωτης εργασίας που έχει επιβάλλει η εργοδοσία αλλά και για να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας. Όπως έγινε γνωστό το ξενοδοχείο «Athens Ledra» οδηγείται σε κλείσιμο.

redblack-small

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας διεκδικούν οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ».Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση τους καταδικάζουν τις πρακτικές της εργοδοσίας αλλά και τη μη τήρηση των δεσμεύσεών της για καταβολή των δεδουλευμένων και δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι,να μην συναινέσουν και να μην συμβιβαστούν, εξαγγέλλονταν και νέες κινητοποιήσεις.redblack-small

Εν’τω μεταξύ και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Καρυπίδης» βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

redblack-small

Τις μεγάλες εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας-που έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημόσιων κτιρίων- και παραβιάζουν ακόμα και τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, μετατρέποντας την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους, καταγγέλλουν οι καθαρίστριες-καθαριστές του Νομού Μαγνησίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, δεν έχουν ωράριο και πρέπει να βγάλουν εις πέρας το “έργο” που ανέλαβαν, διατηρώντας ελάχιστα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και πενιχρούς μισθούς των 300-400 ευρώ, δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, καλοκαιρινή άδεια και άδεια γιατρού.

redblack-small

Για εμπαιγμό, εξαπάτηση και ότι γίνονται μπαλάκι μεταξύ του αφεντικού και του οργανισμού, κάνουν λόγο οι καθαρίστριες της ΟΣΥ. Τα χρήματα που εκχώρησε η ΟΣΥ στον εργολάβο για να πληρώσει μισθούς, ασφαλιστικά ταμεία και ένσημα σε πάνω από 100 καθαρίστριες είναι ήδη «υποθηκευμένα» έναντι τραπεζικού δανείου. Εξοργισμένες από την αποκάλυψη του νέου εμπαιγμού εις βάρος τους, οι εργαζόμενες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με επισχέσεις εργασίας, δηλώνοντας αποφασισμένες να μην κάνουν βήμα πίσω μέχρι την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, αλλά και την οριστική εκδίωξη του εργολάβου και την άμεση πρόσληψή τους από τις αστικές συγκοινωνίες, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Μεταφορών. Οι καθαρίστριες της ΟΣΥ δηλώνουν τέλος, ότι από την συνεχιζόμενη απληρωσιά, βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

redblack-small

Παρεμβάσεις αλληλεγγύης στους απολυμένους διανομείς του Rolling Burger Bar την Πέμπτη 2 και το Σάββατο 4 Ιούνη, πραγματοποίησε ο Συντονισμός αλληλεγγύης στους απολυμένους διανομείς του rolling burger bar. Δείτε τα σχετικά καλέσματα ΕΔΩ.

redblack-small

Εκδήλωση-Συζήτηση για το ασφαλιστικό διοργανώνει η Eλευθεριακή Συνδικαλιστική Ενωση-Αθήνας ( ΕΣΕ) στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια,Την Παρασκευή  10 Ιούνη στις 8μμ.Τι προβλέπει ο νέος αντι-ασφαλιστικός νόμος?
Τι πρέπει να παλέψει το εργατικό κίνημα για σύνταξη,πρόνοια,περίθαλψη?

redblack-small

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο (Προπύλαια) οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κινητοποίηση έγινε ώστε να απαιτήσουν την άμεση δικαίωση του συναδέλφου τους Οδυσσέα Βογιατζή που υπέστη εργατικό ατύχημα στην Ιατρική Σχολή στις 9/12/2015. Απαιτούν επίσης την επανένταξη του συναδέλφου στην εργασία του, με νέα σύμβαση στην ειδικότητά του και με υλοποίηση παλιότερης απόφασης συγκλήτου για εξομοίωση των αποδοχών του με αυτές των Ε.ΤΕ.Π., με αναγνώριση της εξειδίκευσής του και της προϋπηρεσίας του, την αποζημίωσή του για όλους τους μήνες από το ατύχημα ως σήμερα και για τη βλάβη που υπέστη. – Τη στήριξή του από το ΕΚΠΑ σε θέματα υγείας που τυχόν προκύψουν εξαιτίας του χημικού εγκαύματος που η αδιαφορία των υπευθύνων προκάλεσε,ενώ τέλος απαιτούν την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ και τα ΑΕΙ (με στάση εργασίας), φοιτητές, πρωτοβάθμια σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συλλογικότητες και αλληλέγγυοι-αλληλέγγυες που πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική παρέμβαση στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ.

