Παρέμβαση στην Γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής για την ΜΚΟ “Άρσις” στο Πεδίο του Άρεως

Παρέμβαση στην Γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής για την ΜΚΟ “Άρσις”
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από μέλη της ΕΣΕ Αθήνας – Κλαδική Εκπαίδευσης (εργαζομεν# – φοιτητ#)
στη Γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Πεδίο του Άρεως. Μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο, ενώ διαβάστηκε – το μεγαλύτερο μέρος του- και επί σκηνής από τα μέλη μας.
Ο σκοπός μας ήταν διττός:

α) να δηλώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Άρσις στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και της Αθήνας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας
β) να εκφράσουμε την ουσιαστική σημασία των Πρακτικών της Ελευθεριακής Εκπαίδευσης , την συμφωνία μεταξύ θεωρίας και πράξης, μια νοηματοδότηση που η ΜΚΟ Άρσις δείχνει σκοπίμως να διαστρεβλώνει για χάρη της δημόσιας εικόνας της.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα αφεντικά και τα τσιράκια τους είναι ένας διαφορετικός κόσμος από εμάς.
Είναι η ίδια η εργοδοσία της ΜΚΟ ” Άρσις”, που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την “μονόπλευρη οπτική” μας, για την έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου από πλευράς μας που δεν την καλέσαμε για συνδιαμόρφωση (!) του κειμένου, που στέλνει τα τσιράκια και τους παρατρεχάμενους να εκφοβίσουν και να τραμπουκίσουν τα μέλη της Ένωσης που ανέβηκαν επί σκηνής.
Είναι όμως η ίδια η εργοδοσία από την άλλη, που δείχνει  δήθεν να αγνοεί την θέση ισχύος της απέναντι στους εργαζόμενους , η οποία εκστομίζει απειλές τύπου “θα σας κανονίσω αλλιώς, χωρίς βία” , “θα τα πούμε στο μέλλον” κλπ. και ήταν ο ηθικός αυτουργός για την φίμωση της φωνής μας, κατεβάζοντας τον ήχο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωση του καταγγελτικού κειμένου. Ποιοι δίνουν μαθήματα “δημοκρατικού διαλόγου”;
 Τα αφεντικά στην αρχή εμφανίζονται “οι ριγμένοι”, κάνουν επίκληση στο “φιλάνθρωπο συναίσθημα” μας και στην αιδώ (ο σεβασμός στα αρχαία ελληνικά/η ντροπή στα νέα ελληνικά), ενώ όταν αποτύχουν αυτά τα μέσα, όσο “εναλλακτικό” και “δημοκρατικό” προφίλ πλασάρουν , τόσο πιο έντονη είναι και η λεκτική και η σωματική βία που προσπαθούν να ασκήσουν. Τέλος, τα τσιράκια των αφεντικών πήραν το μικρόφωνο και δήλωσαν πως “εδώ δεν κάνουμε πολιτική” … ας συνεχίσει λοιπόν η λογική του προσφέρουμε θεάματα γιατί άρτο – με εργαζόμενους απλήρωτους δεν είδαμε..
Κάνοντας μία σύντομη αποτίμηση της παρέμβασης, ο κόσμος ήταν αρκετά θετικός σε αυτή, δείχνοντάς το με τις αντιδράσεις του και κάποιοι/ες ήταν ήδη ενημερωμένοι/ες και μας έδειξαν ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη τους.
ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ/ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ – ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΡΓΑΖΟΜΕΝ# – ΦΟΙΤΗΤ#)
ακολουθεί το κείμενο που διαβάστηκε και μοιράστηκε:
“ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ «ΜΑΘΗΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;
Η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ …
Απο τη δεκαετία του 90 και μετά μπήκαν τα θεμέλια για την μετάθεση της διαχείρισης ζητημάτων κοινωνικής πολιτικής όπως το προσφυγικό, μεταναστευτικό μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων από το κράτος, στην «κοινωνία των πολιτών» με την μορφή οργανώσεων μη κυβερνητικού χαρακτήρα. Μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων τους προέρχεται από την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες.