redblack-small

Στο 24,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, έναντι 24,4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ενός επίσημου δηλαδή συστημικού οργανισμού. Στην Ευρωζώνη, η ανεργία τον Απρίλιο του 2016 παρέμεινε σταθερή στο 10,2% σε σχέση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,7% (έναντι 8,8% τον Μάρτιο), καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009. Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2015, η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν 11% και στην ΕΕ 9,6%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016. Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 21,22 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,42 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (24,2% τον Φεβρουάριο) και την Ισπανία (20,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (4,1%), τη Γερμανία (4,2%) και τη Μάλτα (4,3%). Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 1,16 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 20,6% και στις γυναίκες στο 28,7%. Εξάλλου, μικρή πτώση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 51,9% τον Ιανουάριο σε 51,4% τον Φεβρουάριο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (51,4%), την Ισπανία (45%), την Κροατία (38,9%) και την Ιταλία (36,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), τη Μάλτα (8,9%) και την Τσεχία (9,5%). Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 21,1% και στην ΕΕ στο 18,8.

redblack-small

Σε υποχρεωτική άδεια οδηγούνται οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» ύστερα απόφαση της εργοδοσίας να διακόψει προσωρινά τις μεταλλευτικές εργασίες. Η υποχρεωτική άδεια είναι συνέχεια των απολύσεων, των αλλεπάλληλων μειώσεων μισθών που προηγήθηκαν τον προηγούμενο καιρό.

redblack-small

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης 2 Ιούνη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή εξουθένωση τους, τα ράντζα στις εφημερίες, γενικότερα τις «πολεμικές», αντί νοσηλευτικές, συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο.

redblack-small

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» για την απλήρωτη εργασία των εργολαβικών εργατών. Με σύνθημα «Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά και την τρομοκρατία» οι εργαζόμενοι προέταξαν τα κύρια αιτήματά τους που είναι η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργολαβικών εργατών και η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. redblack-small

Επίσχεση εργασίας επ’ αόριστον ξεκίνησαν από την Τετάρτη 1 Ιούνη οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς παραμένουν απλήρωτοι για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το πρώτο τετράμηνο του 2016.

redblack-small

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 1η Ιούνη οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο». Διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και αξιοπρεπείς μισθούς, επιδόματα, άδειες. Σημειωτέον, οι 80 εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα, τη και τη σίτιση παραμένουν απλήρωτοι για 5 μήνες.

redblack-small

Παραμένοντας στον χώρο της δημόσιας υγείας αξίζει να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη 8 Ιούνη απεργούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες Μονάδες Υγείας – Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας. Την ίδια ημέρα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, την εντατική κι απλήρωτη δουλειά.

redblack-small

Σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, στο χώρο του εργοστασίου ΠΥΡΚΑΛ των ΕΑΣ, στον Υμηττό, προχώρησαν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν της ΠΥΡΚΑΛ είναι απλήρωτοι για περισσότερο από ένα μήνα.

redblack-small

Σε τριήμερη απεργία (Πέμπτη 2/6, Παρακευή 3/6 & Σάββατο 4/6) κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στα κεντρικά εργαστήρια Αθηνών του ομίλου «Euromedica», αντιδρώντας στις τέσσερις απολύσεις εργαζομένων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 31 Μάη και στις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, από τα κεντρικά εργαστήρια του ομίλου στην Αθήνα, με την εργοδοσία να επικαλείται ως αιτιολογία τις «αναδιαρθρώσεις».

redblack-small

Την διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ για την προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας,καταγγέλλουν εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο Ηλεκτροτεχνικών. Ειδικότερα-σύμφωνα με την καταγγελία την Πέμπτη 2 Ιούνη η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, κλείδωσε την είσοδο στο εργοτάξιό της στη Βαρυμπόμπη,ώστε να μην εισέλθουν συνδικαλιστές του συνδικάτου ηλεκτροτεχνιτών και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών(ΣΜΤ). Η εργοδοσία κάλεσε μάλιστα τους μπάτσους, ώστε να διασφαλίσει ότι…..δεν θα γίνουν έκτροπα,κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εργαζομένων του εργοταξίου. Τελικά, οι μπατσοδυνάμεις αποχώρησαν προσωρινά και επανήλθαν μετά το τέλος της παρέμβασης, ώστε να “εξασφαλίσουν” ότι οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από το χώρο του εργοταξίου…

redblack-small

Την ανάκληση των απολύσεων καθαριστριών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας διεκδικεί το Σωματείο Καθαριστών -στριών Νομού Λάρισας. Η αφορμή δόθηκε με την απόλυση 11 εργαζομένων από την εταιρία καθαριότητας «IPIROTIKI» επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση από την προηγούμενη επιχείρηση καθαριότητας που εργάζονταν προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Απεργία στις 8 Ιούνη με αιτήματα, όπως η άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, αλλά και ενάντια στις μειώσεις μισθών,θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Καθαριστών – Καθαριστριών Νομού Αττικής, Ν. Πειραιά και Νήσων. Καλούν δε και τα υπόλοιπα σωματεία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

redblack-small

Σε απεργία στις 8 Ιούνη κατεβαίνουν και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων Πειραιά και νήσων. Διαμαρτύρονται για το εξευτελιστικό ωρομίσθιο (δεν ξεπερνά το 1,20 ευρώ) αλλά και το καθεστώς απλήρωτης εργασίας που έχουν επιβάλει οι εργοδότες-ιδιοκτήτες των εργολαβικών γραφείων καθαρισμού. Οι καθαρίστριες διεκδικούν επίσης την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μην γίνει καμία απόλυση καθώς επίσης να μην γίνει καμία μείωση μισθού.

redblack-small

Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας ξεκινούν από την Δευτέρα 6 Ιούνη οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ – ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ. Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

redblack-small

Επίθεση εργοδότη σε βάρος εργαζομένου,σημειώθηκε στην Κω. Ειδικότερα, εργαζόμενος, ο οποίος δούλευε σε αποθήκη εταιρείας εμπορίου κρεάτων, ύστερα από αναγκαστική άδεια, απολύθηκε χωρίς καμία εξήγηση από τον εργοδότη. Ο εργαζόμενος μαζί με το Σωματείο πήγε στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου ορίστηκε τριμερής συνάντηση. Όταν εν συνεχεία πήγε στον εργοδότη για να του παραδώσει την πρόσκληση για τη συνάντηση, εκείνος του επιτέθηκε, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω.

redblack-small

Εζήλωσε την διεξαγωγή «Λευκής και Κόκκινων Νυχτών» ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων και συ συνεργασία με την δημοτική αρχή αποφάσισε να διοργανώσει αντίστοιχη φιέστα την Παρασκευή 3 Ιούνη. Όπως έχουμε ξανά-αναφέρει στο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης, σε αντίστοιχες είτε «Κόκκινες» είτε «λευκές νύχτες» πίσω από τις μεγαλεπήβολες φιέστες κρύβεται καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων,απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια, απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία και ατομικές συμβάσεις.

redblack-small

Τέλος μία είδηση από τον διεθνή χώρο. Την Δευτέρα 30/5 η αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση της Βουλγαρίας ARS (ΑΡC), πραγματοποίησε πορεία για την αύξηση των εισιτηρίων κατά 60%! Η αύξηση αυτή θα αρχίσει να ισχύει από την Τετάρτη 1/6.Το θέμα της αύξησης των εισιτηρίων είναι φλέγον για όλους τους εργαζόμενους και είναι χαρακτηριστικό ότι η ARS που έκανε το κάλεσμα, περίμενε γύρω στα 200 άτομα αλλά τελικά ήρθαν πάνω από 1000!