Η ΜΚΟ Άρσις δεν αποτελεί εξαίρεση, αναλαμβάνει προγράμματα για παιδιά, νέους, πρόσφυγες- ασυνόδευτα ανήλικα με χρηματοδοτήσεις από το ίδρυμα Μποδοσάκη και την Ε.Ε. Με τη συμμετοχή της ΜΚΟ στην γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής, για ακόμα μια φορά της δίνεται η ευκαιρία να προβάλλει το προφίλ του «ανθρωπισμού» και της πιασάρικης «διεκδίκησης δικαιωμάτων», ενώ δεν παραλείπει ως «ειδήμων» να παραδώσει «μαθήματα» με την επικάλυψη «βιωματικού εργαστηρίου».
Μπορεί η εν λόγω οργάνωση να διατυμπανίζει το όραμα της για «μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία», όμως αυτό συμβαίνει στη θεωρία γιατί στην πράξη :
1) Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο είναι 7 μήνες απλήρωτοι, και από 1/06 συντονισμένα, συλλογικά και αποφασιστικά κινητοποιούνται με επίσχεση εργασίας λειτουργώντας παράλληλα τον ξενώνα με προσωπικό ασφαλείας.
2) Προσέφεραν για διάστημα 10 μηνών εξαναγκαστικά «εθελοντική» εργασία μιας και η εργοδοσία δεν κατέβαλλε τους μισθούς τους, ενώ οι ίδιοι προσέφεραν την εργασία τους κανονικά με κούφιες υποσχέσεις από την εργοδοσία για καταβολή των δεδουλευμένων.
3) Η εργοδοσία της ΜΚΟ αποποιείται τις ευθύνες της και παραπέμπει στον χρηματοδότη φορέα – το Υπουργείο Εργασίας (ακόμη μια αντίφαση η χρηματοδότηση μη κυβερνητικής από κρατικό φορέα) ως υπαίτιο για την καθυστέρηση. Οι συμβάσεις όμως εργασίας υπογράφηκαν μεταξύ εργαζομένων και της διοίηκησης της Οργάνωσης, καθιστώντας τους εργοδότες.
4) Οι εργαζόμενες/οι της δομής φιλοξενίας για οικογένειες αιτούντων άσυλο «ΕΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ» της ΑΡΣΙΣ στην Αθήνα ξεκινάνε εκ νέου επίσχεση εργασίας για 2η φορά λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων για όλο το 2016.
Εμείς ως Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και τασσόμαστε υπέρ της διεκδίκησης και προάσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Γιατί και τα εργατικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα και κανένα «μάθημα» από αυτούς που τα καταπατούν δεν θολώνει την εικόνα της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης προς όφελος της «φιλάνθρωπης» εργοδοσίας που επιδοτείται με υπέρογκα ποσά, προσπαθώντας να «ξεπλύνει» συνειδήσεις και χειρισμούς σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.
Πιο συγκεκριμένα ως κλαδική εκπαίδευσης της ΕΣΕ Αθήνας (εργαζομεν# – φοιτητ#*) διευκρινίζουμε ότι η αυτομόρφωση και η εκπαίδευση αποτελούν εργαλεία για την επίτευξη συσπείρωσσης ατόμων και συλλογικοτήτων σε σκοπούς κοινής ωφέλειας για την κοινωνία, απαλλαγμένα από χορηγούς και ιεραρχικά μοντέλα. Τέλος, η συμμετοχή της οργάνωσης με την υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου αποτελεί προσπάθεια καπηλείας πρακτικών της ελευθεριακής εκπαίδευσης με ολοφάνερα προπαγανδιστικό σκοπό την «στρατολόγηση εθελοντών» στο «ανθρωπιστικό» έργο της ΜΚΟ Άρσις.
Τελικά ότι δηλώνεις είσαι;
Ή γίνεσαι αυτό που πράττεις;
Η διαχείριση των χρηματοδοτήσεων είναι μέρος των υποχρεώσεων της διοίκησης, οι εργαζόμενοι προσφέρουν εργασία, δεν είναι εθελοντές….
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, τώρα!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ – ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΡΓΑΖΟΜΕΝ# – ΦΟΙΤΗΤ#)
τηλέφωνο: 6941507846
mail: ese-ath@espiv.net
blog: https://ese.espiv.net